Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Globalna Hrvatska (R)

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati. Na dnevnoj bazi pratimo aktualne teme iz života Hrvata izvan RH te uspostavljamo brže i izravnije veze s iseljeništvom, a posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama.
 • Globalna Hrvatska (21.10.2019.)
  60:00

  21. listopada 2019.

  Globalna Hrvatska (21.10.2019.)

  Od 21.-26.10. Gimnazija Tituša Brezovačkog koordinira te ugošćuje srednje škole iz Italije, Bugarske, Portugala i Španjolske, a u projektu sudjeluje ukupno 50 učenika i profesora koji kroz razne aktivnosti i projektnu nastavu upoznaju hrvatsku kulturu i baštinu. Odrađivanje Erasmusove stručne prakse za studente u nekoj od inozemnih ustanova, institucija ili poduzeća, odlična je prilika za razmjenu znanja, kulture i zbližavanje raznih naroda i narodnosti, ali i za stjecanje vlastitog životnog iskustva. Potvrda tome je i Filip Bunjevac, student marketinga i komunikacije na Poslovnom veleučilištu Zagreb, čiji je domaćin bio Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču. "Na Erasmusovu praksu u Hrvatski centar došao je po preporuci  Jelene Duvnjak iz Zagreba koja je svojedobno i sama radila u Hrvatskom centru i bila puna pohvala za gradišćanske Hrvate", rekao je Filip Bunjevac koji je prije tri godine bio i polaznik Styria: SCOOL akademije, namijenjene pomoći studentima pri integraciji u poslovni svijet.  Hrvatska zajednica u srijedu je slavila Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Počasni gost proslave jednog od četiriju nacionalnih praznika Hrvata u Srbiji bio je supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović. Uoči odlaska u Novi Sad on je posjetio dvije najvažnije zastupničke institucije hrvatske manjine u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. U Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu sutra se organizira predstavljanje knjige "Prispodobe2 autora Antuna Paveškovića  Antun Pavešković, književni povjesničar, kritičar, feljtonist, prozni pisac, a večaras u povodu 30 godina karijere Dražena Zečića nastupa i Anđela Zelić iz Luksemburga.

 • Globalna Hrvatska (13.2.2020.)
  01:46:00

  13. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska (13.2.2020.)

  Gosti u studiju bili su scenaristica i redateljica dokumentarnoga filma "Stepinac: kardinal i njegova savjest" Višnja Starešina i glasnogovornik novoosnovane "Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu" Anto Pranjkić. Saznajte i koje događaje sprema Rijeka - ovogodišnja Europska prijestolnica kulture. U prostorijama Hrvatske matice iseljenika predstavljen "Hrvatski iseljenički zbornik" Diljem Hrvatske i svijeta svečano proslavljen spomen-dan hrvatskoga blaženika Alojzija kardinala Stepinca.

 • Globalna Hrvatska (06.02.2020.)
  01:13:00

  6. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska (06.02.2020.)

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Svetoj Stolici. S papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom razgovarao je o programu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, odnosima Hrvatske i Svete Stolice, situaciji u jugoistočnoj Europi te ostalim, temama poput međureligijskog dijaloga, demografskih izazova, borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti te klimatskih promjena. U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u Zagrebu je održana konferencija međureligijskog i multietničkog dijaloga "Ljudsko bratstvo - temelj mira i stabilnosti u svijetu". Donosimo govore predsjednika Vlade A. Plenkovića, Hrvatskoga sabora G. Jandrokovića te aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović kojoj je uručeno posebno priznanje za doprinos na polju promicanja zajedništva, različitosti te razvoju međureligijskog dijaloga. HKD "Napredak" u Zagrebu je organiziralo druženje s novinarima tijekom kojeg su predstavili 67. broj Godišnjaka te kalendar za 2020. godinu.

 • Globalna Hrvatska (29.01.2020.)
  01:22:27

  29. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (29.01.2020.)

  Nedavno je u Orašju održan Okrugli stol na kojem se raspravljalo o problemima s kojima se susreću Hrvati u Bosni i Hercegovini, posebice u Bosanskoj Posavini. Govorili su, između ostalih predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, povjesničari te zastupnici u Hrvatskome saboru Miroslav Tuđman i Ivica Mišić - član saborskog Odbora za Hrvate izvan RH koji je bio naš gost. Govorio je o povratku Hrvata u BiH, nedavno pokrenutoj inicijativi pod nazivom "Društveno - kulturna platforma za Bosansku Posavinu", odnsu bosanskohercegovačkih i hrvatskih vlasti te međunarodne zajednice prema Hrvatima u BiH... Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govori o manifestaciji "Rijeka - prijestolnica kulture 2020.".

 • Globalna Hrvatska (23.01.2020.)
  1:15:00

  23. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (23.01.2020.)

  Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u radu Odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije. U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije premijer Plenković u Zagrebu primio predstavnike Vijeća europskih biskupskih konferencija. Misnim slavljem u Gvozdanskom, koje je predvodio predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Pero Sudar, obilježena 442. obljetnica obrane kaštela i pogibije branitelja. Izabranom predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa uručio konačne rezultate izbora. Naš gost je i Miro Zirdum, Hrvat iz Australije. Svečano obilježena obljetnica vojno-redarstvene akcije "Maslenica". Vlč. Marko Đurin imenovan rektorom Papinskoga hrvatskoga zavora sv. Jeronima u Rimu.

 • Globalna Hrvatska (13.01.2020.)
  60:00

  13. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (13.01.2020.)

  U Koprivnici je završena  Zimska škola folklora. Polaznici, njih više od stotinu voditelja kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i iseljeništva, učili su pjesme i plesove posavskoga područja.

 • Globalna Hrvatska (09.01.2020.)
  59:00

  9. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (09.01.2020.)

  Hrvatska od danas i službeno predsjeda Vijećem Europske unije. O glavnim temama našeg predsjedsjedanja govori ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Najavljujemo i koncert koji će se održati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu početka predsjedanja Europskom unijom. Naš gost je publicist i povijesni istraživač Damir Borovčak koji govori o obilježavanju Spomen-pohoda u Gvozdansko. Predsjednik BK BiH Vinko kardinal Puljić govori o društveno - političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

 • Globalna Hrvatska (06.01.2020.)
  60:00

  6. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (06.01.2020.)

  Danas je Bogojavljenje - kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj, a obilježava se 6. siječnja. Među hrvatskim rimokatolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Sveta tri kralja kako se u puku naziva blagdan. Tom vodom blagoslivljaju se kuće i obitelji. Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označuju slovima „G“, „M“ i „B“ koja označavaju inicijale trojice kraljeva, Gašpara, Melkiora i Baltazara Danas se održavaju i posljednji božićni koncerti, pa je tako i u Lužnici gdje koncert održavaju sestre milosrdnice.

 • Globalna Hrvatska (01.01.2020.)
  1:00:00

  1. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (01.01.2020.)

  Republika Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Naša Mirjana Žugec - Pavičić javlja se iz Varaždina uoči 17. koncerta Tamburaškog orkestra HRT-a. Saznajte i kako žive bački Hrvati te kako Božić slave grkokatolici.

 • Globalna Hrvatska (26.12.2019.)
  01:24:00

  26. prosinca 2019.

  Globalna Hrvatska (26.12.2019.)

  Đakovačko- osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić na konferenciji za novinare upozorio na nepravde u društvu. Hrvatske katoličke misije u Hamburgu i Londonu proslavile 50. obljetnicu postojanja. O tome govori ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH dr. Tomislav Markić. Vodimo vas i u Obiteljski centar u Slavonskome Brodu te na 31. Božić u popularnoj zagrebačkoj Ciboni.

 • Globalna Hrvatska (16.12.2019.)
  60:00

  16. prosinca 2019.

  Globalna Hrvatska (16.12.2019.)

  U Zagrebu je održana 14. večer udruge bosanskohercehgovačkih Hrvata  i zaklade Prsten. Uspješna godina završena je predajom novih ugovora stipendistima Zaklade,a nekoliko dana prije Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten u Mostaru je obilježila prvu obljetnicu rada u Bosni i Hercegovini. U Beču održan Kongres hrvatskih udruga.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh