Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (02.07.2020.)
  29:49

  3. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (02.07.2020.)

  U mađarskom Udvaru otvoren Peti kamp hrvatskog jezika i kulture, traju prijave za besplatan Prvi hrvatski državni vjerski kamp za učenike hrvatskih škola od 1. do 8. razreda. Kini održan Kantonski sajam koji ima 63 godine tradiciju kao trgovačko-marketinška platforma.Ove godine je sajam održan preko interneta, u razgovoru saznajemo o uspješnosti sudjelovanja hrvatskih tvrtki.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (06.05.2021.)
  30:28

  6. svibnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (06.05.2021.)

  Euharistijska slavlja, susreti mladih i različite pobožnosti teško se u hrvatskoj zajednici Subotičke biskupije mogu zamisliti bez "Proroka“. Nekad vokalno-instrumentalni sastav danas je molitvena zajednica s 25 članova koja pjevanjem autorskih duhovnih pjesama i molitvom na hrvatskome jeziku animira vjernike na crkvenim susretima ali i afirmira pobožnost kao način života. Mladi Luka Veverec pronašao je način kako znanost približiti svima. U dvorištu obiteljske kuće, samo pola sata vožnje od Zagreba, u Oroslavju u Hrvatskom Zagorju svoje ideje oživio je u Parku znanosti. Sadržaj čine eksponati od kojih svaki pokazuje, ali i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije. Brojni su članovi hrvatske zajednice u Canberri nedavno su svečano proslavili povratak povijesnog imena nogometnog kluba Canberra Croatia. Nakon 27 godina Nogometni Savez Australije konačno je donio odluku kojom se poništava zakon koji je tamošnjim nogometnim klubovima zabranio korištenje etničkog predznaka u imenima. Sporni je zakon zabranjivao i korištenje nacionalnih motiva na grbovima klubova, a navijačima nije bilo dopušteno unošenje i isticanje nacionalnih zastava.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (06.05.2021.)
  45:10

  6. svibnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (06.05.2021.)

  U Zagrebu i Tivtu održava se znanstveni skup na temu "Identitet Hrvata Boke kotorske“. Cilj konferencije je uvrstiti znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke u predmetne kurikulume obje države te tako zaštiti bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata od prešućivanja i zaborava. Izmjenom Statuta grada, takozvani bunjevački jezik bit će jedan od četiriju koji su u službenoj uporabi u Subotici. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov osudio je usvajanje odluke. Ponavlja da je bunjevačka ikavica hrvatski dijalekt, te da je njezino proglašenje službenim, nehrvatskim jezikom politički čin koji nema zakonsko, znanstveno lingvističko, kao ni povijesno utemeljenje. U skladu s potpisanim Sporazumom o suradnji između Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske od sljedeće akademske godine pokreće se diplomski master studij Leadership. Program je posebno prilagođen potrebama mlađeg naraštaja hrvatskih iseljenika te akademske zajednice u razvoju originalnog i jedinstvenog programa na zagrebačkom Sveučilištu. U Zagrebu je predstavljena knjiga "Rič domovine" fra Božidara Blaževića, gradišćansko-hrvatskoga svećenika u austrijskom Filežu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (06.05.2021.)
  51:12

  6. svibnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (06.05.2021.)

  Memorijalna kuća Ivana Kozarca u Vinkovcima mjesto je koje posjećuju mnogobrojni turisti i Hrvati sa željom da saznaju što više o slavonskom pjesniku i književniku koji iza sebe nije ostavio veliki, ali zato značajan opus, poput romana Đuka Begović koji je bio inspiracija za kazališno izvođenje i snimanje istoimenog filma. Gotovo 30 godina od njegove devastacije, grad Gospić dobio je novi spomenik Nikoli Tesli, brončani , treći odljev slavnog inovatora kako ga je zamislio kipar Frano Kršinić. Novi spomenik nije vraćen na staro mjesto u centru Gospića, nego nešto dalje na novoimenovani Trg Nikole Tesle. Najizvođeniji i najprevođeniji hrvatski dramatičar Miro Gavran predstavio je knjigu odabranih drama nastalih u protekla dva desetljeća. Djelo na gotovo 500 stranica sadrži drame, opsežan pogovor koji je napisao Venko Andonovski, makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta i objavljeni su dodaci, primjerice popis svih premijera, radijskih, kazališnih i tiskanih tekstova te detaljna biografija. Ovo je obljetnička godina Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba koja ima vrlo važnu ulogu za hrvatske iseljenike i hrvatske manjine u susjedstvu, saznajemo o aktivnostima koje su u tijeku te o najavi proslave 70. rođendana. Predsjednici Hrvatskih narodnih samouprava Bačko-kiškunske županije održali su u Baji radni dogovor za usklađivanje programa za ovu godinu koje će ovisiti o stanju epidemije.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (29.4.2021.)
  43:58

  30. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (29.4.2021.)

  Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, boravio je u Subotici gdje je svečano postavio kamen temeljaca za izgradnju Hrvatske kuće. Inicijativa One Croatia koja okuplja hrvatske udruge u svijetu, nastavlja pomagati potresom pogođena područja na Banovini. U ponedjeljak su u Sisku predstavljene nove donacije, financijska potpora stigla je iz 33 zemlje. Nova generacija programa Erasmus plus i Europske snage solidarnosti nedavno su predstavljeni na video konferenciji pod nazivom "Novi početak za bolje sutra''. Zaštita okoliša i održivi razvoj jedni su od prioriteta Europske unije koji su objedinjeni i predstavljeni u Europskom zelenom planu. O važnosti snažnijeg povezivanja održivog razvoja s politikom i gospodarstvom, saznajemo od Marije Pujo Tadić - stručnjakinje za klimatske promjene i politiku i predsjednice Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (29.4.2021.)
  48:36

  30. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (29.4.2021.)

  Na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu naš eurozastupnik Karlo Ressler govorio je o spašavanju turističke sezone u Europskoj uniji, a ozbiljne pripreme počela je i Hrvatska. Važna je tema brendiranja država, tek zadnjih nekoliko godina postala je prisutnija i istaknutija u javnosti pa su ekonomski stručnjaci počeli isticati da se u modernom svijetu više neće gledati samo na to koliko je velika neka država ili kolika je njezina ekonomska i vojna moć, nego i po čemu je prepoznatljiva i što sve može ponuditi svijetu, ističe prof. Božo Skoko. Završen je likovno-literarni natječaj za naše učenike osnovnih škola diljem svijeta koji iz njemačkog Iserlohna organiziraju Ankica i Ante Karačić, likovni umjetnici podrijetlom iz Iloka. Branka Pavić Blažetin, hrvatska novinarka iz Mađarske, urednica Hrvatskoga glasnika, glavna urednica Medijskog centra Croatica, uhvatila se istraživačkog posla, te uz pomoć mještana i znanstvenika nakon četiri godine urednički potpisala knjigu "Salanta - Nijemet, stoljeće vjere i jezika". Hrvatski svjetski kongres održao video radni dogovor s predstavnicima nacionalnih kongresa u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (29.4.2021.)
  21:01

  30. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (29.4.2021.)

  Blagoslovom mladoga žita u mjestu Đurđin na blagdan "Markovo" počele su ovogodišnje žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata u Subotici - "Dužijanca". Program zahvale Bogu za plodove zemlje predviđa održavanje 30-tak manifestacija, od početka lipnja do konca kolovoza u Subotici, susjednim selima, i po prvi put u Baji. Sudionici subotičkih žetvenih svečanosti tamo će prikazati završnicu Dužijance kao gosti sunarodnjaka u Mađarskoj. Najveća kulturna udruga u Vojvodini i Srbiji ''Bunjevačko kolo'' iz Subotice prošle je godine proslavila 50. obljetnicu djelovanja. ''Bunjevačko Kolo'' tijekom svojeg djelovanja bilo je i ostalo sinonim za hrvatsku kulturu i jedna je od potpornih stupova današnjih institucija hrvatske manjine u Vojvodini. To kulturno društvo danas je nositelj je najvećih manifestacija bunjevačkih Hrvata - ''Velikog prela'' i ''Dužijance''. 'Kolo'' ima oko 300 aktivnih članova i tisuću suradnika i simpatizera. Na čelu Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice je Lazar Cvijin.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (22.4.2021.)
  29:30

  22. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (22.4.2021.)

  Odlukom Hrvatskoga sabora iz 1996. godine, 22. travnja, obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića i njegovu "Juditu'', koju je jedan od najpoznatijih književnika u Hrvata, napisao 1501. godine. U godini čitanja, na Dan hrvatske knjige, započinje i godina Marka Marulića. Kako će Hrvatska obilježiti godinu posvećenu velikanu hrvatske književnosti? Peruanka hrvatskih korijena Rebeca Dorich jedna je od mnogobrojnih svjetskih umjetnika koja sudjeluje na međunarodnoj izložbi ''100 umjetnika kontra korone'', a poziv za sudjelovanje stigao je iz Hrvatske.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.4.2021.)
  53:38

  22. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.4.2021.)

  Humanitarna udruga Fra Mladen Hrkać pokreće nov projekt ''ZA-jedno.hr''. U fokusu hrvatski iseljenici kao pokretači razvoja Hrvatske! Što će otvaranje Europskoga centra za pomirenje, mir te međunarodnu i međuvjersku suradnju značiti za Banja Luku, BiH i Hrvatsku? Vodimo vas u Katolički školski centar Don Bosco, jednu od najboljih srednjih škola u BiH. Mostarska pjesnikinja, hrvatska i bosanskohercegovačka književnica Anita Martinac svoj je roman 'Grad bez ptica' predstavila nedavno u Vinkovcima u organizaciji vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i vinkovačkog ogranka Matice Hrvatske te uz mnogobrojne iseljenike iz cijeloga svijeta koji su promociju pratili virtualno.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.4.2021.)
  44:21

  22. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.4.2021.)

  U skladu s potpisanim Sporazumom o suradnji između Ekonomskog fakulteta i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokreće se novi program posebno prilagođen potrebama hrvatskog iseljeništva - jednogodišnji diplomski master studij Leadership. Počela je javna rasprava o proglašenju bunjevačke ikavice službenim jezikom u Subotici. Hrvatska zajednica iznosi dokaze o neutemeljenosti pretvaranja bunjevačkog govora u standardizirani jezik. U zagrebačkome Čučerju počela je prva službena izgradnja kuće od strane Ministarstva graditeljstva i Grada Zagreba. Novac je prikupila Udruga Hrvat sam čiji su članovi Hrvati iz Austrije, Mađarske i Slovačke.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (15.04.2021.)
  30:00

  15. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (15.04.2021.)

  Povijesna, biografska i digitalna izložba ''Barun Trenk – novo lice legende'' nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta, nakon Slavonskog Broda, Osijeka i Požege, nedavno je otvorena i u Pakracu. Istražujemo tko je bio barun Trenk, kako je doista izgledao, zašto je bio vješt vojskovođa i neustrašiv ratnik 18. stoljeća, ali i koja je njegova poveznica s Hrvatskom.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh