Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (04.07.2019.)
  50:39

  4. srpnja 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (04.07.2019.)

  Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji u Tomislavgradu, ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa gostuje po Hrvatskoj, profesor Jakob Damanjac iz Karaševa govori o očuvanju jezika, vjere i identiteta Hrvata u Rumunjskoj, završeno Nogometno prvenstvo Hrvata izvan domovine.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.8.2019.)
  54:02

  22. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.8.2019.)

  Kako je bit Hrvat na Kosovu? O tome razgovaramo s učiteljem iz Letnice Tomom Gusićem, koji je u povodu blagdana Velike Gospe posjetio rodni kraj. Što je tamo zatekao? Koljnofci su se na Veliku Gospu prisjetili događaja od prije 30 -godina kada su državljani Istočne Njemačke prvi put pokušali prijeći Mađarsko-Austrijsku granicu kod Koljnofa. Sjećanje na taj događaj uoči pada željezne zavjese čuva Spomenik budućnosti, koji su podigli uz potporu društava i civilnih udruga iz Mađarske i Hrvatske. U kino dvorani sv. Filipa i Jakova otvorena je izložba fotografija ''S one bane mora'' moliški Hrvati. Regija Molise jedinstven je primjer očuvanja hrvatskoga identiteta izvan granica Hrvatske, ali i prijateljskih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, Europi i svijetu. Ljetni oratorij u župi svetoga Roka, odgojno-molitveno-zabavni skup, organiziran je u Subotici po uzoru na ideju talijanskog svećenika Ivana Bosca. Ove godine okupio je više od stotinu djece iz Subotice i okolice, uglavnom učenike hrvatskih razreda.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.8.2019.)
  44:37

  22. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.8.2019.)

  Ljeti podružnice Hrvatske matice iseljenika organiziraju mnogobrojne Susrete iseljenika pa je tako i dubrovačka podružnica ove godine organizirala deseti jubilarni Susret na kojemu su se okupili Hrvati sa svih kontinenata. Susret je humanitarnoga karaktera, i pokazuje da naši iseljenici, ne samo da nisu zaboravili rodni kraj, nego ga nikada i nisu prestali pomagati i u njega ulagati. U Dubrovniku je otvorena izložba Mirka Ilića Trenutak pred katastrofu - strip, ilustracija i dizajn. Istodobno s ovom izložbom u javnim gradskim prostorima Dubrovnika od sredine kolovoza do 18. listopada postavljena je i nova verzija putujuće međunarodne izložbe plakata Tolerancija, čiji je inicijator upravo Mirko Ilić. Hrvatska zajednica slavila je na svečanosti "Buenos Aires slavi Hrvatsku". Organizirali su je uprava zajednica argentinskoga glavnog grada i Hrvatska udruga Jadran. Manifestacije poput ove prikazuju Buenos Aires kao mjesto integracije i suživota, a hrvatska zajednica dio je tog mozaika.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (15.8.2019.)
  51.24

  15. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (15.8.2019.)

  Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ i ove je godine bio domaćin Likovne kolonije "Bunarić". Članovi Folklornoga ansambla “Ivan Goran Kovačić” predstavljali su Hrvatsku na 20. Međunarodnome festivalu kulture i umjetnosti Büyükçekmece u Turskoj na kojem je sudjelovalo 27 zemalja. Hrvatska izvorna folklorna skupina iz Budimpešte nedavno se vratila iz Makedonije, gdje je gostovala na festivalu folklora "Ohridski biser". Karlo Kralj iz Duge Rese stigao je do Trsta, gdje uspješno studira na Glazbenome konzervatoriju Giuseppe Tartini. Osječani se još rado sjećaju popularnih Ambruševih krempita, a mi smo došli do osobe koja je s tom pričom originalno povezana - sina osječkoga slastičara Zlatka Ambruša.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (15.8.2019.)
  44:40

  15. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (15.8.2019.)

  Predsjedništvo Saveza Hrvata u Mađarskoj u budimpeštanskom sjedištu Hrvatske državne samouprave održalo je zasjedanje uoči narodnosnih izbora koji su najavljeni za 13-listopada. U četvrtak 7. kolovoza proslavljen Dan iseljenika Općine Dobrinj na Krku, a u nedjelju 11. kolovoza održana manifestacija Dan iseljenika otoka Cresa. Gost: Čileanac Horacio Gonzalez koji je studirao elektrotehniku u Zagrebu gdje je stekao mnoga prijateljstva te upoznao svoju suprugu Tonči Zlatar. Zajedno s prijateljem osnovao je jednu tvrtku kako bi potaknuli trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Čilea.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (08.08.2019.).)
  55:00

  8. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (08.08.2019.).)

  Zadar domaćin ovogodišnje Ljetne škole hrvatskog folklora koja je okupila 100 polaznika iz cijeloga svijeta. Hrvatske tambure novi su izazov za skupine Hrvata u Melbourneu i Sydneyu koje je nedavno obučavao Igor Milić za vrijeme svog posjeta Australiji. Na specifičan način ovaj glazbenik iz Osijeka i dalje “poučava na daljinu”

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (08.08.2019.).)
  45.00

  8. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (08.08.2019.).)

  U Dobrinju održan Dan iseljenika otoka Krka. U Bačkoj održan Seminar Bunjevačkog stvaralaštva. Ovoga se vikenda završavaju žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke koje oni zovu Dužijanca.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (1.8.2018.)
  51:48

  1. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (1.8.2018.)

  S nama su Dejan Kovač - jedini Hrvat postdoktorand na Školi ekonomije Woodrow Wilson i profesor na jednom od najprestižnijih svjetskih svučilišta Princetonu, Ivan Grbac - član Hrvatskog kulturnog centra iz argentinskoga Rosaria, dr.sc. Maria Liliane Lukač Stier - svjetski poznata i priznata intelektualka, odnedavno umirovljena profesorica političke filozofije i antropologije iz Buenos Airesa i Milenka Bajka - profesorica rumunjskoga jezika u Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu u Rumunjskoj.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (1.8.2018.)
  45:15

  1. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (1.8.2018.)

  U Kistanjama 6 obitelji janjevskih Hrvata doseljenih s Kosova dobilo krovove nad glavom. U Mostaru održano trodnevno zasjedanje godišnje skupštine Središnjeg odbora Hrvatskoga svjetskog kongresa. Državni tajnik Zvonko Milas u Ljubuškom otvorio edukativni, tehnološki i kreativni park dijeljenja znanja "Credo". U Novom Vinodolskom održana 27. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.07.2019.)
  55:00

  25. srpnja 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.07.2019.)

  U Mostaru se ovaj vikend okupljaju predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa na Godišnjoj skupštini ove organizacije koja povezuje Hrvate izvan domovine. U fokusu aktivnosti tijekom godine dana najviše se radilo na pripremama za Hrvatske svjetske igre mladih sljedeće godine u Zagrebu. Ove nedjelje na Kupresu se održava velika proslava Dana obitelji kojom se želi skrenuti pozornost na očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet, a ujedno i prezentirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao popularne turističke destinacije. Ovoj se manifestaciji u velikom broju odazivaju i iseljeni Kuprešani. Sveti Martin na Muri bit će domaćin još jednog Međunarodnog festivala poezije Murakon na koji dolaze eminentni književnici iz europskih zemalja. Uživo iz Istanbula zapjevali su nam članovi Folklornog ansambla SKUD-a I.G. Kovačić, gdje predstavljaju Hrvatsku na 20. Međunarodnom folklornom festivalu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.07.2019.)
  45:00

  25. srpnja 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.07.2019.)

  Od 10. do 25. srpnja, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, održanje projekt Ljetna škola Domovina, u kojem je sudjelovalo trideset troje mladih potomaka Hrvata iz svijeta. Na iskustvenom putovanju Hrvatskom od Iloka do Čilipa, upoznavali su zemlju svojih korijena, njezinu kulturu, povijest, običaje i otkrivali nit koja povezuje hrvatski narod, njegovu nedjeljivost i jedinstvenost unatoč geografskim udaljenostima. U Novom Vinodolskom završena je Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, Hrvatske matice iseljenika koja je ovoga ljeta okupila rekordan broj polaznika.U Kistanjama izgrađeno sedam obiteljskih kuća za Hrvate - izbjeglice s Kosova.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh