Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Globalna Hrvatska (R)

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati. Na dnevnoj bazi pratimo aktualne teme iz života Hrvata izvan RH te uspostavljamo brže i izravnije veze s iseljeništvom, a posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama.
 • Globalna Hrvatska (R) (14.10.2019.)
  60:00

  14. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (R) (14.10.2019.)

  Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren u u Mostaru. Učenici hrvatskih razreda iz Subotice, njih 38-ero u pratnji voditelja i nastavnika posjetilo je, na putu za Budimpeštu i Beč, gdje ih je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske primila hrvatska veleposlanica Austriji dr. Vesna Cvjetković. U Zagrebu se večeras održava predavanje Vjenceslav Novak i Česi: Od plzenjskog piva do Dvořáka, u povodu 160. godišnjice Novakova rođenja.

 • Globalna Hrvatska (15.11.2019.)
  54:45

  15. studenoga 2019.

  Globalna Hrvatska (15.11.2019.)

  Uoči obljetnice pada Vukovara Vlada je u javno savjetovanje uputila nacrt prijedloga Zakona o Vukovaru kao gradu posebnog pijeteta. ''Kad vrane zapjevaju'', novi je dokumentarni film autora Zdravka Fučeka o nestalima u Domovinskome ratu. Vodimo vas danas na in mjesto u Zagrebu – to je Zagrebački velesajam na kojemu do 7.11. traje najomiljeniji sajam knjigoljubaca – Interliber. Još nas otprilike dva tjedna dijeli od početka manifestacija Advent u Zagrebu. Službeno otvorenje je u subotu 30. studenog, a posjetitelje uz tradicionalne lokacije očekuju brojni novi programi. Ovogodišnja tema je hrvatska tradicijska baština i Orašar. Najveća je to književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Predstavljamo još jednu novu knjigu, hrvatsku kuharicu na engleskom jeziku autorice Andree Pisac, povratnice iz Londona.

 • Globalna Hrvatska (14.11.2019.)
  01:01:48

  14. studenoga 2019.

  Globalna Hrvatska (14.11.2019.)

  U povodu "Tjedna sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje" gosti u studiju bili su general Josip Lucić, nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i prvi zapovjednik legendarnih "Tigrova", Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, Ivan Samaržija, tajnik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske, telefonom iz Vukovara zamjenik Gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček te Ruža Studer - Babić, potpredsjednica Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predstavnica švicarskih Hrvata. Sa zagrebačkog "Interlibera" javila se Mirjana Žugec - Pavičić.

 • Globalna Hrvatska (11.11.2019.)
  60:00

  11. studenoga 2019.

  Globalna Hrvatska (11.11.2019.)

  Završila 3. sjednica drugog saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 • Globalna Hrvatska (07.11.2019.)
  42:06

  7. studenoga 2019.

  Globalna Hrvatska (07.11.2019.)

  Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se konferencija o "25 godina diplomatskih odnosa između Vatikana i Države Izraela". Tim povodom naš gost je izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Ilan Mor.

 • Globalna Hrvatska (04.11.2019.)
  60:00

  5. studenoga 2019.

  Globalna Hrvatska (04.11.2019.)

  Konferencija MEETING G2 pod nazivom „Gradimo poslovne mostove“, programski usmjerene na poslovno povezivanje Hrvata u domovini i inozemstvu, održat će se od 4. do 6. studenog 2019. godine u Zagrebu. Konferenciju organizira Udruga za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske – MEETING G2, KOnferencij se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a uz podršku brojnih državnih i lokalnih institucija. U sklopu programa, održat će se pet panel diskusija – o uspjesima hrvatskih dizajnera u svijetu, o iznimnim hrvatskim izvoznicima, o aktualnostima u IT sektoru, o povezivanju Hrvata iz Kanade i Hrvatske te o iskustvima rada Hrvata u Austriji.

 • Globalna Hrvatska (31.10.2019.)
  60:05

  31. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (31.10.2019.)

  Mreža hrvatskih žena objavila 23 dobitnice prestižnih nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice. Drugi koncert 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču protekao je u znaku mladog, proslavljenog pijanista Ivana Krpana iz Zagreba. XVIII. Molitveni dan za domovinu i XVI. hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga Bosne i Hercegovine održani u Bobovcu. Sutra je prvi dan mjeseca studenog i Katolička crkva obilježava svetkovinu Svih svetih. Kako ga obilježavaju gradišćanski Hrvati?

 • Globalna Hrvatska (28.10.2019.)
  60:00

  28. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (28.10.2019.)

  Izložba pod nazivom “Amblemi ramskog zavičaja” otvorena je u Zagrebu, u Studiju Moderne Galerije “Josip Račić”. Na izložbi su predstavljeni radovi akademskog kipara Petra Dolića čiji su radovi inspirirani Ramom. U Bačkom Monoštoru održana manifestacija Šokci i Baština.

 • Globalna Hrvatska (24.10.2019.)
  01:20:51

  24. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (24.10.2019.)

  Na temelju rezultata postupka Schengenske evaluacije započetog 2016. godine, Europska komisija smatra da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za potpunu primjenu schengenskih pravila i standardâ, pa će o tom važnom događaju za Republiku Hrvatsku govoriti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Hrvati od 16. stoljeća žive na području današnje Srbije, ponajviše u njezinoj pokrajini Vojvodini te u Beogradu i manji broj u srdišnjoj Srbiji. Priznat im je status manjine, ali za razliku od Srba u Hrvatskoj nemaju pravo na zastupnika u parlamentu. Kakav je položaj Hrvata u Republici Srbiji, kako mlađi naraštaji novim idejama nastoje poboljšati svoj ekonomski položaj, kako se povezuju i čuvaju svoj nacionalni identitet, te zašto su srbijanska državna tijela spriječila da se žetvene svečanosti "Dužijanca" zaštite kao nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji, saznajte u današnjo emisiji. Prof. dr. sc. Franji Topiću uručena prestižna nagrada "Kardinal Crescenzio Sepe" zbog njegova zauzimanja za mir i zaštitu katolika. Iz Parka prirode Papuk javlja nam se Tomislav Šikić. U rodnom mjestu hrvatskoga blaženika Alojzija kardinala Stepinca - Krašiću održano 7. Hrvatsko - slovensko hodočašće.

 • Globalna Hrvatska (21.10.2019.)
  60:00

  21. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (21.10.2019.)

  Od 21.-26.10. Gimnazija Tituša Brezovačkog koordinira te ugošćuje srednje škole iz Italije, Bugarske, Portugala i Španjolske, a u projektu sudjeluje ukupno 50 učenika i profesora koji kroz razne aktivnosti i projektnu nastavu upoznaju hrvatsku kulturu i baštinu. Odrađivanje Erasmusove stručne prakse za studente u nekoj od inozemnih ustanova, institucija ili poduzeća, odlična je prilika za razmjenu znanja, kulture i zbližavanje raznih naroda i narodnosti, ali i za stjecanje vlastitog životnog iskustva. Potvrda tome je i Filip Bunjevac, student marketinga i komunikacije na Poslovnom veleučilištu Zagreb, čiji je domaćin bio Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču. "Na Erasmusovu praksu u Hrvatski centar došao je po preporuci  Jelene Duvnjak iz Zagreba koja je svojedobno i sama radila u Hrvatskom centru i bila puna pohvala za gradišćanske Hrvate", rekao je Filip Bunjevac koji je prije tri godine bio i polaznik Styria: SCOOL akademije, namijenjene pomoći studentima pri integraciji u poslovni svijet.  Hrvatska zajednica u srijedu je slavila Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Počasni gost proslave jednog od četiriju nacionalnih praznika Hrvata u Srbiji bio je supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović. Uoči odlaska u Novi Sad on je posjetio dvije najvažnije zastupničke institucije hrvatske manjine u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. U Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu sutra se organizira predstavljanje knjige "Prispodobe2 autora Antuna Paveškovića  Antun Pavešković, književni povjesničar, kritičar, feljtonist, prozni pisac, a večaras u povodu 30 godina karijere Dražena Zečića nastupa i Anđela Zelić iz Luksemburga.

 • Globalna Hrvatska (R) (17.10.2019.)
  1:31:00

  17. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (R) (17.10.2019.)

  U Domu kulture u Kistanjama predstavljena je monografija „Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017. – Spomen na dvadesetu obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje“. Tim povodom naš gost je jedan od urednika knjige Zvonimir Ancić. Dobitnik ovogodišnje nagrade „Ksaver Šandor Gjalski“ je pisac Goran Tribuson, iz Gredica pored Zaboka javlja naša Mirjana Žugec – Pavičić. Osječko – baranjska županija pomagat će Hrvate u BiH. O tome i položaju hrvatskoga naroda u njihovoj domovini, ali i međunarodnoj zajednici govori vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. Roberta Kljenak, kći dragovoljca, suočena s neprimjerenim ponašanjem okoline prema braniteljima, objavila je knjigu „Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskoga rata“.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh