Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (11.7.2019.)
  45:47

  11. srpnja 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (11.7.2019.)

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u službenom posjetu Švicarskoj. U Bernu se susrela s kolegom Uelijem Maurerom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje, s naglaskom na privlačenje investicija. Razgovaralo se i o položaju hrvatskih radnika u Švicarskoj jer od svih zemalja EU-a samo naši radnici za rad u toj zemlji trebaju posebne dozvole za koje moraju ispuniti zahtjevne kriterije. Predsjednica je uručila povelje – priznanja za rad zaslužnim pojedincima iz hrvatskih udruga i društava. Hrvatska po pitanju nacionalnih manjina čini velike i dobre stvari, sukladno našem Ustavu. Tu posebno mjesto zauzima nacionalna manjina Sjeverne Makedonije i vjerujem da će po uzoru na ono što pripadnici makedonske manjine imaju u Hrvatskoj, tako biti i s Hrvatima koji žive u Sjevernoj Makedoniji, ali i u drugim državama, pa i u Sloveniji”, rekao je državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas na Četvrtoj sjednici Međuvladina mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Na 16 dnevno putovanje Hrvatskom od Iloka do Čilipa krenulo je jutros 33 mladih hrvatskih iseljenika polaznika ljetne škole "Domovina" koju uz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH organizira Udruženje hrvatsko američkih stručnjaka. Hrvatski studiji od nove akademske godine 2019./2020. uvode nov studijski program demografije i hrvatskog iseljeništva. U emisiji gostuje pročelnik Hrvatskih studija, prof. dr. Mario Grčević.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (05.12.2019.)
  55:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (05.12.2019.)

  Konferencija Žene i točka, Vukovarska ulica u Slovačkoj, Međunarodni znanstveni skup Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike, Ivan Gugan i najava mješovitog odbora hrvatsko-mađarskog koji će se održati 12. prosinca u Zagrebu, zagrebačka turistička atrakcija Advent u znaku orašara, drvene drobilice za orahe u obliku živopisnog vojnika, predstavljanje knjige Nine Raspudića "Kratki espresso".

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.12.2019.)
  55:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.12.2019.)

  Knjiga Vapaj iz daljine, HNV u Golubincima, izložba o vojvođanskim salašima u Hrvatskoj matici iseljenika, najavljujemo Zimsku školu hrvatskog folklora u Koprivnici, blagdan svetoga Nikole u Vojvodini, knjiga o svetome Jeronimu autora Slobodana Prosperova Novaka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.12.2019.)
  45:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.12.2019.)

  Susret južnoameričkih Hrvata u Argentini, predsjednički izbori u Hrvatskoj, Forum hrvatskih manjina u Hrvatskoj matici iseljenika, upisne kvote studenata pripadnika hrvatskih manjina i iseljenika na hrvatska učilišta i sveučilišta, te učenje hrvatskoga jezika, u Zagrebu održan stručni skup "Njemačka kao poslovna destinacija".

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (28.11.2019.)
  50:09

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (28.11.2019.)

  Gradonačelnik Novoga Sada Miloš Vučević potvrdio je u utorak u razgovoru s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća spremnost da se rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu u potpunosti obnovi i ustupi hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Inicijativu da se razgovora o ovoj ali i drugim temama od značaja za tu zajednicu u Novome Sadu i Petrovaradinu pokrenulo je njihovo krovno tijelo. Ruksak pun kulture – projekt Ministarstva kulture pokrenut prije šest godina i zamišljen kao raznovrstan kulturni program za djecu u manjim mjestima naše zemlje, obišao je dosad cijelu Hrvatsku. Ovog tjedna prvi je put otputovao izvan Lijepe Naše i to u Suboticu. Koliko vam je poznata hrvatska modna industrija? Može li se bolje pozicionirati na svjetskoj modnoj sceni i tako promicati Lijepu Našu?

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.11.2019.)
  54:27

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.11.2019.)

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Mostaru na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. obljetnice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Bosne i Hercegovine. Zahvalila im je na čvrstom i sjajnom prstenu dobrote kojim povezuju naš narod u svoje dvije domovine. U slovenskome gradu Lendavi održan je 14. Hrvatski bal koji je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, a pokroviteljstvo potpisuje grad Mali Lošinj čija je gradonačelnica predstavila eno-gastronomski i turistički potencijal kvarnerskih otoka. Prva žena iz Hrvatske na veleposlaničkoj dužnosti u Austriji, hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković postala je počasna članica Hrvatskoga centra u Beču. Gradišćanski su joj Hrvati to priznanje dodijelili za dobru suradnju na mnogobrojnim projektima tijekom protekle četiri godine, posebice na području očuvanja hrvatskoga jezika. Zanimanje talijanskih investitora za Hrvatsku u stalnoj je uzlaznoj putanji – čulo se jučer u zagrebačkome Muzeju Mimari na dodjeli prestižnih priznanja kojima je uspješne nagradila Talijansko-hrvatska gospodarska komora.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (28.11.2019.)
  44:46

  28. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (28.11.2019.)

  Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike u Buenos Airesu potrajat će do subote. Važna tema skupa su pregovori EU i zemalja Južne Amerike udruženih u Mercosur o smanjenju carinskih tarifa i olakšanju trgovinske razmjene čime se stvaraju novi poticaji trgovačkoj razmjeni. Očekuje se više od 300 sudionika, predstavnika hrvatske Vlade i Sabora, naših iseljenika svih naraštaja koji žive u zemljama Južne Amerike, a pokrovitelji susreta su Argentinsko-hrvatska gospodarska komora, Veleposlanstvo RH u Argentini i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Organizatori su potporu dobili i od samoga grada Buenos Airesa. Bit će to prigoda za razgovor i o drugim važnim temama za Hrvate izvan Hrvatske. Na nedavno održanom Vladinu Savjetu za Hrvate izvan Hrvatske u Varaždinu susreli smo predstavnike hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta pa tako i s južnoameričkog kontinenta. Razgovarali smo s predstavnicom brazilskih Hrvata Dubravkom Sidonijom Šuto i jednom od predstavnica Hrvata u Argentini Ivom Vidić o životu i aktivnostima Hrvata u zemljama Južne Amerike te njihovoj povezanosti s Hrvatskom.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (21.11.2019.)
  48:49

  21. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (21.11.2019.)

  Iseljeni Uzdoljani ove će godine sredstva prikupljena na Susretu Uzdoljana darovati misiji Tatane u Gani u kojoj djeluje don Ivan Stojanović, svećenik salezijanac iz župe Uzdol. U Melbourneu održana australska premijera filma "General" Antuna Vrdoljaka. Nakon dugogodišnjega života i rada u Parizu, hrvatski likovni umjetnik Davor Vrankić predstavio se i hrvatskoj javnosti. U petak 22. studenoga u zagrebačkoj Komediji pretpremijera novoga postava "Grofice Marice" Imre Kalmana.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (21.11.2019.)
  49:17

  21. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (21.11.2019.)

  Trajštof dobio 40 novih dvojezičnih natpisa na hrvatskom i njemačkom jeziku. Svjetski festival hrvatske književnosti održan u Zagrebu. Slobodan Novković, autor dviju knjiga o legendarnome Titaniku, napisao novu knjigu - o brodu Carpatiji na kojemu su bila 84 Hrvata, a čija je posada spasila trećinu brodolomaca s Titanika.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (21.11.2019.)
  45:04

  21. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (21.11.2019.)

  U mađarskome gradu Baji održan Dan Hrvata. U Mostaru obilježena 28. obljetnica osnutka Herceg-Bosne. Nova bolivijska ministrica vanjskih poslova je dr. Karen Longarić Rodriguez. U Vršendi, malom šokačkom naselju nedaleko od Mohača i Pečuha ponovno utemeljena Hrvatska narodnosna samouprava.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (14.11.2019.)
  55:00

  14. studenoga 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (14.11.2019.)

  Ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici bili su najdulji i sadržajno najbogatiji od kada se organiziraju. Promocije, književne večeri, seminari, predstave bili su dio petodnevnog programa čiji je cilj izučavanje i očuvanje standardne ili dijalektalne forme hrvatskog jezika u Vojvodini. Recepte 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske: Slavonije i Baranje, Zagorja, Međimurja, Istre, Primorja i Dalmacije (uključujući i Zagoru i otoke) spisateljica i antropologinja te promotorica kulturnog turizma  Andrea Pisac uobličila je u knjigu klasične hrvatske slastice na engleskom jeziku. To je plod je njezinog dugogodišnjeg kulinarskog i etnografskog istraživanja.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh