Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.9.2019.)
  44:51

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.9.2019.)

  Govorom na općoj raspravi 74. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je američku turneju. Sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, poznatijom pod kraticom - ACAP, a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskog gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj, kao i stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Poslije Clevelanda, hrvatska predsjednica i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. U Buenos Airesu će se od, 28. do 30. studenog, održati 5. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Ta je konferencija za samo četiri godine izrasla u iznimno važan skup za gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske s tim udaljenim dijelom svijeta, potvrdio nam je to ugledni poduzetnik i predsjednik Argentinsko - hrvatske gospodarske komore Marcus Pejačević. ''Gradimo poslovne mostove'' - naziv je 5. susreta poslovnih ljudi drugoga naraštaja u Zagrebu, poznatijeg kao Meeting G2. Konferencija se održava s ciljem povećanja ulaganja iseljeništva i izvoza hrvatskih proizvoda.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (14.11.2019.)
  55:00

  14. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (14.11.2019.)

  Ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici bili su najdulji i sadržajno najbogatiji od kada se organiziraju. Promocije, književne večeri, seminari, predstave bili su dio petodnevnog programa čiji je cilj izučavanje i očuvanje standardne ili dijalektalne forme hrvatskog jezika u Vojvodini. Recepte 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske: Slavonije i Baranje, Zagorja, Međimurja, Istre, Primorja i Dalmacije (uključujući i Zagoru i otoke) spisateljica i antropologinja te promotorica kulturnog turizma  Andrea Pisac uobličila je u knjigu klasične hrvatske slastice na engleskom jeziku. To je plod je njezinog dugogodišnjeg kulinarskog i etnografskog istraživanja.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (14.11.2019.)
  54:02

  14. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (14.11.2019.)

  Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Sanja Putica u Budimpešti je održala  susret s ravnateljima dvojezičnih osnovnih i srednjih škola te s voditeljima katedri,odsjeka za kroatistiku i lektorima hrvatskog jezika.Iz Budimpešte  U povodu proslave 350. obljetnice postojanja Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sci Mirjana Polić Bobić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu na odsjeku za romanistiku, predstojnica katede za studiji španjolskog jezika i književnosti, govori o suradnji zagrebačkog sveučilišta sa sveučilištima iz zemalja Latinske Amerike. Kaže da je primjetan interes i dolazak djece, unuka i praunuka hrvatskih iseljenika na Sveučilište u Zagrebu i na druga hrvatska sveučilišta. Humanitarna udruga Kap ljubavi iz Tomislavgrada obilježila je 20 godišnjicu uspješnog djelovanja.   "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća", prva monografija o tom bosansko-hercegovačkom gradu predstavljena je u Zagrebu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (14.11.2019.)
  45:00

  14. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (14.11.2019.)

  U Varaždinu je održana Treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Glavne teme bile su glasovanje naših iseljenika, položaj i status Hrvata u Bosni i Hercegovini, očuvanje hrvatskog jezika i kulture Hrvata izvan Hrvatske, te medijsko praćenje njihova života i rada.    Doznake hrvatskih građana iz inozemstva približne su iznosu neto zarade od turizma i vrlo su stabilan izvor financiranja, ali Hrvatska mora ostvariti izazov inovativnog gospodarstva kako bi privukla te ljude da prihode ostvaruju u Hrvatskoj, rekao je ekonomist Mladen Vedriš na konferenciji "Povratništvo i gospodarski razvoj" koja je održana u Zagrebu.   Pratili smo i konferenciju Brendiranje Hrvatske posvećenoj javnoj, kulturnoj i znanstvenoj diplomaciji.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (07.11.2019.)
  50:00

  7. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (07.11.2019.)

  Ivan Ipša iz Ipši - masline i iseljeništvo u Istri, Andro Gjakoni - Hrvat iz Čilea koji uči hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, hrvatski vrtić u Pečuhu, razgovor s Karlom Kolesarom.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (07.11.2019.)
  55:00

  7. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (07.11.2019.)

  Javljanje s turističkog sajma u Londonu, javljanje s Večeri hrvatskih povratinika, knjiga Đure Vidmarovića "Josip Gujaš-Đuretin: Mene su ljepote ostavile, "Prsten" - Zaklada studenata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, "Črip" - folklorna skupina Hrvata u Slovačkoj.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (07.11.2019.)
  45:00

  7. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (07.11.2019.)

  Meeting G2.5 - Gradimo poslovne mostove, EU zastupnica Željana Zovko na tribini "Položaj hrvatskog naroda u BiH-a, sjednica HNV-a u Beogradu, izborna pravila u Mostaru, darovani udžbenici Politehničkoj školi u Subotici.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (31.10.2019.)
  52:00

  31. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (31.10.2019.)

  Izložba pod nazivom “Amblemi ramskog zavičaja” otvorena je u Zagrebu, u Studiju Moderne Galerije “Josip Račić” . Na izložbi su predstavljeni radovi akademskog kipara Petra Dolića čiji su radovi inspirirani Ramom. Najpoznatiji hrvatski crkveni zbor „Collegium Musicum Catholicum“ nastavlja slaviti svoji 25 godina postojanja. Svojoj obljetnici priključili su 105. rođendan poznatog hrvatskog skladatelja s ovih prostora Albe Vidakovića i priredili koncert u subotičkoj Katedrali. Sutra je prvi dan mjeseca studenog i Katolička crkva obilježava svetkovinu Svih Svetih. Donosimo vam priču iz austrijskog Fileža, najvećeg mjesta u Gradišću s većinskim hrvatskim stanovništvom i doznajmo kakve običaje imaju gradišćanski Hrvati u tom mjestu za dan Svih svetih.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (31.10.2019.)
  28:00

  31. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (31.10.2019.)

  Ima nešto gordo u bjelini kamene čipke otoka Paga, izbrazdanog suhozidima od kojih su stoljećima pucali žuljevi na rukama vrijednih težaka. Cijelu njegovu stranu okrenutu Velebitu izderale su bura i posolica pa taj dio otoka često uspoređuju s površinom Mjeseca. Pag ne obiluje šumskim pokrovom, ali je zato više od 80 posto njegove površine pod pašnjacima, prepunim kadulje, smilja i drugog ljekovitog bilja. A u sredini otoka soli, suhozida, čipke i sira, drevni je Kolan u kojem stoluje paška ovca. Uz pismu nakanat spravlja se glasoviti sir, miriše maslo i kolač od skute, obrađuje polje, grade suhozidi, niču OPG-ovi, dočekuju posjetitelji, ostaju prijatelji.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (31.10.2019.)
  55:00

  31. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (31.10.2019.)

  Ovoga listopada u Mađarskoj su održani lokalni izbori, a među 13 službeno priznatih nacionalnih manjina i Hrvati su birali svoje predstavnike. U toj susjednoj zemlji od 1995. Godine djeluje Hrvatska državna samouprava, što prema mađarskome zakonu znači da tamošnje manjine imaju pravo osnivati lokalne i manjinske samouprave. Za nas ih je komentirao stari/novi predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan. U bačkom mjestu Monoštor održana je manifestacija „Šokci i baština“. Godišnji skup članova KUD-a i štovatelja kulture Šokaca iz Vojvodine obilježile su stare tradicijske pjesme i plesovi prikazani u novim koreografijama mjesnih KUD-ova. Manifestaciju je Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (31.10.2019.)
  45:00

  31. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (31.10.2019.)

  Mreža Hrvatskih Žena objavila je 23 dobitnice prestižnih nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice. Uoči 3. sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske razgovaramo s Davorkom Kirinčić – predstavnicom američkih Hrvata u Savjetu Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Chicagu, u kojem živi oko 250 tisuća Hrvata Svečanim polaganjem kamena temeljca u utorak, 29. listopada 2019., započela je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini. Projekt je pokrenut s ciljem osiguravanja bolje zdravstvene skrbi za stanovnike Kiseljaka, a prepoznala ga je i podržala Vlada Republike Hrvatske

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh