Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

Posljednje emisije

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (08.04.2021.)
  20:00

  8. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (08.04.2021.)

  U sklopu ciklusa emisija Baština, Radio Dubrovnika, ovaj tjedan u programu Glasa Hrvatske prisjećamo se jednog Uskrsnog izdanja dugogodišnjeg dubrovačkog baštinskog bisera u radijskome eteru, autorice Maje Nodari, koji prigodno želimo podijeliti s vama u tjednu ovogodišnje proslave Kristova uskrsnuća. U posebnom blagdanskom ugođaju, autorica nam pripovijeda o važnosti i ukorijenjenosti Uskrsa u sveopću kulturu Europe, pa tako i naših, hrvatskih krajeva, a fokusira se na drevnu dubrovačku glazbenu povijest, u duhu istraživanja uglednog dubrovačkog i hrvatskog muzikologa dr. Miha Demovića.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (08.04.2021.)
  30:00

  8. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (08.04.2021.)

  Nije se ponovila 2020. Bunjevački Hrvati na sjeveru Vojvodine tada su poput većine katolika u svijetu morali prekinuti slavljenje Uskrsa na tradicijski način. Ove godine, u crkvama je bilo svijeta, zajednički se molilo i uz lokalne posebnosti slavilo Isusovo uskrsnuće. Uz osjećaj pripadnosti velikoj zajednici katolika, u sredini gdje su manjina, za Hrvate u Bačkoj to su i dani nacionalnoga ponosa na stare, pučke običaje na kojima se temelji njihov identitet. Uskrs je u Skoplju tradicionalno obilježen, ali u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Dječja dramska sekcija Zajednice Hrvata u Makedoniji u povodu blagdana realizirali su dječju kazališnu predstavu "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića", prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić. Uskrs se slavio i u hrvatskim zajednicama u Južnoj Americi.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (08.04.2021.)
  54:00

  8. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (08.04.2021.)

  Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata "Kolo slavuj" proslavlja 50. rođendan. Tamburaše hrvatske zajednice u Subotici teško pogađa zabrana okupljanja, održavanja koncerata i svirki uživo. Članovi ansambla „Hajo“ kažu da su ostali bez izvora prihoda, ali i bez kreativnosti. Slične probleme imaju i folkloraši iz Hrvatskog kulturnog centra, no oni svoju publiku pokušavaju zadržati virtualnim nastupima.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (08.04.2021.)
  53:00

  8. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (08.04.2021.)

  U Mostaru zaređen novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja. Unatoč kritikama i osporavanjima iz hrvatske zajednice i Hrvatske u gradskoj upravi nastavljen je postupak za proglašenje bunjevačke ikavice službenim jezikom u Subotici. Prijeporno je što se time ona umjetno izdvaja iz korpusa hrvatskih dijalekata kojim se služe pripadnici našega naroda u sjevernoj Bačkoj.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (01.04.2021.)
  30:00

  1. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (01.04.2021.)

  Početkom godine objavljena je prva knjiga pjesama Darka Baštovanovića pod naslovom „Cijeli cjelovi tuge“. Međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća kročio je tako na scenu suvremenog hrvatskog pjesništva u Vojvodini. Baštovanović otkriva kako je pjesme pisao odmalena, no da se tek nedavno osmjelio izići s njima u javnost. Novosti i aktivnosti Hrvatske samouprave Udvara u Mađarskoj.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (01.04.2021.)
  55:00

  1. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (01.04.2021.)

  Iza nas je godina obilježena epidemijom i potresima, i te su okolnosti uvelike utjecale i na život Hrvata izvan domovine koji dugo nisu bili u svojem zavičaju i vidjeli članove obitelji ili rodbinu. Uskrsnu čestitku uputio im je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine Zvonko Milas. Običaji vazmenoga trodnevlja kod Hrvata u Vojvodini, Mađarskoj, BiH i Gradišću. Zagrebački Etnografski muzej ima zbirku sa više od tri i pol tisuće pisanica. U epicentru zagrebačkog potresa u Markuševcu oštećena je crkva svetog Šimuna i Jude Tadeja, uskrsna misa služit će se u montažnom objektu, ali umjetnici tog podsljemenskog mjesta nastoje obogatiti prostor oko crkve pa je slikar i kipar Vid Sitar obojio veliku pisanicu s prigorskim tradicijskim elementima i prizorom crkve i kapelica.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (01.04.2021.)
  45:00

  1. travnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (01.04.2021.)

  "Euroatlantski put za Bosnu i Hercegovinu nema alternative." Poruka je to koja se čula na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji održanoj nedavno u Neumu. Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić na zajedničkom je zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH podnio svoje godišnje izvješće. Tridesetak organizacija iz iseljeništva i Hrvatske udružile su se kako bi pomogle stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Inicijativom "Jedna Hrvatska" prikupljeno je više od 220.000 dolara za to područje, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, ACAP-a. Upoznajte svećenika Slavka Vranjkovića, rođenog u Posuškom Gracu u Hercegovini koji kao mnogobrojni njegov suzavičajnici imaju braću i rodbinu rastu po svijetu. Svestrani je nagrađivani umjetnik koji nadahnuće nalazi u Bogu, autor je pripovjedaka, zbirki pjesama, izložbi i likovnih mapa. Zagrebačko Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata slavi 30 godina rada, predsjednik je umirovljeni profesor Antun Vujević.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (25.03.2021.)
  30:00

  25. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (25.03.2021.)

  Suosjećajući sa stanovnicima Banovine, nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio ovo područje krajem prošle godine, u kojemu je život izgubilo sedmero ljudi, a mnogo njih ostalo bez krova nad glavom, Zagrepčani se ovih dana prisjećaju vlastite tragedije – ranog jutra, 22. ožujka 2020., kad je središte grada pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva prema Rihteru, kad je u tome život izgubilo jedno dijete, a grad zauvijek promijenio svoje nekadašnje lice. Prenijeli smo tada i putem naših emisija, i putem mrežne stranice Glasa Hrvatske, brojne reakcije potpore našem glavnom gradu, od naših susjeda, do Hrvata u najudaljenijim zemljama svijeta. Istovremeno, prisjećamo se i priče posvećene jedinoj žrtvi tog potresa, mladoj Anamariji Carević, koja je na dojmljiv način spojila Novi Zeland i Hrvatsku u pjesmi Ima jedno svjetlo, autora Gorana Karana, u suradnji s Folklornim ansamblom Kralj Tomislav iz Aucklanda i vokalnim kvartetom The Shades.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (25.03.2021.)
  30:00

  25. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (25.03.2021.)

  Vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji obilježili su 19. ožujka u Somboru Dan hrvatske zajednice – blagdan sv. Josipa svetom misom u crkvi Uzvišenja svetog Križa koju je predslavio vlč. Luka Poljak.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.03.2021.)
  55:00

  25. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.03.2021.)

  Vlada Republike Hrvatske nastavlja pružati financijsku potporu Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru kao instituciji od nacionalnog i strateškog značaja za Hrvate u BiH,  što je potvrđeno i potpisivanjem ugovora krajem prošle godine. Doznajemo koliko je HNK Mostar važan Hrvatima u Bosni i Hercegovini te kakav program pripremaju ove godine. Hrvatski centar u Beču dodijelio Kulturnu nagradu "METRON 2020." - posthumno - nedavno preminulom dr. Josipu Sršiću, jezikoslovcu i povjesničaru, članu Hrvatske akademske zajednice i Austrijskog društva kroatista u Beču,  a "Mini Metron" dodijeljen je Folklornom ansamblu "Mladi Poljanci".

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh