Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.11.2019.)
  54:27

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.11.2019.)

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Mostaru na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. obljetnice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Bosne i Hercegovine. Zahvalila im je na čvrstom i sjajnom prstenu dobrote kojim povezuju naš narod u svoje dvije domovine. U slovenskome gradu Lendavi održan je 14. Hrvatski bal koji je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, a pokroviteljstvo potpisuje grad Mali Lošinj čija je gradonačelnica predstavila eno-gastronomski i turistički potencijal kvarnerskih otoka. Prva žena iz Hrvatske na veleposlaničkoj dužnosti u Austriji, hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković postala je počasna članica Hrvatskoga centra u Beču. Gradišćanski su joj Hrvati to priznanje dodijelili za dobru suradnju na mnogobrojnim projektima tijekom protekle četiri godine, posebice na području očuvanja hrvatskoga jezika. Zanimanje talijanskih investitora za Hrvatsku u stalnoj je uzlaznoj putanji – čulo se jučer u zagrebačkome Muzeju Mimari na dodjeli prestižnih priznanja kojima je uspješne nagradila Talijansko-hrvatska gospodarska komora.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (23.1.2020.)
  55:03

  23. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (23.1.2020.)

  Dugotrajnim ovacijama nagradila je mađarska publika zagrebačku Operu koja je izvela djelo Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta” u budimpeštanskom kazalištu Erkel koje ima 1900 mjesta i najveće je glazbeno kazalište u Mađarskoj i regiji. Zagrebački HNK nastupio je u programu serije kulturnih priredba u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Operu u tri čina s engleskim i mađarskim titlom pratila je mnogobrojna publika. Ministarstvo poljoprivrede i Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih proizvoda od svinjskog mesa sa sjedištem u Pazinu potpisali su ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda za zaštitu naziva "istarska kobasica". Tako je počela službena procedura zaštite tog istarskog tradicionalnog proizvoda koji će nositi oznaku geografskog podrijetla. Razgovarali smo s jednim od najboljih i najnagrađivanijih zaljubljenika u istarsku gastro baštinu Milanom Udovičićem iz Žminja.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (23.1.2020.)
  54:10

  23. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (23.1.2020.)

  Koncert u povodu predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske Unije večeras u Rimu izvodi Zagrebačka filharmonija. U dvorani čuvene akademije Santa Cecilia, Zagrebački solisti nastupili su uz mlade hrvatske soliste te svjetski poznatog violinista Robyja Lakatosa. Poslovni savjetnik, pariški Hrvat Nicolas Pekić u Hrvatskoj, u koju je uselio, radi na projektu izgradnje nekretnina za ljude treće životne dobi. Je li najveći projekt u području obrazovanja na hrvatskome jeziku u Srbiji – osnivanje Hrvatskog školskog centra u Subotici tek mrtvo slovo na papiru? Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim slavi peti rođendan, a mi smo s njima bili na prošlogodišnjem prvom Cro-etno festivalu, kojim su zaokružili sadržajima bogatu 2019.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (23.1.2019.)
  44:51

  23. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (23.1.2019.)

  Turbulentno je u Crnoj Gori! Nakon donošenja Zakona o vjeroispovijesti, koji je uz ostale manjinske zajednice podržala i Hrvatska predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću prijete. Nije prvi put, ali sada je to odlučio prijaviti. Istražili smo kako trenutačno stanje utječe na Hrvate u toj zemlji. U posebnom smo ozračju nastupa hrvatske reprezentacije na Europskom rukometnom prvenstvu. Dosad neporažene Kauboje predvođene predsjednikom Hrvatskog rukometnog saveza Tomislavom Grahovcem u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču dočekao je novi hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić s diplomatskim timom. Družili smo se i s navijačima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i mnogih europskih zemalja. U povodu predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske Unije u Beču nastupio Lado.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (16.1.2020.)
  52:06

  17. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (16.1.2020.)

  Don Ivan Stojanović, svećenik i redovnik, Salezijanac iz Uzdola, gotovo je dva desetljeća svoga života posvetio salezijanskim misijama u Gani. Najpoznatiji subotički tamburaši priredili su rođendansko iznenađenje za kolegu, učitelja i suosnivača Subotičkog tamburaškog orkestra Stipana Prćića Baću. Energična, zabavna i opsjednuta kreativnošću, Kristina Kuzmić, Osječanka koja već više od dva desetljeća živi u Sjedinjenim Američkim Državama donosi nove perspektive za roditeljstvo i život općenito. Pridraški pjesnik i slikar Zvonko Čulina, koji je dio života proveo u njemačkome Ruru, vratio se nedavno zauvijek u svoj kraj u kojem stvara u ambijentu o kojem je oduvijek sanjao – u zagrljaju svoga mora jadranskoga i dalmatinskoga zavičaja.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (16.1.2020.)
  54:47

  16. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (16.1.2020.)

  I dok mu je roditeljima san bio otići raditi van u inozemstvo, izabrali su Kanadu za zemlju u kojoj će ostvariti uspjeh i svoj san, Goran Golubić, rođen u Kanadi, odlučio je okušati svoju sreću u domovini svojih roditelja. I, za sada, kaže nije pogriješio. Dr. Stjepan Lukač pročelnik katedre za slavistiku na sveučilištu ELTE u Budimpešti primio je najviše priznanje filozofskog fakulteta Pro Facultate Philosophie koje mu je uručio dekan Gabor Sonkoly. Časna sestra Ana Maria Mercado, ravnateljica djevojačkog doma u Limi i sestrom Družbe Kćeri milosrđa franjevaca trećoredaca govori o životu i djelu te o duhovnom naslijeđu blažene Marije od Propetoga Isusa Petković, rođene 1892. godine u Blatu na otoku Korčuli, koja je utemeljila Družbu Kćeri Milosrđa za odgoj i pouku djevojaka i siročadi te za njegu i pomaganje bolesnicima.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (16.1.2020.)
  44:49

  16. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (16.1.2020.)

  U Budimpešti obilježeni Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja te početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Predajom vjerodajnica austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu, novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić službeno je stupio na dužnost. Grad Rijeka i službeno preuzeo titulu Europske prijestolnice kulture u 2020 godini. Aleksandar Grgić, povratnik iz Švicarske, prije petnaestak godina sa suprugom i troje djece vratio se iz Ciriha u okolicu Zagreba, u Sesvetsku šumu, gdje je kupio zapušteno poljoprivredno zemljište. Na svojem gospodarstvu obitelj Grgić spaja poljoprivredu, gastronomiju, turizam i zdrav život.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (09.01.2020.)
  55:00

  9. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (09.01.2020.)

  U ponedjeljak na Sveta tri kralja – u Lužnici – baroknom dvorcu u prigradskom naselju Zaprešića u blizini Zagreba -Družba sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – održala je blagdanski koncert zbora i tamburaškog sastava sestara milosrdnica. U 175.obljetnici dolaska sestara u Hrvatsku - na svečanom koncertu izveden je bogat i raznolik program – od tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama – do baštine zemalja u cijelome svijetu u kojima sestre djeluju. Na kraju vrlo posjećenog koncerta u redu za pozdrave bila je i Vera Grgac – pjesnikinja i sakupljačica narodne baštine Bistre i okolice koja je sestri Elizabeti Peršić zaželjela svako dobro za Božić i novu godinu. Učinila je to jabukom i pjesmom iz godine 1705. kojom je Pavao Ritter Vitezović čestitao blagdane biskupu Martinu Brajkoviću - prema stručnjacima - jednom od najzaslužnijih muževa hrvatske prošlosti.  U nedjelju 12. siječnja u franjevačkoj crkvi na Tromostovlju u Ljubljani održat će se završna svečanost XXXII. Božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Republici Sloveniji. Misno slavlje predvodit će krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak O važnosti održavanja Božićnih dana govorio je koordinator za hrvatske iseljenike u Sloveniji i voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani fra Marko Prpa.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (09.01.2020.)
  55:00

  9. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (09.01.2020.)

  U protekloj 2019. godini Hrvati u zemlji i inozemstvu koristili su svaku priliku da se povežu gospodarski i /ili intelektualni način. Osvrnut ćemo se i na najvažnije događaje u hrvatskim manjinskim zajednicama u 2019.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (09.01.2020.)
  40:00

  9. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (09.01.2020.)

  Gost emisije je Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas  koji se osvrće  na događaje, programe i projekte koji su obilježili 2019. godinu u odnosima domovinske i iseljene Hrvatske te najavljuje  planove i aktivnosti u Novoj godini.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat 06.01.2020.).)
  54:02

  2. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat 06.01.2020.).)

  Grad Koprivnica je od sutra pa do 12. siječnja  domaćin tradicionalne desetodnevne Zimske škole hrvatskoga folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava već 26. godinu. Osvrnut ćemo se i na nekoliko kulturnih događanja u hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi a u rubrici cro gastro magazin govorimo o tradicionalnoj hrvatskoj sarmi.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh