Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Globalna Hrvatska (R)

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati. Na dnevnoj bazi pratimo aktualne teme iz života Hrvata izvan RH te uspostavljamo brže i izravnije veze s iseljeništvom, a posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama.
 • Globalna Hrvatska (R) 24.06.2020.
  01:08:00

  24. lipnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) 24.06.2020.

  U Globalnoj Hrvatskoj poslušajte razgovor s glavnim tajnikom Sindikata pomoraca Hrvatske Nevenom Melvanom o 4 tisuće hrvatskih pomoraca koji zbog pandemije korona virusa još ne mogu svojim kućama. U današnjoj emisiji donosimo vam i priče o sv. Ivanu Krstitelju, medicinskoj sestri Mii Milčić koja živi u Francuskoj, a radi u Švicarskoj, te HKD-u Napredak. Donosimo Vam i informaciju o smrti fra Ljube Krasića, te o gospićkoj digitalnoj tržnici domaćih proizvoda.

 • Globalna Hrvatska (R) (07.07.2020.)
  60:00

  7. srpnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) (07.07.2020.)

  Izbori u Hrvatskoj pratili su se i među Hrvatima u Vojvodini i Srbiji. No samo mali broj njih i aktivno u njima sudjeluje glasovanjem. Biračko pravo iskoristilo je 437 hrvatskih državljana sa stalnim ili privremenim boravkom u ovoj zemlji. Polovica glasača podržala je HDZ, što su u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini pozdravili i ocijenili kao skromni doprinos pobjedi stranke s kojom je vodstvo zajednice ima odličnu suradnju. Na izborima za Hrvatski sabor sudjelovali su i hrvatski državljani trajno nastanjeni u Bosni i Hercegovini, birajući troje zastupnika u 11. izbornoj jedinici. U subotu i nedjelju birači su mogli glasovati na biralištima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu, Vitezu i Mostaru, gdje je bio i najveći odaziv na izbore. Od prošlog tjedna na snazi su nova pravila za prelazak hrvatske granice. Da biste iz susjednih i drugih zemalja brže putovali kroz Hrvatsku i što manje čekali na graničnim prijelazima, MUP savjetuje da pripremite turističke vaučere ili rezervacije, ako se radi o poslovnom putu potreban vam je dokaz, odnosno, pozivno pismo poslovnog partnera, ako se radi o liječenju, treba predočiti medicinsku dokumentaciju.O promjenama na hrvatskim granicama i što to znači za putnike iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja - govori voditelj službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner. Ansambl LADO počet će ljetnu turneju vokalno-instrumentalnim koncertom "Kak je teško našu ljubav tajiti".

 • Globalna Hrvatska (R) 06.07.2020.
  60:00

  6. srpnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) 06.07.2020.

  Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih 8 izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 2 izborne jedinice. HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

 • Globalna Hrvatska 02. 07. 2020.
  01:56

  2. srpnja 2020.

  Globalna Hrvatska 02. 07. 2020.

  Gost emisije je ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine dr. Tomislav Markić. Govori o životu hrvatskih vjernika diljem svijeta, novom predsjedniku Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu, očuvanju hrvatskoga identiteta, vjere i kulture. U Zagrebu održan dan posvećen izbjeglicama. Molitveno bdijenje u Zagrebu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, a događanjima se pridružio i Centar za mir.

 • Globalna Hrvatska (R) 30.06.2020.
  60:00

  30. lipnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) 30.06.2020.

  Nakon punih 12 godina u Mostaru će biti održani lokalni izbori. Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji obilježilo je u šokačkom mjestu Monoštor praznik zajednice. Skromnije nego inače, zbog financijske i epidemiološke krize, proslavljena je obljetnica rođenja preporoditelja bunjevačkih Hrvata u Bačkoj biskupa Ivana Antunovića. U dvorani Hrvatske matice iseljenika večeras, održat će se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Kršćanskog kulturnog centra predavanje o biskupu Ivanu Antunoviću. Predavač će biti dr. sc. Robert Skenderović.

 • Globalna Hrvatska (R) 29.06.2020.
  60:00

  29. lipnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) 29.06.2020.

  U hrvatskom Veleposlanstvu u Beču svečano je obilježen završetak velike humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata i njihovih prijatelja u kojoj su u dobrovoljnoj akciji prikupili 69.000 eura za obnovu Odjela dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, u kojoj se liječe djeca iz cijele Hrvatske, teško oštećene u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Glavni inicijator i koordinator humanitarne akcije i voditelj Hrvatskog centra u Beču Petar Tyran zahvalio je veleposlaniku Glunčiću što je omogućio gradišćanskim Hrvatima da upravo u Veleposlanstvu RH svečano završe ovu akciju. Riječi zahvale uputio glavnoj tajnici Hrvatskog centra Gabrijeli Novak-Karall i direktorici dvojezične Osnovne škole u Uzlopu u Gradišću Ljubi Palatin-Wild    za njihovu veliku pomoć pri prikupljanju donacija.

 • Globalna Hrvatska 25. 06. 2020.
  =1:56:00

  24. lipnja 2020.

  Globalna Hrvatska 25. 06. 2020.

  Naš gost je dekan Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Pavo Barišić koji govori o izložbi "Hrvatska u srcu Europe: Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske" te o upisima studenata iz iseljeništva na Fakultet. Sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobitnica je ovogodišnje nagrade Grada Zagreba za humanost. "Vjeronauk u školi" bila je tema sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine održane u Bjelovaru. Svečano proslavljena 50. obljetnica kanonizacije prvoga hrvatskog sveca Nikole Tavelića..

 • Globalna Hrvatska (R) 23.06.2020.
  01:50:00

  23. lipnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) 23.06.2020.

  U emisiji Globalna Hrvatska poslušajte o hodočašću sv. Ivanu Kristitelju u Podmilačju nedaleko Jajca u BiH, te sve o on line izdanju dvotjednika za kulturu Matice Hrvatske - Vijencu. Donosimo Vam i priču o otkriću na Raška Gora više od 400 metara dubokoj jami Mala Dželalija, te o književnom društvu iz Otočca koje je u tijeku pandemije osmislilo Koronameron. Poslušajte kako je on line nastava olakšala učenje učenikcima i njihovim učiteljima izvan Hrvatske, te sve o naporima kanadske i hrvatske diplomacije koja će omogućiti Hrvatima iz Kanade da sudjeluju na ovogodišnjim izborima za hrvatski Sabor.

 • Globalna Hrvatska (R) 22.06.2020.
  60:00

  22. lipnja 2020.

  Globalna Hrvatska (R) 22.06.2020.

  Na jučer održanim općim izborima u Srbiji Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je nastupao u sklopu koalicije „Vojvođanska fronta“, sačuvao je mandate samo u Skupštini grada Subotice i mjestu Bač. Bez zastupničkog mjesta, koje su imali od 2016, ostali su u parlamentu Srbije i Vojvodine. Predsjednik stranke Tomislav Žigmanov navodi kako je to izravna posljedica neprovođenja međudržavnog sporazuma Hrvatske i Srbije o osiguravanju zajamčenih mandata u parlamentima i državnim tijelima. Srbija tu obvezu ne provodi i pri tome, ističe Žigmanov, ne osigurava ni regularne uvjete za predizbornu kampanju.

 • GLOBALNA HRVATSKA 18. 03. 2020.
  =1:56:00

  18. ožujka 2020.

  GLOBALNA HRVATSKA 18. 03. 2020.

  O aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini razgovarali članovi Predsjedništva BiH i članovi Hrvatskoga narodnog vijeća. Govori predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović- Od početka migrantske krize kroz BiH prošlo je više od sedamdeset tisuća migranata, a oko sedam tisuća smješteno je u prihvatnim centrima diljem zemlje. Saznajte kako se ta zemlja "nosi" s migrantskom krizom. O važnosti održavanja Tjedna solidarnosti sa Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini te o djelovanju Hrvatskoga Caritasa govori ravnatelj te ustanove mons. Fabijan Svalina.

 • Globalna Hrvatska (16.03.2020.)
  60:00

  16. ožujka 2020.

  Globalna Hrvatska (16.03.2020.)

  Jedina stranka hrvatske manjine u Srbiji najavila je izlazak na travanjske opće izbore, i to u koaliciji "Ujedinjena demokratska Srbija" s prodemokratskim i proeuropskim partijama, organizacijama i pojedincima. Održani Dani hrvatskoga jezika u Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i učeničkom domu Miroslava Krleže u Pečuhu. Park prirode Velebit predstavio je nove šetnice na Baškim Oštarijama te najavio sezonu. Život Hrvata u Kini u vrijeme epidemije COVID-a 19.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh