Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.1.2021.)
  45:19

  21. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.1.2021.)

  Prisegnuo je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, najmoćnije svjetske velesile Joe Biden i prva američka potpredsjednica u povijesti Kamala Harris. Kakvu će politiku voditi prema jugoistoku Europe? Europski parlament izglasao je rezoluciju za ublažavanje i pomoć Hrvatskoj poslije potresa. Udruga Iks iz Petrinje poslije potresa ostala bez ureda. Pomoć za stradale koordinira se iz Njemačke! Dvije studentice iz Kiseljaka pokrenule humanitarnu akciju za pomoć potresom stradalima na Banovini.

 • Hrvatima izvan domovine 3. sat (04.03.2021.)
  30:00

  4. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine 3. sat (04.03.2021.)

  Predstavljamo hrvatsku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji . Sugovornici su Nenad Živković, Nevenka Kostovska, Nenad Nemet i Branko Maretić.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (04.03.2021.)
  55:00

  4. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (04.03.2021.)

  Nakon razornih potresa na području Banovine, pomoć unesrećenom stanovništvu pristizala je i dalje pristiže sa svih strana. Donacije u hrani, odjeći, građevinskom materijalu, ali prije svega u novcu ono je što je potrebno ovomu kraju. Među donacijama je i ona Republike Srbije koja je za potresom pogođena područja donirala milijun eura. Povod je to  razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu - Hidajetom Bišćevićem.  U Čileu, dalekoj zemlji na drugome kraju svijeta, velik je broj književnika hrvatskoga podrijetla, vrlo aktivnih u očuvanju kulturne i duhovne baštine svojih predaka. Nekolicina prevoditelja u Hrvatskoj, poput Jerka Ljubetića, Željke Lovrenčić, Marije Roščić Paro ili Dore Jelačić Bužimski, neumorno prevode mnogobrojne čileansko-hrvatske pisce na hrvatski jezik, kako bi se očuvala bogata književna baština čileanskih Hrvata. Još jedna prevoditeljica koja se priključila ovoj misiji je Marta Tomić, gošća naše emisije.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (04.03.2021.)
  45:00

  4. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (04.03.2021.)

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas boravio je u radnom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji i Kosovu gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama. Cilj ovog posjeta je nastavak suradnje kojom se promiču manjinska prava, kao i o dodatno unaprjeđenje odlične bilateralne suradnje, a naše sunarodnjake pozvao je na  suradnju i zajedništvo te da i nadalje vrijedno rade na očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta, posebice s djecom i mladima. Zagreb je jučer na vječni počinak ispratio svog gradonačelnika Milana Bandića. Dvadeset jednu godinu, u 6 mandata, osim brige o Zagrebu i Zagrepčanima, uspostavljao je i jačao veze i sa Hrvatima u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (25.2.2021.)
  30:00

  25. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (25.2.2021.)

  U Hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču slavljena je sveta misa zadušnica za pokojnog dr. Josipa Seršića, poznatog kroatista i uglednog člana hrvatske zajednice u Austriji. U Beču će ostati upamćen kao velik promicatelj hrvatske kulture, jedan od najvažnijih i najplodonosnijih suvremenih hrvatskih polihistora u Austriji. Uvijek budni kroničar i komentator društvenih događanja nedugo prije smrti uputio je svojim kolegama i svim Hrvatima u Austriji snažnu poruku: ''Osnažite svoju borbu za hrvatski materinski jezik kao nastavni jezik u austrijskim školama“, i borite se protiv nametnute i nepostojeće umjetne tvorevine tri jezika tzv. BKS-a (bosanski/hrvatski/srpski). U povodu Svjetskog dana materinskog jezika na 31. saboru Hrvatske kulturne zajednice/Ogranka Matice Hrvatske u Wiesbadenu predstavljen je roman ''Trči! Ne čekaj me… '' književnice Bojane Meandžije te dvobroj časopisa Riječ. Gost emisije je predsjednik zajednice Ivica Košak.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.2.2021.)
  54:03

  25. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.2.2021.)

  Hrvatskim se kao materinskim jezikom služi više od 5,5 milijuna ljudi. Njime se služe i pripadnici hrvatske etničke i jezične manjine diljem Europe. U povodu Međunarodnog dana materinskog jezika istražili smo kako se hrvatski jezik njeguje i čuva u hrvatskim zajednicama u Srbiji, Mađarskoj i Austriji. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture održava se u Hrvatskoj od 1993. godine. Do sada je u njoj sudjelovalo više od 1500 sudionika iz trideseta zemalja. Školu organizira Hrvatska matica iseljenika, a naša je gošća njezina voditeljica Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i sport. 30. hrvatska franšiza Muzeja iluzija otvorena u dalekoj Indiji, u New Delhiju. Što taj originalni hrvatski muzej čini najvećim privatnim muzejskim brendom u svijetu?

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.2.2021.)
  44:58

  25. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.2.2021.)

  Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas su Orašju razgovarali o zajedničkim projektima i inicijativama za bolju budućnost i status hrvatskoga naroda u toj zemlji. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman s banjalučkim je biskupom mons. Franjom Komaricom razgovarao o nastojanjima da se na području Banjalučke biskupije, najteže stradale katoličke biskupije u BiH, osigura ostanak i povratak Hrvata i katoličkih vjernika. Mons. je najavio revitalizaciju jednog od najvažnijih vjerskih i kulturnih objekata u svojoj biskupiji - trapističkog samostana Marija Zvijezda i aktivnostima utemeljiteljskog odbora Europskog centra za mir, međureligijsku i međunarodnu suradnju u Banja Luci. Mogućnost učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj, od ožujka do lipnja, u ljetnom semestru tekuće akademske godine, imat će 140 stipendista iz 18 država, najviše iz Argentine i Čilea. Na Javni poziv Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske zaprimljene su 333 prijave iz Venezuele, Brazila, Bolivije, Kolumbije, Mađarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Italije, Njemačke, Nizozemske i Ekvadora.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (18.2.2021.)
  30:00

  19. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (18.2.2021.)

  Povratnica iz Švicarske Venessa Mioč preselila se u Hrvatsku u kojoj se bavi skladanjem duhovne glazbe. Hrvati na sjeveru Bačke uspjeli su sačuvati tradiciju i u ovim teškim vremenima, organizirali su dva pokladna običaja, Prelo sjećanja i okupljanje na "Debo četvrtak". Važni elementi prakse njihovih predaka tako su očuvani, no izostala je radost susreta i zabave uoči novog razdoblja korizmenog odricanja. Do kraja mjeseca traje natječaj i prijava za nagradu Velebitska degenija na kojem se očekuju radovi s područja zaštite okoliša, najavila je Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš pri Hrvatskome novinarskom društvu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (18.2.2021.)
  51:45

  19. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (18.2.2021.)

  U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču svečano je obilježen završetak velike humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata i njihovih prijatelja. U humanitarnoj akciji prikupili su 43 tisuće eura za obnovu sisačke Opće bolnice "Ivo Pedišić" teško oštećene u razornim potresima. Općina Lovran pokreće humanitarnu akciju "Lovran za Petrinju" i prodajom vrijednih umjetnina Charlesa Billicha, proslavljenog australskog slikara hrvatskih korijena, prikuplja novac za pomoć Petrinji. Suradnja Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. iz Rijeke i Galerije Bruketa 2 u kojoj do 27. veljače izlaže Križevčanin Zoran Homen, slikar bokeljskih korijena, predstavlja ga voditeljica galerije Vedrana Bruketa. Dr. Mario Bratulić, načelnik istarskog mjesta Sveti Petar u šumi surađuje s Hrvatima proizvođačima suhomesnatih proizvoda u Hercegovini, Mađarskoj, Vojvodini i Njemačkoj. Predstavili smo novi broj Matice u izdanju Hrvatske matice iseljenika. Veleučilište Lavoslav Ružićka u Vukovaru u ovoj je studijskoj godini osigurao upisne kvote i za studente hrvatskog porijekla koji žive izvan Hrvatske.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (18.2.2021.)
  44:43

  19. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (18.2.2021.)

  Mostarski vijećnici nakon 12 godina izabrali gradonačelnika dr. Marija Kordića koji je pozvao vijećnike da odmah krenu rješavati nagomilane probleme grada. Središnji državni ured za Hrvate izvan RH-a poziva neprofitne organizacije Hrvata izvan domovine i ostale da se prijave za financiranje posebnih potreba i projekata od njihova interesa, a koji pridonose zadovoljavanju javnih potreba, ciljeva i prioriteta definiranih strateškim dokumentima Ureda. U organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu održana je konferencija o Europskom planu za borbu protiv raka koji je nedavno objavila Europska komisija. Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Zagrebačka Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata ove godine obilježava tridesetu obljetnicu rada, posebno smo stavili naglasak na njihovu nakladničku aktivnost.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (11.2.2021.)
  30:00

  11. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (11.2.2021.)

  Vodimo vas u drugu najmanju regiju u južnoj Italiji u kojoj pet desetljeća hrvatski identitet i njihov govor ''Na našo'' čuvaju potomci Hrvata koji su bježeći pred Turcima naselili obronke Apenina. Smjestili su se u četiri sela: Filić, Mundimitar, Tavenna i Kruč. Komunikacijska i prometna izoliranost pogodovala je očuvanju tradicijske kulture i jezika, ali ih je i otjerala iz Molizea. Taj je kraj oduvijek bio na vjetrometini migracija. S njima je dugih 17 godina bio fra Petar Milanović Trapo, član franjevačke provincije sa centrom u Splitu. Priznaje, najveći mu je izazov u premošćivanju razlika bio učenje njihova govora. O mnogobrojnim vezama Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije odnedavno možete čitati u knjizi "Makedoniji s ljubavlju" autorice Judite Rey Hudiček.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh