Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (08.08.2019.).)
  45.00

  8. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (08.08.2019.).)

  U Dobrinju održan Dan iseljenika otoka Krka. U Bačkoj održan Seminar Bunjevačkog stvaralaštva. Ovoga se vikenda završavaju žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke koje oni zovu Dužijanca.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (10.10.2019.)
  55:00

  10. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (10.10.2019.)

  U Mađarskoj se 13. listopada održavaju opći i narodnosni izbori.Razgovaramo s nositeljima državnih listi s kojih će se birati zastupnici buduće Skupštine Hrvatske državne samouprave. Na platou župne crkve u Gradnićima u Bosni i Hercegovini, u nedjelju 6. listopada nakon svete mise, svečano su otvoreni 16. Didakovi dani u sjećanje na velikog franjevačkog svećenika Didaka Buntića. U talijanskoj pokrajini Molise održan je četvrti susret domovinske i iseljene Hrvatske “MOLIZAIKO 4“ u organizaciji hrvatske udruge “Jedna Musika” i udruge Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima, a u suradnji udruga iz Molisea. U Hrvatskom centru u Beču u petak navečer otvorena je izložbu o obitelji Pejačević i kulturno-povijesnim vezama Hrvata i Slovaka. Obitelj Pejačević bila je zaslužna za doseljenje slovačke manjine na područje Našica.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (10.10.2019.)
  55:00

  10. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (10.10.2019.)

  Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren u ponedjeljak u Mostaru. U Zagrebu u nedjelju 13. listopada 2019. u 20:00 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog najveći zbor Gradišćanskih Hrvata Pax et Bonum za djecu Vukovara priređuje Humanitarni koncert za Dječji vrtić Vukovar. Organizator: Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata - Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska). U Melbournu održan 45. nogometni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (10.10.2019.)
  45:00

  10. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (10.10.2019.)

  U Zagrebu se održava 2. međunarodna konferencija "Dijaspora i domovina“, čiji je organizator zagrebački Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva. Suorganizatori su, uz prestižni International Metropolis Project, Institut za migracije i narodnosti te Centar za kulturu i informacije Maksimir. Stručnjaci sa 3 kontinenta govore o migracijama u današnjem globaliziranom svijetu te upoznavanju sa strategijama i programima različitih država prema svojim iseljenicima i odnosu dijaspore prema zemlji podrijetla. U Zagrebu održan znanstveno-stručni skup "Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi"

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (4.10.2019.)
  55:00

  3. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (4.10.2019.)

  Academia Cravatica imenovala veleposlanika kravate, predstavljamo Muzej hrvatske baštine s knjižnicom u Clivelandu, položaj moravskih Hrvata u Češkoj, student iz Zagreba na Erasmus praksi u Beču, u Čapljini u BiH-a održan Uštipak fest, a u Subotici Etno kamp.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (4.10.2019.)
  55:00

  3. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (4.10.2019.)

  Seminar Hrvatskog sabora kulture u Vojvodini, "Vijenac" Matice hrvatske uveo novu rubriku U potrazi za dijasporom, varaždinski HNK najavio novu sezonu i gostovanja Hrvatima izvan domovine, predstavljena knjiga "Zaustavljeni su krici, al' nisu duše" Hrvatice iz Švicarske, otvorena izložba Gorgona u Budimpešti, u Subotici održan Hosana fest.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (4.10.2019.)
  45:00

  3. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (4.10.2019.)

  Premijer Andrej Plenković i državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan domovine Zvonko Milas primili su predstavnike Hrvatskog svjetskog kongresa, Crne Gore i Slovenije. 18 župana ili zamjenika posjetilo vojvođanske Hrvate i dogovorili suradnje, Gordan Markotić i Zvonimir Frka-Petešić govore o priprema Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU-a.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (26.9.2019.)
  56:26

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (26.9.2019.)

  Bogatu kulturnu jesen u Švedskoj i nove projekte hrvatskih društava najavljuje predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj Dijana Vukušić. Sutra počinje 44. Samoborska glazbena jesen. U gotovo pet desetljeća ovog uglednog festivala, u Samoboru su svirali brojni vrsni domaći i inozemni solisti i ansambli, a kroz natjecanja za mlade glazbenike Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note mladim su se glazbenicima i skladateljima otvarala vrata inozemnih pozornica. Prošlog vikenda u Rešetarima je održan 22. susret hrvatskih pjesnika iz inozemstva i Lijepe naše, a sredinom rujna u Muenchenu održan je 19. Susret Hrvatske iseljeničke lirike. Ovakvim manifestacijama želi se očuvati naš jezik među Hrvatima u svijetu, ali i potaknuti mlađe naraštaje hrvatskih iseljenika na učenje hrvatskoga jezika.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.9.2019.)
  26:29

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.9.2019.)

  I ovog ljeta Šolta je zasjala ruhom hrvatske naive. Višegodišnja suradnja dviju likovnih udruga - šoltanske, koja nosi naziv Eugena Buktenice, kao najznačajnijeg predstavnika dalmatinske naive te Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, urodila je sjajnim projektima u kulturi koji, osim umjetnika, povezuju dvije lokalne samouprave i županije na svim razinama. Najznačajniji godišnji projekt u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Općine Šolta - Dani Eugena Buktenice, okupio je renomirane umjetnike naive na likovnoj koloniji, članove likovne sekcije OŠ Grohote - nastavljače šoltanske naive i humanitarno - članove Udruge Svijet tišine iz Zagreba, a ujedno i privukao pozornost brojnih otočana i posjetitelja.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (26.9.2019.)
  54:19

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (26.9.2019.)

  Hrvati u Sloveniji čuvaju i predstavljaju svoju baštinu. Tako su Hrvatsko kulturno društvo Pomurje i Savez hrvatskih društava u Sloveniji prošlu subotu u Lendavi organizirali Osmi Sabor hrvatske kulture u toj zemlji. U Tivtu i Boki Kotorskoj u Crnoj Gori počinje 3. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina, a jedna od glavnih tema bit će nacionalni identitet mladih. Vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička prvo je u Hrvatskoj kojemu je odobrena kvota za upis Hrvata koji žive izvan domovine. Priliku za upis na prvu akademsku godinu dobit će 40 studenata, za koje je natječaj otvoren do 2. listopada. Što će to značiti za buduće studente? U općini Bugojno u srednjoj Bosni, nekoć je živjelo 17 tisuća Hrvata. Rat ih je raselio svijetom, pa iako se 2006. velik broj njih vratio, u današnjoj neizvjesnoj gospodarskoj situaciji taj kraj napušta sve više ljudi. Ipak, svi oni jedva dočekaju godišnji odmor koji najčešće provode u svom rodnom kraju.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.9.2019.)
  44:51

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.9.2019.)

  Govorom na općoj raspravi 74. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je američku turneju. Sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, poznatijom pod kraticom - ACAP, a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskog gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj, kao i stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Poslije Clevelanda, hrvatska predsjednica i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. U Buenos Airesu će se od, 28. do 30. studenog, održati 5. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Ta je konferencija za samo četiri godine izrasla u iznimno važan skup za gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske s tim udaljenim dijelom svijeta, potvrdio nam je to ugledni poduzetnik i predsjednik Argentinsko - hrvatske gospodarske komore Marcus Pejačević. ''Gradimo poslovne mostove'' - naziv je 5. susreta poslovnih ljudi drugoga naraštaja u Zagrebu, poznatijeg kao Meeting G2. Konferencija se održava s ciljem povećanja ulaganja iseljeništva i izvoza hrvatskih proizvoda.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh