Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (26.9.2019.)
  54:19

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (26.9.2019.)

  Hrvati u Sloveniji čuvaju i predstavljaju svoju baštinu. Tako su Hrvatsko kulturno društvo Pomurje i Savez hrvatskih društava u Sloveniji prošlu subotu u Lendavi organizirali Osmi Sabor hrvatske kulture u toj zemlji. U Tivtu i Boki Kotorskoj u Crnoj Gori počinje 3. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina, a jedna od glavnih tema bit će nacionalni identitet mladih. Vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička prvo je u Hrvatskoj kojemu je odobrena kvota za upis Hrvata koji žive izvan domovine. Priliku za upis na prvu akademsku godinu dobit će 40 studenata, za koje je natječaj otvoren do 2. listopada. Što će to značiti za buduće studente? U općini Bugojno u srednjoj Bosni, nekoć je živjelo 17 tisuća Hrvata. Rat ih je raselio svijetom, pa iako se 2006. velik broj njih vratio, u današnjoj neizvjesnoj gospodarskoj situaciji taj kraj napušta sve više ljudi. Ipak, svi oni jedva dočekaju godišnji odmor koji najčešće provode u svom rodnom kraju.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.05.2020.)
  50:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.05.2020.)

  Hrvati u Vojvodini unatoč teškoj financijskoj situaciji i epidemiji koronavirusom nastoje održati žetvene svečanosti - Dužijancu. U mađarskom mjestu Nardi u tijeku je obnova i modernizacija hrvatskog dječjeg vrtića. Mađarska Vlada i oporbene stranke na parlamentarnoj sjednici održanoj 7. svibnja podjednako su podržale amandmane na Zakon o pravima narodnosti koje je podnio Odbor za narodnosti mađarskog parlamenta. Monsinjor Juraj Jezerinac, prvi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, a sad vojni biskup u miru, ima dugogodišnji staž u službi iseljenim Hrvatima u Kanadi. I danas ih rado posjećuje, ali i prati nastupe folklornih skupina koje iz te zemlje dolaze nastupati u Zagrebu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.05.2020.)
  30:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.05.2020.)

  Hrvatski stručnjak s područja međunarodnih odnosa Ivica Bakota devet godina proveo je u Kini proučavajući političku i socijalnu tranziciju zemalja naše regije. O tome je nedavno objavio knjigu u izdanju pekinškoga Sveučilišta Capitol Normal. Govori o knjizi, hrvatsko-kineskoj suradnji te o perspektivama Hrvatske u kineskom Mehanizmu za suradnju s državama Srednjoistočne Europe.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.05.2020.)
  55:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.05.2020.)

  Unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, u Padovi su održani 14. Dani Hrvata. Časopis Hrvatske matice iseljenika "Matica" odsad dostupan samo na internetu. Bračni par Marija i Ivan Mikac povratnici su iz Njemačke u kojoj im je ostao sin s unucima, teško im je i zbog drugog sina koji živi u New Yorku i tamošnje situacije s covidom 19.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.05.2020.)
  45:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.05.2020.)

  Stanje u Bosni i Hercegovini s pandemijom koronavirusa i pripreme za izbore. U HNV-u u Vojvodini traže hitnu i konkretnu potporu Hrvatske radi zaštite školstva i hrvatske manjine u Srbiji zbog nedavnih optužbi da se promovira hrvatsko jezično čistunstvo i Neovisna Država Hrvatska. Nakladnik Školska knjiga užurbano radi na odabiru udžbenika za početak nove školske godine, žele izdavati knjige koje bi pomogle i u hrvatskim školama u svijetu. U Mostaru se ubrzano radi na digitalnoj transformaciji Sveučilišta, srednjih škola i drugih obrazovnih ustanova.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.5.2020.)
  54:04

  14. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.5.2020.)

  Pratimo virtualni projekt Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika "Folklor u doba korone". Da u doba pandemije  nije zamro život i rad kulturno umjetničkih društava, dokazuju Hrvati u Bačkom Monoštoru koji unatoč izvanrednim okolnostima, uz poštivanje i policijskog sata i epidemioloških mjera intenzivno rade na obnovi zgrade koju su dobili u koncesiju za rad Kulturno umjetničkog društva Hrvata Bodrog. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je knjigu ''Zlatko i Joyce Baloković. Donatori Strossmayerove galerije starih majstora'' autora, upravitelja Strossmayerove galerije HAZU-a Borivoja Popovčaka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.5.2020.)
  54:13

  14. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.5.2020.)

  Provjerili smo koje sve mjere morate ispoštovati da biste mogli ući u Hrvatsku. Iz Brazila ne stižu dobre vijesti: zabilježeno je više od 196 tisuća slučajeva zaraze, a samo u protekla 24 sata više od 11 i pol tisuća novih. Istražili smo koje je nove odluke donio predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Kineski studenti hrvatskoga jezika iz Pekinga organizirali prikupljanje medicinske pomoći za Hrvatsku.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (7.5.2020.)
  54:00

  7. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (7.5.2020.)

  Inovativnoj virtualnoj akciji Hrvatske matice iseljenika Folklor u srcu pridružuje se sve veći broj Hrvata iz manjinskih zajednica te iseljenika i njihovih potomaka iz cijelog svijeta. O ovom globalnom svehrvatskom folklornom umrežavanju govore nam rukovoditeljica Odjela za kulturu HMI Snježana Jurišić, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold, predstavnica Moliških Hrvata Francesca Sammartino, Hrvatica iz Novog Travnika, čuvarica baštine Lašvanske doline, Jelena Džepina te Višnja i Zoran Tijardović, voditelji Klape Kartolina iz kanadskog Windsora.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (7.5.2020.)
  50:00

  7. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (7.5.2020.)

  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uputio apel RH za jačom političkom podrškom u pogledu većeg izjednačavanja društvenog položaja i prava hrvatske manjine u Srbiji s onima koje uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Učenici i nastavnici u Srbiji nezadovoljni odvijanjem on-line nastave, traže otkazivanje testiranja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Gradišćanski Hrvati iz Austrije pokrenuli humanitarnu akciju za obnovu Odjela dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti u Zagrebu. Kako relaksacije mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa utječu na život hrvatske zajednice u Njemačkoj – govori Marijana Dokoza, urednica časopisa i portala Fenix. Predstavljamo časopis Zajedničar, glasilo Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu koje izlazi od 1909. godine.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (30.4.2020.)
  54:00

  30. travnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (30.4.2020.)

  O tradicijskim običajima na bladan Josipa radnika, običaj filipovčica u Baranji i Srijemu, te kićenje majbana u Bilogori. Hrvati u Kanadi dijele osobne i profesionalne sudbine uzrokovane koronavirusom - ističe Caroline Spivak iz Toronta. Kultura u vrijeme pandemije ispašta i u životu Hrvata u Vojvodini, brinu se i zbog financijske pomoći države namijenjenu realizaciji kulturnih programa koja bi mogla izostati. Hrvatska matica iseljenika poziva učitelje hrvatskoga jezika da prate i sudjeluju u radu Matičine stranice HRid posvećene upravo njima kako bi im olakšala rad koji je sad isključivo preko interneta. Žaklina Glibo Kutija - Hrvatica rođena u BiH, živi u mjestu Drage u blizini Pakošana, kantautorica je pjesme "Korona borba".

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (30.4.2020.)
  50:21

  30. travnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (30.4.2020.)

  Stanje s korona virusom u mostarskoj Sveučilišnoj bolnici. Studenti iz Bosne i Hercegovine se vraćaju na nastavu na hrvatskim sveučilištima, trebaju li u izolaciju nakon ulaska u Hrvatsku? Hrvatsko-mađarski diplomatski odnosi na zavidnoj razini. I hrvatske škole u Mađarskoj provode nastavu na daljinu.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh