Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.11.2020.).)
  54:01

  5. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.11.2020.).)

  Prije 150.godina je utemeljena Visoka učiteljska škola u Baji Otvoren natječaj "Velikani naše prošlosti". Dr. Katarina Tyran sa Instituta za slavistiku Sveučilišta u Beču organizirala je međunarodni online jezični simpozij na temu: Mali manjinski jezici i jezične varijacije u urbanom prostoru". Čut ćemo i reportažu iz Bosanskog Grahova u kojem Hrvatska zajednica ima samo oko 150 članova, ali vrlo je aktivna u stvaranju boljih životnih uvjeta. Hrvati žive uglavnom u Koritima i Obljaju, a najveću im potporu daju katolička crkva i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić", koja uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Koritima gradi obrazovno-kulturni centar.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.11.2020.)
  30:00

  26. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.11.2020.)

  U nakladi Croatice u Budimpešti je iz tiska izašla knjiga Antuna Vidića "Sam i svoj". Antun Vidić rodio se u Subotici gdje je završio osnovnu i srednju elektrotehničku školu. Poslije odsluženog vojnog roka otisnuo se u svijet. Radio je u Njemačkoj, Južnoj Africi, Mozambiku, Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Libiji, Čadu, Sudanu, u Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Hong Kongu, Šangaju, Mandžuriji, Norveškoj, Hrvatskoj i konačno u Mađarskoj. Govori nekoliko jezika: hrvatski, mađarski, njemački, engleski, poljski i arapski. Subotica i njezini žitelji uvijek su mu bili u srcu. Uvijek je pratio kulturni i politički život svoga naroda i pomagao (uglavnom anonimno) mnoge plemenite akcije. Danas živi u Budimpešti.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (26.11.2020.)
  55:00

  26. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (26.11.2020.)

  Razdoblje pandemije je usporilo naš svakodnevni život  i primorava nas na pažljive i smišljene susrete. To se odražava i u hrvatskim zajednicama u Mađarskoj i Austriji koji svoje aktivnosti prilagođavaju ovim uvjetima. Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred Šestica proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award. Posjetili smo i najdugovječnije, najbrojnije i najveće tamburaško društvo "Pajo Kolarić" iz Osijeka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.11.2020.)
  45:00

  26. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.11.2020.)

  Počela je izborna kampanja za Gradsko vijeće Grada Mostara.   Svim nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Republici Srbiji stigla obavijest kako će financijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20% te da se dalja isplata sredstava privremeno obustavlja.Što to znači za Hrvate u Vojvodini? Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura. Baštinska i suvremena građa prikazana je na zagrebačkoj izložbi znakovitog naziva Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.11.2020.)
  32:36

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.11.2020.)

  Sljedeće godine Klapa sveti Juraj HRM obilježava dvadeset godina rada. U tih dvadeset godina nastupali su diljem domovine i svijeta, stekavši status jedinstvenog branda hrvatskoga naroda. Klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske od 2001. godine, a tijekom svog dugogodišnjeg rada objavili su jedanaest albuma čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera, do domoljubnih i popularnih pjesama zabavne glazbe, pod umjetničkim vodstvom Dragice Bošnjak, Vladana Vuletina i Maria Božića. U današnjem sastavu klape su Hrvoslav Kužić, Ivica Kuzmanić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić, Ignjacio Tranfić i Marko Bralić, stožerni narednik i voditelj klape. Upravo s njim podijelit ćemo divna iskustva koja su stekli svojim nastupima, od Lourdesa, s kraja na kraj svijeta, do Vukovara.

 • Hrvatima izvan domovine - 3.sat (19.11.2020.)
  26:17

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3.sat (19.11.2020.)

  Tijekom Domovinskog rata Grad Pakrac pretrpio je strašne posljedice koje su i danas vidljive. Unatoč ratnim razaranjima, u Pakracu se obnavlja kulturni i društveni život. Udruga Kulturno prosvjetno društvo Sloga osmislilo je i realiziralo pakrački animirani film Banchi, koji gledatelje upoznaje s bogatom poviješću Pakraca. Pulski Brazilski dani ove godine održani virtualno. U fokusu književnost i likovno stvaralaštvo. U Kini je objavljena Antologija novog hrvatskog pjesništva u izdanju Izdavačke kuće Pisaca "Kineski literarni krugovi" iz Pekinga. Sadrži gotovo 200 pjesama šezdesetak hrvatskih pjesnika, a objavljena je u sklopu projekta suradnje za uzajamno prevođenje književnosti Kineskoga i Hrvatskog društva pisaca.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (19.11.2020.)
  54:46

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (19.11.2020.)

  Dan sjećanja na žrtvu Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen sv. misom u Budimpešti. Voditelj hrvatske katoličke župe Blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu i nekadašnji gvardijan vukovarski fra Zlatko Špehar prisjeća se prvih napada na Vukovar. Predstavljamo prvi slavonski film Adam o stradanju djece u Domovinskom ratu i knjigu ''Za Hrvatsku moje bake'' autora američkog Hrvata Michaela Palaicha. Kakav je status hrvatskih branitelja u odnosu na onaj američkih ratnih veterana? Poslovna konferencija Meeting G2 ove godine održana virtualno.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (19.11.2020.)
  45:43

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (19.11.2020.)

  Donose li lokalni izbori u BiH promjene na političkoj sceni u toj zemlji? Domovinska i iseljena Hrvatska obilježila je jučer Dan sjećanja na žrtvu Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Prvi put je ove godine u Hrvatskoj to bio i državni praznik. Da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta i simbol jedinstva vidjelo se i u mnogim metropolama diljem svijeta u kojima su naši ljudi palili svijeće prisjećajući se… Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas govori o iseljenim Vukovarcima, njihovom vezom s rodnim gradom te donacijama iseljeništva za obnovu Vodotornja.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (12.11.2020.)
  25:00

  12. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (12.11.2020.)

  Na salatskom groblju je na svetkovinu Svih svetih posvećen spomenik koji je na groblje postavila Hrvatska samouprava Salante.U Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici priređen je poetski prikaz zbirke pjesama Avaške godine, napisao ih je devedesetih godina prošlog stoljeća hrvatski književnik i nekadašnji urednik Subotičkih novina Milovan Miković, to poetsko ostvarenje napisano je bunjevačkom ikavicom i nikad dosad nije scenski uprizoreno, pa su se na taj korak odlučili članovi Književno-teatarskog kružoka subotičkog HKC-a. U Hrvatskoj živi i radi najbolji profesor geografije na svijetu, radi u zagrebačkoj školi Ivo Andrić i u svijetu mu pomaže čak 150 suradnika, uglavnom hrvatskih iseljenika. U Zagrebu se 17. studenog održava 8. Flamenco Festival Zagreb, obilježava se Svjetski dan flamenka koji je godine 2010. UNESCO prograsio nematerijalnom svjetskom baštinom.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.11.2020.)
  55:00

  12. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.11.2020.)

  "Najbolji kad je najteže", naslov je konferencije Meeting G2.6 koja će se održati u virtualnome svijetu zbog kovida i povezat će hrvatske iseljenike s domovinom i približiti je kao državu atraktivnu za ulaganja. Zbog mjera zaštite od koronavirusa i otežanih putovanja, 23. Rešetarački susreti pjesnika koji okupljaju hrvatske pjesnike iz cijeloga svijeta ove su godine održani u virtualnome svijetu kulture i umjetnosti. Nažalost, ovogodišnji Interliber odgođen je za ožujak 2021., u tijeku ovoga tjedna sve će knjižare u domovini ponuditi posebne popuste za knjige, programi alternativne manifestacije "Knjiga svima i svuda" prate se preko You Tube kanala Zajednice nakladnika i knjižara i Trećeg programa Hrvatske televizije. U Prisiki, naselju gradišćanskih Hrvata na sjeverozapadu Mađarske otvorena je izložba u suradnji Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u mađarskoj i Instituta sv. Martina u Sambotelu. Najavili smo 20. manifestaciju Martin je v Zagrebu koju organizira KUD Prepuštovec uz suradnike, prijatelje i ljubitelje dobre kapljice.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.11.2020.)
  45:00

  12. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.11.2020.)

  Hrvatski iseljenički kongres održan u Zagrebu bavio se pitanjem može li Hrvatska očekivati povratak drugog i trećeg naraštaja hrvatskih iseljenika. U nedjelju se u BiH održavaju lokalni izbori na kojima će se birati vijećnici za gradska ili općinska vijeća te načelnici i gradonačelnici općina. U Hrvatsku su mnogobrojna umjetnička djela u prošlom stoljeću stizala donacijama naših ujetnika iz inozemstva, iseljeničkih udruga i zaklada, Rukovoditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika Vesna Kukavica govori o tome može li se zapušteni dio kulturne baštine uključiti u turističku ponudu i tko su suvremeni kulturni mecene. Europski parlament dao je suglasnost za sklapanje Sporazuma između Europske unije i Vlade Narodne Republike Kine, radi se o suradnji u području proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla i njihovoj zaštiti, razgovarali smo s našim eurozastupnikom dr. Tomislavom Sokolom.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh