Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.8.2019.)
  44:37

  22. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.8.2019.)

  Ljeti podružnice Hrvatske matice iseljenika organiziraju mnogobrojne Susrete iseljenika pa je tako i dubrovačka podružnica ove godine organizirala deseti jubilarni Susret na kojemu su se okupili Hrvati sa svih kontinenata. Susret je humanitarnoga karaktera, i pokazuje da naši iseljenici, ne samo da nisu zaboravili rodni kraj, nego ga nikada i nisu prestali pomagati i u njega ulagati. U Dubrovniku je otvorena izložba Mirka Ilića Trenutak pred katastrofu - strip, ilustracija i dizajn. Istodobno s ovom izložbom u javnim gradskim prostorima Dubrovnika od sredine kolovoza do 18. listopada postavljena je i nova verzija putujuće međunarodne izložbe plakata Tolerancija, čiji je inicijator upravo Mirko Ilić. Hrvatska zajednica slavila je na svečanosti "Buenos Aires slavi Hrvatsku". Organizirali su je uprava zajednica argentinskoga glavnog grada i Hrvatska udruga Jadran. Manifestacije poput ove prikazuju Buenos Aires kao mjesto integracije i suživota, a hrvatska zajednica dio je tog mozaika.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.09.2019.)
  55:00

  19. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.09.2019.)

  U godini kada Hrvatski centar u Beču slavi 25 godina postojanja, ovogodišnja ulična fešta, tradicionalna kulturno zabavna i kulinarska manifestcija gradišćanskih Hrvata bit će posebna. U Derventi se ove subote održavaju 8. posavske kulturne večeri! U rimskoj Galleriji della Biblioteca Angelica  otvorena izložba "Poezija mora" autora Stjepka Mamića i Davora Vukovića

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (19.09.2019.)
  54:02

  19. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (19.09.2019.)

  Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (The Association of Croatian American Professionals – ACAP) u Clevelandu u saveznoj državi Ohio od večeras pa do nedjelje  organizira četvrtu godišnju konferenciju. Ovogodišnjoj konferenciji nazočit će i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Konferencija će okupiti stručnjake američke i međunarodne profesionalne zajednice - poput diplomata, znanstvenika, umjetnika, inženjera, liječnika, odvjetnika, novinara, rukovoditelja poslova, stručnjaka za društvene medije, računovođa, kao i delegacije iz Hrvatske gospodarske komore. U povodu  35. obljetnice Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie od 19. do 21. rujna u Sydneyju se održava međunarodna konferencija  će se konferencija "Hrvatska i Hrvati u prošlosti i sadašnjosti".   U suradnji Francusko-hrvatskog kulturnog društva i europske škole iz Liela te Knjige u centru i Kreativne mreže iz Zagreba, u Francuskoj, u Lielu ovaj vikend  će se održati dvodnevni Festival knjige i književnosti PAZI KNJIGA / ATTENTION, UN LIVRE! na kojem će gostovati hrvatski pisci i ilustratori za djecu. Fakulteti u Hrvatskoj planiraju brojne pogodnosti za buduće studente iz Vojvodine, kojih svake godine ima desetak. Uz besplatan studij i posebne kvote za lakši upis njima će biti osiguran smještaj u studentskim domovina, a moguće su i stipendije. Ove je ponude do sada, osim veleučilište u Vukovaru, dalo i sveučilište u Osijeku.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (19.09.2019.)
  45:00

  19. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (19.09.2019.)

  U Beču je danas počeo Tehnološki summitai 2019 o Srednjoj Europi u organizaciji Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom i njenim Odjelom za gospodarsku suradnju s jugoistočnom Europom. Državna tijela Srbije favoriziraju zajednicu Bunjevaca, ne-Hrvata dodjeljujući im više novca za projekte nego hrvatskoj zajednici koja je tri i pol puta veća, ističu u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV), ukazujući time na politiku Srbije spram takozvanog bunjevačkog pitanja, o pripadnosti Bunjevaca. Najavljujemo međunarodni znanstveno-stručni skup o temi "Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog nasljeđa k procesima razvoja". Suorganizatori skupa su Središnjica Matice hrvatske Zagreb, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Ogranak Matice hrvatske Subotica.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (12.09.2019.)
  52:00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (12.09.2019.)

  Izaslanstvo HKD Napredak posjetilo je Program za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a gdje se upoznalo s radom mulltimedijske platforme namijenjene Hrvatima u BiH, hrvatskim manjinama u europskim državama te iseljeništvu. Hrvatska matica iseljenika svečano je obilježila 15. obljetnicu rada i postojanja svoje vukovarske podružnice. Povezuju iseljenu i domovinsku Hrvatske kroz različite gospodarske i kulturne projekte. Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru bili su organizatori jubilarnoga 5. vinkovačkoga orguljaškoga festivala (VOF-a) Organum Cibalae.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.09.2019.)
  55:00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.09.2019.)

  Pratili smo početak nove školske godine u hrvatskim manjinskim zajednicama. Mjesto Jevišovka, na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije, najsjevernija je točka i spomen-mjesto doseljavanja Hrvata u Češku, koji su naseljavali Južnu Moravsku bježeći pred Turcima tijekom 16. i 17. stoljeća, i u tom se mjestu održava Međunarodna smotra Kiritof. Ove godine, posljednjega dana kolovoza, na toj smotri koju organiziraju Hrvati na području Moravske u Češkoj Republici sudjelovao je i KUD Virovitica.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.09.2019.)
  45.00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.09.2019.)

  U Franjevačkom samostanu u Tolisi pored Orašja potpisan je ugovor o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Svečanosti je nazočio premijer Andrej Plenković. Najavljujemo konferenciju Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u Clevelandu i Tehnološki summitai 2019. o Srednjoj Europi kao sjecištu gospodarstva i tehnologije, u Beču. Organizator je Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom i njenim Odjelom za gospodarsku suradnju s jugoistočnom Europom.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.09.2019.)
  55:00

  5. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.09.2019.)

  U Svetom Petru u Šumi održana manifestacija Okusi hrvatskog sela - S klobasicom u EU, običaji Hrvata u Mađarskoj o blagdanu Svetoga Stjepana, u mađarskom Udvaru održan Hrvatski kulturno-jezični kamp za djecu, u Zagrebu i Splitu uskoro Festival svjetske književnosti, HNK Zagreb priprema gostovanje Hrvatima u Belgiji i surađuje na novoj predstavi s Hrvaticom iz Njemačke.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.09.2019.)
  45:00

  5. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.09.2019.)

  Potpisivanje Ugovora o potpori Hrvatima u BiH, gradišćanski Hrvati pomažu obnovu vrtića u Vukovaru, u Splitu otvorena Galerija slika hrvatske dijaspore, Hrvati u Rumunjskoj ostali bez signala za Hrvatsku televiziju, Hrvati u Vojvodini hodočastili na Bunaričko proštenje.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (29.8.2019.)
  55:00

  29. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (29.8.2019.)

  Hrvatska župna folklorna skupina Prelo iz Kanade boravila u Zagrebu, Hrvati u Latviji sviraju latvijsku tradicijsku glazbu i rade na turističkoj promidžbi Hrvatske, u makedonskom Ohridu nastupila folkorna skupina Hrvata iz Mađarske, učenici iz međimuskog mjesta Donjeg Kraljevca sudjelovali ma međunarodnom omladinskom kampu u Mađarskoj, vučedolska golubica i ostale atraktivnosti Arheološkog muzeja u Zagrebu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (29.8.2019.)
  45:00

  29. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (29.8.2019.)

  Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj dr. Mladen Andrlić o suradnji Mađarske i Hrvatske, najava znanstvenog simpozija Pasionske baštine o korizmenom nasljeđu Hrvata u dijaspori, nova vojvođanska manifestacija "Rič pod đermom".

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh