Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Gost Glasa Hrvatske

Tjedni intervju sa znanim i manje znanim osobama iz svih sfera društva.

Odgovaraju na pitanja vezana uz aktualne događaje, komentiraju raznovrsne teme iz života, svojih struka i područja naobrazbe. Trideset minuta, bezbroj priča, deseci pitanja i jedan gost.

 • Gost Glasa Hrvatske: Dr. Ante Žužul
  18:47

  11. studenoga 2020.

  Gost Glasa Hrvatske: Dr. Ante Žužul

  Ove godine je odgođen Interliber, najvažniji i najveći sajam knjiga u Hrvatskoj, onaj u staroj formi najavljen je za ožujak 2021. Umjesto njega do nedjelje 15. studenoga u tijeku je virtualni sajam "Knjiga svuda i svima", knjige će se nuditi po sniženim cijenama do 90% u svim hrvatskim knjižarama, programi će se pratiti preko You Tube kanala i u Premium programu Trećeg programa Hrvatske televizije. Gost GH-a je doktor Ante Žužul, istaknuti hrvatski nakladnik koji govori o stanju i važnosti knjige za nacionalnu kulturu i identitet, te o tome da im je kao izdavaču jedan od prioriteta da udžbenici, leksikoni, rječnici i knjige dođu do hrvatskog iseljeništva i Hrvata u susjednim zemljama.

 • Gost Glasa Hrvatske: Tamara Ilić Olujić
  10:45

  21. siječnja 2021.

  Gost Glasa Hrvatske: Tamara Ilić Olujić

  Crteži i grafike dio su fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od utemeljenja Knjižnice prije četiri stotine godina, a Grafička zbirka, kao zasebna jedinica unutar Knjižnice, utemeljena je 1919. Grafička zbirka NSK-a, uz to što je najstarija, po brojčanim je pokazateljima najveća zbirka te vrste u Hrvatskoj. Uz brojna djela velikih imena hrvatske likovne umjetnosti, u njezinu su fondu i djela mnogih velikana svjetske umjetnosti - ističe voditeljica zbirke magistra Tamara Ilić Olujić.

 • Gost Glasa Hrvatske: Mario Tušek
  15:27

  13. siječnja 2021.

  Gost Glasa Hrvatske: Mario Tušek

  Gost Glasa Hrvatske danas je voditelj pakračkoga Muzeja vojne i ratne povijesti Mario Tušek.U Muzeju se mogu vidjeti razni eksponati vezani za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Svake godine muzej posjeti više od 3500 posjetitelja, te je neizostavna stanica za sve koje zanima ova tematika.

 • Gost Glasa Hrvatske: Ivo Martinić Striš
  17:36

  6. siječnja 2021.

  Gost Glasa Hrvatske: Ivo Martinić Striš

  Prošlo je već mnogo ljeta otkad se barba Ivo Martinić Striš vratio svojoj vali, mjesnom zvoniku, rivama, ljudima, bijelim isklesanim krovovima - svojim Pučišćima, nakon rada u Njemačkoj, u kojoj je oplemenio svoj klesarski zanat, stekao iskustva i zaradio, kaže, dovoljno da se vrati doma, u trenutku kad više nije mogao podnijeti tu nostalgiju za svime što je ostavio na odlasku iz svog rodnog mjesta, sa svog otoka Brača. Tijekom rada u Njemačkoj, probudio se u njemu duh kolekcionara pa je po povratku valjalo unajmiti cijeli vagon da bi se kući dopremila vrijedna zbirka raznih predmeta koje je godinama strasno skupljao. Barba Ivo, meštar od kamena, križonoša, vječiti sanjar zaljubljen u život i svoje misto, i na pragu 80-te obnavlja i gradi tradicionalna bračka ambijentalna zdanja u kamenu, kao što je svojevremeno obnovio i svoj današnji dom, kaštel Prodić Županeo, jednu od glasovitih pučiških kula. Pripremila i uredila Tanja Rau.

 • Gost Glasa Hrvatske - Nikola Eterović
  28:30

  23. prosinca 2020.

  Gost Glasa Hrvatske - Nikola Eterović

  Gost Glasa Hrvatske" je apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović. Govori o životu tamošnjih vjernika, odnosima s Katoličkom Crkvom u Njemačkoj, susretima s Hrvatima...

 • Gošća Glasa Hrvatske: Marijana Martinčić
  19:57

  16. prosinca 2020.

  Gošća Glasa Hrvatske: Marijana Martinčić

  Gošća Glasa Hrvatske danas je pulska pjesnikinja Marijana Martinčić čija je treća zbirka pjesama objavljena ovih dana, no zbog epidemioloških uvjeta čeka bolja vremena za promociju. Svojom pozitivom i životnim stavovima zasigurno je izvrstan primjer svima koji se u poeziji žele okušati, a za to još nisu skupili hrabrosti. O tome kako su njezno pjesništvo prepoznali u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta te drugim životnim temama s njom je razgovarala Dorina Tikvicki.

 • Gost Glasa Hrvatske: Danijela Jurac
  13:21

  9. prosinca 2020.

  Gost Glasa Hrvatske: Danijela Jurac

  Hrvatsku tradicijsku glazbenu scenu svojim doprinosom već 14 godina obogaćuje vokalna skupina „Singrlice“ koja okuplja djevojke s dugogodišnjim iskustvom iz raznih folklornih društava. Na čelu sa svojim voditeljem Tomislavom Jozićem istražuju nacionalnu baštinu, prikupljaju je, izvode i snimaju, tako su za dva svoja CD-a dobili prestižnu muzičku nagradu Porin. Upravo im je objavljen novi CD „The Myth“ kojem okosnicu čine priče iz slavenske mitologije pretočene u stare hrvatske napjeve - ističe jedna od autorica Danijela Jurac.

 • Gošće Glasa Hrvatske - učiteljice iz Divšića
  19:49

  24. studenoga 2020.

  Gošće Glasa Hrvatske - učiteljice iz Divšića

  Bile su učiteljice, često i drugi roditelji-svjesne učeničkih slabosti i jakih strana. Spremne podržati, ohrabriti, pohvaliti, čak kad djeca to nisu posve zaslužila. Vlastitim primjerom pokazivale su kako se živi kolegijalnost i prijateljstvo. Njihovo, izraslo u poslovnom okruženju, brzo je preraslo školske okvire i živo ostalo do danas, godinama nakon umirovljenja. Ljiljana Giorgi, Olga Keba, Meri Žufić, Olivera Radović i Deva Kaurin današnje su Gošće Glasa Hrvatske i kolegice Dorine Tikvicki. Učiteljice jedne male osnovne škole iz sela Divšići kod Pule u emisiji podsjećaju na vremena kad je otuđenost bila gotovo nepoznata riječ. Ujedno, odajemo priznanje učiteljskoj struci koja i danas, možda intenzivnije nego ikad, prolazi kroz najveće izazove zajedno s našom djecom.

 • Gost Glasa Hrvatske - Zlatko Špehar
  27,30

  18. studenoga 2020.

  Gost Glasa Hrvatske - Zlatko Špehar

  Naš gost je voditelj Hrvatske katoličke misije u Salzburgu, a nekadašnji vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar. Govori o ratnim danima u Gradu mučeniku - Vukovaru.

 • Gost Glasa Hrvatske: Ivo Majkovica
  30:00

  4. studenoga 2020.

  Gost Glasa Hrvatske: Ivo Majkovica

  Ivo Majkovica prije 15-ak godina vratio se u Hrvatsku, u rodne Konavle, mjesto Vodovađu. Nakon 30 godina provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama, ponajviše Sacramentu, napornoga rada, dobrog i uhodanog biznisa, ostvarenog američkog sna, Ivo je jednog dana zastao, podvukao crtu i rekao – vrijeme je za povratak kući. Izgradio je novu kuću na temeljima stare, obiteljske i među prvima započeo sa smještajnim kapacitetima u konavoskom ruralnom turizmu. Žubor vode njegove Vodovađe pratio ga je u mislima svih godina provedenih u iseljeništvu i na kraju – vratio doma.

 • Gost Glasa Hrvatske - Josip Radić
  20:05

  21. listopada 2020.

  Gost Glasa Hrvatske - Josip Radić

  Ovaj tjedan naš gost je samouki klesar Josip Radić iz Pučišća na otoku Braču, u čijoj radionici nastaju vrhunske minijature u bračkom kamenu. Umirovljeni časnik Hrvatske vojske izradio je u dvadesetak godina na desetke replika crkava, katedrala, zvonika, svjetionika….a vrhunac njegova rada je replika vatikanske bazilike sv. Petra koja je proslavila i Josipa, i Pučišća, i Hrvatsku, diljem svijeta.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh