Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Gost Glasa Hrvatske

Tjedni intervju sa znanim i manje znanim osobama iz svih sfera društva.

Odgovaraju na pitanja vezana uz aktualne događaje, komentiraju raznovrsne teme iz života, svojih struka i područja naobrazbe. Trideset minuta, bezbroj priča, deseci pitanja i jedan gost.

 • Gost Glasa Hrvatske - Milan Marin
  18:29

  24. ožujka 2021.

  Gost Glasa Hrvatske - Milan Marin

  Gost Glasa Hrvatske je Milan Marin, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre koji govori o aktualnom projektu "Corpus humanus" te pet drugih velikih projekata Društva u 2021. godini.

 • Gost Glasa Hrvatske - Ante Dračevac Žunje - Dobri duh Lumbarde
  21:02

  14. travnja 2021.

  Gost Glasa Hrvatske - Ante Dračevac Žunje - Dobri duh Lumbarde

  Što sve nije naš ovotjedni gost, bilo bi vjerojatno lakše opisati, nego što sve jest, s obzirom na njegovu svestranost i zaljubljenost u mjesne narodne običaje. Iako po zanimanju klesar, Ante Dračevac Žunje je, u sklopu ogranka za narodne običaje pri KUD-u Ivo Lozica, glasnogovornik lumbarajske ''vlade od maškara'', obnaša dužnost ''staroga svata''. ''To vam je najveća čast kad vam neko dojde i reče oćeš mi bit stari svat. Najveća čast! Srce ti tuče malo više nego obično.'' – kaže Ante kojeg svi jednostavno nazivaju dobrim duhom ovog divnog naselja otoka Korčule. Na te poznate lumbarajske svatovske običaje, maškare, običaje Velikog petka u procesiji kroz vinorodno polje Grka, ili običaje za Badnjak, ljetne Lumbarajske užance, ribarske večeri, utrku tovara i slično, u vrijeme pandemije osvježavaju se lijepa sjećanja uz komin, srce svake lumbarajske kuće. Nestrpljivo se čeka da sve ove distance prođu da se opet može zaigrat u kolu i zapivat po starinski, ko nekad, zajedno s brojnim turistima i iseljenicima koji se uvijek vraćaju Lumbardi. A, ovaj smo razgovor vodili tamo gdje sve počinje i završava u Lumbardi – uz komin. Autorica: Tanja Rau.

 • Gost Glasa Hrvatske - Antun Vujević
  17:26

  7. travnja 2021.

  Gost Glasa Hrvatske - Antun Vujević

  Gost Glasa Hrvatske je predsjednik zagrebačkog Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata umirovljeni profesor Antun Vujević. Predstavlja tridesetogodišnji rad društva i mnogobrojne zaslužne članove koji su radili za dobrobit vojvođanskih Hrvata čiji je novi dom u Hrvatskoj.

 • Gost Glasa Hrvatske - Svećenik Slavko Vranjković
  00:21

  31. ožujka 2021.

  Gost Glasa Hrvatske - Svećenik Slavko Vranjković

  Svećenik Slavko Vranjković rođen je u Posuškom Gracu u Hercegovini, svestrani je nagrađivani umjetnik koji nadahnuće nalazi u Bogu, autor je pripovjedaka i zbirki pjesama, te izložbi i likovnih mapa. Član je Društva književnika Herceg Bosne Mostar, Društva likovnih umjetnika i Društva katoličkih novinara Hrvatske. Brine o vjernicima u slavonskim mjestima Nuštru, Ceriću i Marincima. Njegova prevedena zbirka pjesama Ecce homo darovana je u ime svećenika papi Benediktu XVI. u prilici njegova posjeta Hrvatskoj.

 • Gošća Glasa Hrvatske - Dunja Mickov
  20:07

  10. ožujka 2021.

  Gošća Glasa Hrvatske - Dunja Mickov

  Zelena Istra od 1995. godine djeluje na pokretanju akcija za zaštitu prirode i okoliša, poticanju sudjelovanja javnosti u donošenju odluka o zaštiti okoliša, edukaciji stanovništva, skrbi za dobrobit životinja te promicanju održivoga razvoja. Surađuje s drugim nevladinim organizacijama s područja zaštite okoliša na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Dobitnica je brojnih priznanja koja je zbog svoga rada prepoznata u Istri, ali i daleko šire. Gošća Glasa Hrvatske danas je Dunja Mickov, stručna suradnica na projektima Zelene Istre.

 • Gošća Glasa Hrvatske - Ljubica Gligorević
  21:00

  3. ožujka 2021.

  Gošća Glasa Hrvatske - Ljubica Gligorević

  Ljubica Gligorević provela je 41 godinu u Gradskome muzeju u Vinkovcima kao kustosica etnologinja. Rođena je u Gradačcu u Bosni i Hercegovini, studirala je u Hrvatskoj i nakon studija dobiva radno mjesto koje će svojim stručnim radom obogaćivati cijeli radni vijek. Istraživala je i obrađivala sve oblike i očitovanja tradicijskoga života i kulture vinkovačkoga kraja, područja Vukovarsko-srijemske županije i cijele istočne Hrvatske, predstavljajući i promičući raznoliku muzeološku i etnološko- antropološku kulturnu baštinu tog bogatog slavonskog kraja. Autorica je mnogobrojnih radijskih i televizijskih emisija iz tradicijskog života i dobitnica značajnih priznanja i nagrada, poput Nagrade za životno djelo Milovan Gavazzi koju dodjeljuje Hrvatsko etnološko društvo.

 • Gost Glasa Hrvatske - Josip Horvat
  12:22

  24. veljače 2021.

  Gost Glasa Hrvatske - Josip Horvat

  Hrvatska likovna udruga "CroArt" iz Subotice okuplja amaterske i profesionalne likovne umjetnike, kao i ljubitelje likovne umjetnosti. Ciljevi su joj poticanje i afirmacija likovnog stvaralaštva i umjetnosti; čuvanje i njegovanje kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji kroz likovnu umjetnost i stvaralaštvo; organizacija umjetničkih kolonija, samostalnih i skupnih izložaba; organizacija predavanja, tribina, posjeta galerijama i muzejima. Gost Glasa Hrvatske je predsjednik "CroArta" Josip Horvat.

 • Gost Glasa Hrvatske - Niko Karaman
  23:00

  17. veljače 2021.

  Gost Glasa Hrvatske - Niko Karaman

  U središnjem dijelu Konavala, podno planine Sniježnice, smjestilo se Pridvorje, pitoreskno selo uz Konavosko polje koje je za vrijeme Dubrovačke Republike bilo upravno središte Konavala i u kojem je stolovao knez. Podno dojmljivog zdanja Kneževa dvora i Franjevačkog samostana koji podsjećaju na slavnu prošlost Konavljana, svoje gospodarstvo nakon Domovinskog rata obnovio je vinar i vinogradar Niko Karaman. Kao svaki pravi Konavljanin, Niko od svega najviše cijeni svoju ''domovinu'', kako Konavljani izvorno nazivaju zemlju koja ih je othranila. Tako je Niko, uz pomoć supruge Anite, Zagrepčanke, obnovio djedovinu i ponovo podigao nasade glasovite Dubrovačke malvasije, koja se od tada do danas nakitila ''zlatom'' na brojnim uglednim domaćim i međunarodnim sajmovima vina. Autorica Tanja Rau.

 • Gost Glasa Hrvatske: Vladimir Bruketa
  15:40

  10. veljače 2021.

  Gost Glasa Hrvatske: Vladimir Bruketa

  Već gotovo pola stoljeća likovna scena Rijeke obogaćena je radovima i angažmanom bračnoga para Bruketa. Želeći u svojem gradu dinamizirati predstavljanja suvremenih domaćih umjetnika najprije su osnovali jednu, pa devedesetih godina i drugu galeriju. Vedrana kao nastavnica hrvatskog i engleskog jezika i Vladimir nastavnik likovne kulture, nastojali su osnažiti svoje stvaralaštvo usavršavanjem u Londonu na Hammersmith collage of art koji ima dugu tradiciju umjetničkog obrazovanja od 1891. godine . Zbog ljubavi prema tradiciji Vladimir je napravio riječki suvenir - Morčića u keramici. Morčić je vrsta hrvatskog autohtonog pučkog nakita, jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke, Kvarnera i Hrvatskog Primorja. Pored estetske i ukrasne namjene, taj je nakit bio vidljivi znak identiteta, oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima. Zato i ne čudi da je za taj suvenirski prinos Vladimir Bruketa dobio mnogobrojna priznanja grada i ponosni je vlasnik Zlatne plakete i Grba Grada Rijeke za sve ono što čini za zavičajnu baštinu i likovni život grada.

 • Gost Glasa Hrvatske: Slobodan Nano Vlašić
  33:17

  3. veljače 2021.

  Gost Glasa Hrvatske: Slobodan Nano Vlašić

  Prošlo je mnogo ljeta otkad je novinar Slobodan Vlašić krenuo putovima radijskoga novinarstva, pronoseći glas o životu svoga glasovitoga rodnoga Grada putem etera Radio Dubrovnika. Prethodila je tomu i višegodišnja glazbena karijera i suradnja s brojnim poznatim dubrovačkim izvođačima pa je tako Nano, kako ga od milja Dubrovčani zovu, svoj tadašnji prepoznatljiv rokerski outfit nastavio njegovati tijekom svih ovih radijskih godina, sve do današnjih dana, postavši ''napoznatijim šeširom Straduna'', baš kao što našeg cijenjenog glazbenika Nenada Bacha u New Yorku nazivaju ''najpoznatijim šeširom Manhattana''. I u New Yorku se Nano na neki način udomaćio, s obzirom da u ovome gradu živi polovica njegove obitelji i brojni dragi prijatelji s kojima se kao dijete igrao na dubrovačkim kantunima. Upravo danas, kad Dubrovčani slave svoga Parca, zaštitnika, zagovornika, kroz glasovitu Festu svetoga Vlaha, što neumorno čine još od 972. godine, ugošćujemo Nanu Vlašića i kao glazbenika, i kao poznatog radijskog novinara, i kao predsjednika Udruge Festa Dubrovnik koja ove godine obilježava dvadeset godina rada. Uredila: Tanja Rau

 • Gost Glasa Hrvatske: Carlos Fagin
  14:34

  27. siječnja 2021.

  Gost Glasa Hrvatske: Carlos Fagin

  Današnji Gost Glasa Hrvatske je Carlos Fagin, argentinski pijanist kojega je životni put doveo u Pulu gdje već godinama živi. Branku Sterpinu govorio je o svojim utjecajima, putu iz Buenos Airesa preko Barcelone i Amsterdama do Pule.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh