Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (13.06.2019.)
  54:00

  13. lipnja 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (13.06.2019.)

  Oko 15.000 eura novčane pomoći, kao donacije stiglo je ovih dana hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Donatori su bili hrvatska državna tijela i Rotary klubovi koji su, kako tumače u vodstvu zajednice, prepoznali probleme i potrebe sunarodnjaka u Srbiji. Potpore su stigle za projekte u obrazovanju i kulturi; "Mlada inicijativa" iz Mjenova, hrvatskog sela u Gradišću, slavi ove godine 30 godina dvojezične knjižnice. Udruga okuplja brojne mlade gradišćanske Hrvate. Osnovana je 1985. godine s ciljem da kroz igrokaze, koncerte i književne tribine i čitanja očuvati gradišćansko hrvatski jezik. Učenici HOSIG-a iz Budimpešte u programu školovanja više puta posjećuju matičnu domovinu. Nedavno su u Školi u prirodi boravili u Crikvenici te bili i gosti učeničkog doma Marija Jambrišak u Zagrebu, zbratimljene ustanove s kojom održavaju dugogodišnju suradnju. U Grabrovnici kraj Pitomače je otvorena novoobnovljena rodna kuća velikoga hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u sklopu koje je predstavljen Interpretacijski centar.

 • Hrvatima izvan domovine 3. sat (06.08.2020.)
  30:00

  6. kolovoza 2020.

  Hrvatima izvan domovine 3. sat (06.08.2020.)

  Dolina u središtu Slavonije koju zovu i zlatnom - omeđena je brdima sa svih strana, a najpoznatije padine su južne ekspozicije Papuka i Krndije unutar vinogorja Kutjevo. U Vetovu je bogata i raznolika etno zbirka poznatog vinara Branka Jakobovića koji ističe da se moraju pratiti suvremena dostignuća, ali da je slavonsko srce uvijek vezano uz tradiciju do koje se uvijek držalo - tako je i u njegovu dvorištu. Povijest američkog ribarstva pisali su još u 19 stoljeću i naši ribari."Hvarski ribari i brodograditelji u novome svijetu " - naziv je knjige koju je priredila  Branka Bezić Filipović  iz Splita  . Izdavač je Muzej Stari Grad. Knjiga će uskoro biti objavljena u SAD.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (06.08.2020.)
  55:00

  6. kolovoza 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (06.08.2020.)

  Uz poštovanje brojnih ograničenja i zabrana održan je ovogodišnji Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu. Hrvatska udruga „Matija Gubec“ ipak je uspjela organizirati svoj redoviti godišnji projekt podučavanja i izučavanja vještina i kulture bunjevačkih Hrvata toga kraja. Za razliku od prošlih godina, zbog općih neprilika u zemlji i svijetu, sudionika iz susjednih država nije bilo. U Udvaru je održan kamp Hrvatske kulture i jezika. 5. jubilarni kamp okupio je tridesetak sudionika raznih uzrasta, od tri do osamnaest godina, te nekolicinu studenata Odsjeka za odgajatelje i učitelje bajske Visoke škole. Kamp su vodili zastupnici Hrvatske samouprave Udvara, Petar Balaž i Ivana Božanović.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (06.08.2020.)
  45:00

  6. kolovoza 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (06.08.2020.)

  U povodu 25. obljetnice slavne i velebne vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Hrvatski filmski Institut sa sjedištem u državi Teksas daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja”. Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije, i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice. I daleko od domovine, naši su ljudi oduvijek promatrali što se događa u voljenoj zemlji. Posebno se to isticalo 90-tih godina netom prije Domovinskog rata. Okupljeni oko crkve i sportskih klubova Hrvati diljem svijeta na mnogobrojne su načine pokušavali pomoći Hrvatskoj na putu prema osamostaljenju. Neki su odmah krenuli prema Hrvatskoj kako bi se pridružili njenoj obrani. Među njima bio je i Nikola Vukadin.

 • Hrvatima izvan domovine - 3.sat (30.07.2020.).)
  55:00

  30. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3.sat (30.07.2020.).)

  Skupina gradišćanskohrvatskih autora pod nazivom ''Koronaknjiževnost'' sastavila je publikaciju literarnih djela koja su najvećim dijelom nastala tijekom prvoga vala epidemije koronavirusa. Od juga Francuske do obala Atlanskog oceana Maja Klarić zaljubljivala se u pješačenje. A nakon tog iskustva i putopisne knjige „Vrijeme badema“ put ju je odveo do japanskog otoka Šikoku na kojem je obišla 88 hramova. I iza ovog  pješačenja nastala je nova knjiga „Približavanje zore“.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (30.07.2020.)
  55:00

  30. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (30.07.2020.)

  Unatoč brojnim epidemiološkim mjerama, sve raširenijem strahu i zabranama, Hrvati u Bačkoj ne odustaju od svojih tradicijskih žetvenih svečanosti, koje oni zovu „Dužijanca“. Višemjesečni program zahvale Bogu na plodovima zemlje počeo je u travnju i nastavlja se održavati, no u reduciranom obliku, a neke su manifestacije i otkazane. Prošle godine zabilježen je rekordan broj posjeta stranih turista Međugorju, Mostaru, hercegovačkim parkovima prirode te Ljubuškom u čijoj se neposrednoj blizini nalazi poznati vodopad Kravica. Pandemija je izazvala snažan poremećaj na turističkom tržištu i ugrozila vodeću turističku poziciju u gospodarstvu Hercegovine koju je stjecala proteklih godina. Mediteranski kiparski simpozij u istarskoj Dubrovi jedan je od najstarijih kiparskih manifestacija u Hrvatskoj. Na 40 hektara parka nalazi se 80 skulptura, autorskih djela 90 vrsnih kipara iz Hrvatske i svijeta, a posebnu pozornost plijeni Bijela cesta - jedinstveni projekt stručnog voditelja, kipara i slikara Josipa Diminića iz Labina. Osmislio je cestu na kojoj je 16 autora stvaralo kamene mozaike duge po 25 metara i čini dio ceste smještene u središnjem dijelu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (30.07.2020.).)
  45.00

  30. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (30.07.2020.).)

  U Crnoj Gori za mjesec dana održavaju se parlamentarni izbori na njoj će sudjelovati i Hrvatska građanska inicijativa.   Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata i Udruga za poticanje kreativnog razvoja "Obzor" zajednički organiziraju Ljetne radionice hrvatskog jezika, kulture i tradicije za djecu i mlade, po dva sata dnevno, pet dana u tjednu, u prostorijama Hrvatskog centra u Beču.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (23.7.2020.)
  30:00

  23. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (23.7.2020.)

  Subotička biskupija dobila je novog svećenika, mladu misu u rodnom Tavankutu služio je velečasni Tomislav Vojnić Mijatov koji je završio Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. O Hrvatima katolicima u Republici Sjevernoj Makedoniji govori mons. Antun Cirimotić koji već 49 godina služi Hrvatima u toj zemlji. Skupina hrvatskih vjernika iz Budimpešte i okolice odlučila je posjetiti Svetu zemlju i pogledati mjesta rođenja, života, muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, donosimo svjedočenje.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (23.7.2020.)
  55:00

  23. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (23.7.2020.)

  Hrvatski centar u Beču uručio godišnju kulturnu nagradu za mlade naraštaje "Mini Metron" mladom profesoru hrvatskoga i latinskog iz Pinkovca u središnjem Gradišću. Hrvatska matica iseljenika primorana je zbog pandemije korona virusa svoje programe realizirati preko interneta, tako je u tijeku Mala škola hrvatskoga jezika i kulture na koji se javljaju djeca hrvatskog podrijetla iz cijeloga svijeta. Ljubav u doba covida 19 - tako je nazvana priča koja govori o ljubavi mladog Hrvata Roka iz Čaporica i Ivane iz Buenos Airesa čiji je otac podrijetlom iz Hercegovine. Kapetan Boris Jordan plovi 40 godina, govori o hrvatskim istraživačima svjetskih mora.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (23.7.2020.)
  45:00

  23. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (23.7.2020.)

  Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske donio je odluku o dodjeli pet milijuna kuna za programe organizacija hrvatskih manjina u 12 europskih zemalja. Hrvatska zajednica u Petrovaradinu u Vojvodini ušla je u posjed rodne kuće bana Josipa Jelačića kojom će gospodariti Zaklada Spomen dom bana Josipa Jelačića. Hrvat Ivan Barbić iz Švicarske vrsni je poznavatelj vina i jedini Hrvat koji nosi prestižnu titulu "master of wine" koja podrazumijeva vrsno poznavanje vinogradarstva, vinarstva, trgovinu vina i ocjenjivanje vina.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (16.7.2020.)
  30:25

  16. srpnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (16.7.2020.)

  Pjesnik mora Zvonko Čulina, povratnik iz Njemačke u rodnu Dalmaciju predstavlja nam svoju poeziju. Upoznajemo Tonija Katalenića, rođenoga Zagrepčanina koji od 1952. godine živi u kolumbijskome glavnome gradu Bogoti. Iz Münchena nam dolazi lijepa priča o radijskoj emisiji koju je pokrenuo Dejan Đukić iz Orašja kako bi pružio osjećaj zajedništva Hrvatima u Njemačkoj.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh