Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Gost Glasa Hrvatske

Tjedni intervju sa znanim i manje znanim osobama iz svih sfera društva.

Odgovaraju na pitanja vezana uz aktualne događaje, komentiraju raznovrsne teme iz života, svojih struka i područja naobrazbe. Trideset minuta, bezbroj priča, deseci pitanja i jedan gost.

Posljednje emisije

 • Gošća Glasa Hrvatske: Ruža Studer-Babić
  27:25

  4. prosinca 2019.

  Gošća Glasa Hrvatske: Ruža Studer-Babić

  Prošli je mjesec u Varaždinu zasjedao Vladin Savjet za Hrvate izvan Hrvatske. Članove Savjeta koji su pristigli iz cijeloga svijeta u varaždinskoj su Gradskoj vijećnici primili gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Za njihova trodnevnog boravka u Varadinu posjetili su ih i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, a na sjednici je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Razgovaralo se o svim temama koje se tiču Hrvata izvan Hrvatske: od glasovanja, izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu, položaja Hrvata u BiH te u europskim i prekooceanskim zemljama i učenju hrvatskoga jezika u inozemstvu. Poslije Sjednice ugostili smo potpredsjednicu i predstavnicu švicarskih Hrvata Ružu Studer Babić.

 • Gošća Glasa Hrvatske: Maria Liliane Lukač Stier
  30:01

  20. studenoga 2019.

  Gošća Glasa Hrvatske: Maria Liliane Lukač Stier

  Ugostili smo umirovljenu profesoricu filozofije i političke antropologije Mariu Liliane Lukač Stier.

 • Gošće Glasa Hrvatske: Dubravka Sidonija Šuto i Iva Vidić
  27:55

  13. studenoga 2019.

  Gošće Glasa Hrvatske: Dubravka Sidonija Šuto i Iva Vidić

  Predstavljamo dvije gošće Glasa Hrvatske, jednu iz Brazila, drugu iz Argentine, koje se redovito susreću u svom ''susjedstvu'', ali i u Hrvatskoj, kao članice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske. Dubravka Sidonija Šuto je predstavnica Hrvata u Brazilu, a Iva Vidić jedna od predstavnica Hrvata u Argentini. Nedavna sjednica Savjeta Vlade bila je prigoda za ovaj susret i razgovor o životu, potrebama i zanimanjima Hrvata u ovim zemljama.

 • Gošća Glasa Hrvatske: Davorka Kirinčić
  23:08

  6. studenoga 2019.

  Gošća Glasa Hrvatske: Davorka Kirinčić

  Davorka Kirinčić - predstavnica američkih Hrvata u Savjetu Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Chicago, u kojem živi oko 250 tisuća Hrvata, doselila je prije 28 godina. U Hrvatskome kulturnom centu radila je kao učiteljica hrvatskoga jezika te je bila i direktorica te ustanove. Zaposlena je kao koordinatorica u odsjeku za urbano planiranje grada Des Plainesa kraj Čikaga. Članica je Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca u čijoj je radnoj skupini za obrazovanje.

 • Gost Glasa Hrvatske: Stanko Ferić
  23:10

  30. listopada 2019.

  Gost Glasa Hrvatske: Stanko Ferić

  Prije dvije godine objavljen je prvi digitalni news časopis u Hrvatskoj. Izašao je "Volim Šibenik" - časopis koji se koji se čita, sluša, gleda, govori, pjeva i svira! Naime, novinarski i bračni par Diana i Stanko Ferić u tijeku sedam godina napisali su i uredili 44 klasična, tiskana broja magazina Volim Šibenik. Radi se o časopisu koji promiče zavičajne vrijednosti, baštinu i njeguje kulturu sjećanja, no, zbog financijskih razloga više nije mogao opstati u tiskanom obliku i prošle je godine izašao njegov prvi probni interaktivni broj. Teme su često vezane uz poznate Šibenčane koji žive izvan domovine, o njihovim uspjesima i tragovima koje su ostavili u svojem dalmatinskom zavičaju.

 • Gost Glasa Hrvatske: Jasenko Houra
  22:12
 • Gost Glasa Hrvatske: fra Marinko Vukman
  25:08

  16. listopada 2019.

  Gost Glasa Hrvatske: fra Marinko Vukman

  Naš gost je fra Marinko Vukman, svećenik iz Hrvaca koji godinama radi u Njemačkoj. Trenutačno je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Münchenu. Ove godine slavi 40 godina svećeništva. Misno slavlje održano je u Hrvacama, a potom i u njegovoj prvoj župi u Zmijavcima u Imotskoj krajini. Fra Marinko je moralna vertikala, osvjedočeni dobrotvor uvijek u službi Boga i naroda. S njim je razgovarala kolegica Ivona Jakić s Radio Splita.

 • Gošća Glasa Hrvatske: Ružica Karagić
  26:18

  2. listopada 2019.

  Gošća Glasa Hrvatske: Ružica Karagić

  Hrvatska Dubica smještena je na rijeci Uni između Hrvatske Kostajnice i Jasenovca. Zbog svoga je položaja oduvijek bila na meti raznih osvajača te je u prošlosti proživjela mnoge teške dane. No, danas se Dubica budi, polako pokazujući svijetu svoje prirodne ljepote i ljudske potencijale. Gošća Glasa Hrvatske je Ružica Karagić, načelnica Općine Hrvatska Dubica.

 • Gost Glasa Hrvatske: Petar Hacegan
  27:31

  4. rujna 2019.

  Gost Glasa Hrvatske: Petar Hacegan

  Profesor Petar Hacegan lektor je hrvatskoga jezika na Sveučilištu Zapad u Temišvaru. Uz to, on je i predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Rumunjskoj te predstavnik rumunjskih Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. Posjetili smo ga na njegovu radnom mjestu u Temišvaru te s njime razgovarali o brojnim temama važnim za našu malobrojnu, ali vrlo živu hrvatsku zajednicu u Rumunjskoj.

 • Gošća Glasa Hrvatske: Nasja Bošković Meyer
  31:38

  28. kolovoza 2019.

  Gošća Glasa Hrvatske: Nasja Bošković Meyer

  Nasja Bošković Meyer više od pedeset godina živi i radi u SAD-u. Autorica je udžbenika hrvatskoga jezika za hrvatske iseljenike pod nazivom "Hrvatska zemlja i jezik". S njom je razgovarala Ivona Jakić.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh