Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (24.10.2019.)
  45:47

  24. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (24.10.2019.)

  Protekli su petak u Hrvatskome saboru usvojene izmjene i dopune Zakona o hrvatskome državljanstvu. Uoči nove sjednice Vladina Savjeta, 8. studenoga, u Varaždinu gosti su emisije državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsjednik Savjeta Ivan Grbešić i potpredsjednica te predstavnica švicarskih Hrvata u tom Vladinu tijelu Ruža Studer-Babić. Doznajemo koje će teme obrađivati nova sjednica Savjeta.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (05.12.2019.)
  55:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (05.12.2019.)

  Konferencija Žene i točka, Vukovarska ulica u Slovačkoj, Međunarodni znanstveni skup Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike, Ivan Gugan i najava mješovitog odbora hrvatsko-mađarskog koji će se održati 12. prosinca u Zagrebu, zagrebačka turistička atrakcija Advent u znaku orašara, drvene drobilice za orahe u obliku živopisnog vojnika, predstavljanje knjige Nine Raspudića "Kratki espresso".

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.12.2019.)
  55:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.12.2019.)

  Knjiga Vapaj iz daljine, HNV u Golubincima, izložba o vojvođanskim salašima u Hrvatskoj matici iseljenika, najavljujemo Zimsku školu hrvatskog folklora u Koprivnici, blagdan svetoga Nikole u Vojvodini, knjiga o svetome Jeronimu autora Slobodana Prosperova Novaka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.12.2019.)
  45:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.12.2019.)

  Susret južnoameričkih Hrvata u Argentini, predsjednički izbori u Hrvatskoj, Forum hrvatskih manjina u Hrvatskoj matici iseljenika, upisne kvote studenata pripadnika hrvatskih manjina i iseljenika na hrvatska učilišta i sveučilišta, te učenje hrvatskoga jezika, u Zagrebu održan stručni skup "Njemačka kao poslovna destinacija".

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (28.11.2019.)
  50:09

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (28.11.2019.)

  Gradonačelnik Novoga Sada Miloš Vučević potvrdio je u utorak u razgovoru s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća spremnost da se rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu u potpunosti obnovi i ustupi hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Inicijativu da se razgovora o ovoj ali i drugim temama od značaja za tu zajednicu u Novome Sadu i Petrovaradinu pokrenulo je njihovo krovno tijelo. Ruksak pun kulture – projekt Ministarstva kulture pokrenut prije šest godina i zamišljen kao raznovrstan kulturni program za djecu u manjim mjestima naše zemlje, obišao je dosad cijelu Hrvatsku. Ovog tjedna prvi je put otputovao izvan Lijepe Naše i to u Suboticu. Koliko vam je poznata hrvatska modna industrija? Može li se bolje pozicionirati na svjetskoj modnoj sceni i tako promicati Lijepu Našu?

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.11.2019.)
  54:27

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.11.2019.)

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Mostaru na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. obljetnice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Bosne i Hercegovine. Zahvalila im je na čvrstom i sjajnom prstenu dobrote kojim povezuju naš narod u svoje dvije domovine. U slovenskome gradu Lendavi održan je 14. Hrvatski bal koji je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, a pokroviteljstvo potpisuje grad Mali Lošinj čija je gradonačelnica predstavila eno-gastronomski i turistički potencijal kvarnerskih otoka. Prva žena iz Hrvatske na veleposlaničkoj dužnosti u Austriji, hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković postala je počasna članica Hrvatskoga centra u Beču. Gradišćanski su joj Hrvati to priznanje dodijelili za dobru suradnju na mnogobrojnim projektima tijekom protekle četiri godine, posebice na području očuvanja hrvatskoga jezika. Zanimanje talijanskih investitora za Hrvatsku u stalnoj je uzlaznoj putanji – čulo se jučer u zagrebačkome Muzeju Mimari na dodjeli prestižnih priznanja kojima je uspješne nagradila Talijansko-hrvatska gospodarska komora.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (28.11.2019.)
  44:46

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (28.11.2019.)

  Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike u Buenos Airesu potrajat će do subote. Važna tema skupa su pregovori EU i zemalja Južne Amerike udruženih u Mercosur o smanjenju carinskih tarifa i olakšanju trgovinske razmjene čime se stvaraju novi poticaji trgovačkoj razmjeni. Očekuje se više od 300 sudionika, predstavnika hrvatske Vlade i Sabora, naših iseljenika svih naraštaja koji žive u zemljama Južne Amerike, a pokrovitelji susreta su Argentinsko-hrvatska gospodarska komora, Veleposlanstvo RH u Argentini i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Organizatori su potporu dobili i od samoga grada Buenos Airesa. Bit će to prigoda za razgovor i o drugim važnim temama za Hrvate izvan Hrvatske. Na nedavno održanom Vladinu Savjetu za Hrvate izvan Hrvatske u Varaždinu susreli smo predstavnike hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta pa tako i s južnoameričkog kontinenta. Razgovarali smo s predstavnicom brazilskih Hrvata Dubravkom Sidonijom Šuto i jednom od predstavnica Hrvata u Argentini Ivom Vidić o životu i aktivnostima Hrvata u zemljama Južne Amerike te njihovoj povezanosti s Hrvatskom.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (21.11.2019.)
  48:49

  21. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (21.11.2019.)

  Iseljeni Uzdoljani ove će godine sredstva prikupljena na Susretu Uzdoljana darovati misiji Tatane u Gani u kojoj djeluje don Ivan Stojanović, svećenik salezijanac iz župe Uzdol. U Melbourneu održana australska premijera filma "General" Antuna Vrdoljaka. Nakon dugogodišnjega života i rada u Parizu, hrvatski likovni umjetnik Davor Vrankić predstavio se i hrvatskoj javnosti. U petak 22. studenoga u zagrebačkoj Komediji pretpremijera novoga postava "Grofice Marice" Imre Kalmana.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (21.11.2019.)
  49:17

  21. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (21.11.2019.)

  Trajštof dobio 40 novih dvojezičnih natpisa na hrvatskom i njemačkom jeziku. Svjetski festival hrvatske književnosti održan u Zagrebu. Slobodan Novković, autor dviju knjiga o legendarnome Titaniku, napisao novu knjigu - o brodu Carpatiji na kojemu su bila 84 Hrvata, a čija je posada spasila trećinu brodolomaca s Titanika.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (21.11.2019.)
  45:04

  21. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (21.11.2019.)

  U mađarskome gradu Baji održan Dan Hrvata. U Mostaru obilježena 28. obljetnica osnutka Herceg-Bosne. Nova bolivijska ministrica vanjskih poslova je dr. Karen Longarić Rodriguez. U Vršendi, malom šokačkom naselju nedaleko od Mohača i Pečuha ponovno utemeljena Hrvatska narodnosna samouprava.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (14.11.2019.)
  55:00

  14. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (14.11.2019.)

  Ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici bili su najdulji i sadržajno najbogatiji od kada se organiziraju. Promocije, književne večeri, seminari, predstave bili su dio petodnevnog programa čiji je cilj izučavanje i očuvanje standardne ili dijalektalne forme hrvatskog jezika u Vojvodini. Recepte 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske: Slavonije i Baranje, Zagorja, Međimurja, Istre, Primorja i Dalmacije (uključujući i Zagoru i otoke) spisateljica i antropologinja te promotorica kulturnog turizma  Andrea Pisac uobličila je u knjigu klasične hrvatske slastice na engleskom jeziku. To je plod je njezinog dugogodišnjeg kulinarskog i etnografskog istraživanja.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh