Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Globalna Hrvatska (R)

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati. Na dnevnoj bazi pratimo aktualne teme iz života Hrvata izvan RH te uspostavljamo brže i izravnije veze s iseljeništvom, a posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama.
 • Globalna Hrvatska (15.4.2021.)
  1:24:15

  15. travnja 2021.

  Globalna Hrvatska (15.4.2021.)

  Nova generacija programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti nedavno su predstavljeni na videokonferenciji pod nazivom "Novi početak za bolje sutra''. Programi su to koji mijenjaju Hrvatsku nabolje jer pridonose boljem obrazovanju, uključivijem društvu te inovativnim rješenjima za izazove budućnosti. Nameće se i pitanje - može li studentska mobilnost u skoroj budućnosti zamijeniti klasične migracije? Naporima hrvatske diplomacije da Meštrovićevo djelo ''Indijanci'' ostane na popisu spomenika kojima se Chicago ponosi, priključili su se brojni štovatelji njegova djela u Sjedinjenim Državama, među kojima su i američki Hrvati. Predstavljamo novu knjigu ''Uzgon'' diplomata, liječnika i pjesnika Drage Štambuka.

 • Globalna Hrvatska (12.05.2021.)
  55:05

  12. svibnja 2021.

  Globalna Hrvatska (12.05.2021.)

  Na potresom pogođenom području Čučerja, donacijom gradišćanskih Hrvata izgrađena prva kuća u sklopu akcije Krov za Hrvatsku. Blagoslovio ju je gradišćanski biskup mons. Egidije Živković, koji je prisustvovao i zagrebačkoj promociji knjige njegovih propovijedi „Rič domovini“ čiji je urednik fra. Božidar Blažević. U Sisku je održana misa za sve donatore potresom pogođenih područja. Hrvatski sabor kulture okuplja više od tisuću članica i čeka dana kada će stati pandemija korona virusa da ponovno pokrenu svoje likovne, književne, folklorne i muzičke aktivnosti. Poslušajte i što o nagradi Vladimir Nazor kažu nagrađeni.

 • Globalna Hrvatska (R) (10.05.2021.)
  60:00
 • Globalna Hrvatska (7.5.2021.)
  1:18:17

  7. svibnja 2021.

  Globalna Hrvatska (7.5.2021.)

  Zaštita kulturne baštine bokeljskih Hrvata i čuvanje njihova nacionalnog identiteta teme su četverodnevne konferencije pod nazivom "Identitet Hrvata Boke kotorske" koja je jučer održana u Zagrebu, a danas se nastavlja u Tivtu. Konferencija ima cilj potaknuti nadležne obrazovne institucije da gradivo o hrvatskoj kulturnoj baštini Boke kotorske uvrsti kao dio obveznog obrazovnog kurikuluma. U emisiji gostuju predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i izaslanica Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, savjetnica za posebna pitanja Hrvata u BiH Žana Ćorić. U srijedu 12. svibnja u 12 sati u Knjižnici HAZU održat će se otvorenje izložbe fotografija Dražena Zetića Fides et honor posvećene povijesti te kulturnoj i prirodnoj baštini Boke kotorske i bokeljskih Hrvata. Na izložbi će biti izložen i dio građe iz Arhiva HAZU vezan uz povijest i baštinu Boke kotorske. Violeta Kalić jedna je od najeminentnijih povjesničara umjetnosti u Sjevernoj Makedoniji. Dugogodišnja je članica Predsjedništva Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji te vanjska suradnica Programa za Hrvate izvan RH. Potvrđuje čarobnu moć koju umjetnost ima kao poveznica zemalja, kultura i kontinenata u duhu njegovanja i očuvanja korijena. Javila se uoči predstavljanja nove knjige "Osvrti - refleksije, iluminacije, reminiscencije". Naš, a svjetski poznati umjetnik iz Lihtenštajna nadograđuje dugogodišnji projekt Spiralni kanali te s glazbenim umjetnicima diljem svijeta snima album na nekoliko svjetskih jezika.

 • Globalna Hrvatska (R) 06.05.2021.
  44:09

  6. svibnja 2021.

  Globalna Hrvatska (R) 06.05.2021.

  Naredna četiri dana u Zagrebu i Tivtu, održava se znanstveni skup na temu „Identitet Hrvata Boke Kotorske“. Cilj konferencije je uvrstiti znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke u predmetne kurikulume obje države te tako zaštiti bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata od prešućivanja i zaborava. U Zagrebu će biti predstavljena knjiga fra. Božidara Blaževića „Rič domovini“ . Fra Blažević je predstavnik gradišćanskih Hrvata i njihove Udruge Hrvat S.A.M koja okuplja Hrvate u Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj i koja je proteklih mjeseci sakupila dva milijuna eura za obnovu kuća na potresom pogođenom području Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije. Nastavljaju se aktivnosti proslave 70 obljetnice Hrvatske matice iseljenika, a Hrvatsko kulturno društvo Napredak na posljednjoj sjednici donijelo je odluku o stipendijama za učenike i studente, te donacije za kulturno umjetničke programe svojih podružnica .

 • Globalna Hrvatska (R) 05.05.2021.
  50:01

  5. svibnja 2021.

  Globalna Hrvatska (R) 05.05.2021.

  Papa Franjo proglasio je mjesec svibanj mjesecom molitve protiv pandemije. Za jedno od mjesta molitve izabrao je i svetište u Međugorju. Što to znači za vjernike i konačno priznanje Međugorja u razgovoru s paterom Nikićem doznaje Robert Rogina. Počinje četverodnevni znanstveni skup o Hrvatima u Boki Kotorskoj, za emisiju Globalna Hrvatska najavit će ga savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak. Poslušajte i što o ovom skupu kaže predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori Adrijan Vuksanović. Gotovo 30 godina nakon što je uklonjen, u Gospić je vraćen spomenik najvećem svjetskom izumitelju Nikoli Tesli. U Gradskoj vijećnici Grada Zagreba sutra će biti predstavljena knjiga "Rič domovini" fra. Božidara Blaževića s propovijedima željeznjanskog biskupa Egidija Živkovića i tradiciji gradišćanskih Hrvata.

 • Globalna Hrvatska (R) 03.05.2021.
  60:00
 • Globalna Hrvatska (30.4.2021.)
  1:19:00

  30. travnja 2021.

  Globalna Hrvatska (30.4.2021.)

  Donosimo priču o uspješnoj hrvatskoj tvrtki koja proizvodi proizvod za cijeli svijet s oznakom Made in Croatia. Pametna klupa koju ste vidjeli diljem Hrvatske danas se nalazi na svim kontinentima osim Antarktike. Priča je počela u Solinu, a oduševila cijeli svijet. Mladi Luka Mirošević već nekoliko godina razvija softvere u Austriji. Odnedavno je prisutan i na hrvatskome tržištu. Ono je za njega prepuno talenata, ljudi s odličnom naobrazbom i pristupom radu. Izabrao je, kaže, najbolji mogući posao. IT industrija najbrže raste i ima najbolje izglede za budućnost. Vodimo vas u Centar za umjetnu inteligenciju u Lipiku. Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Marina Perić Kaselj godinama istražuje kako su se Hrvati integrirali u zemljama prijma, koliko su povezani s domovinom, te kako je suvremeno doba društvenih mreža povezalo potomke Hrvata s hrvatskom zbiljom. Za primjer je uzela dvije južnoameričke zemlje: Argentinu i Čile.

 • Globalna Hrvatska (29.04.2021.)
  36:56

  29. travnja 2021.

  Globalna Hrvatska (29.04.2021.)

  U ovoj emisiji poslušajte o humanitarnom prikupljanju novca za srednju školu Petrinja koja je stradala u prošlogodišnjem potresu. Akciju su pokrenule hrvatske prevoditeljice pri Europskoj komisiji. U Subotici su položena tri kamena temeljca za Hrvatsku kuću u kojoj će biti smještena najvažnije hrvatske institucije u Republici Srbiji. Završen je likovno literarni natječaj na temu Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča, a na kraju doznajete i kako izgleda običaj blagoslova žita i Dužijanca na sjeveru Bačke.

 • Globalna Hrvatska (27.04.2021.)
  58:11

  27. travnja 2021.

  Globalna Hrvatska (27.04.2021.)

  Pariškim sporazumom postavljen je novi standard u smanjenju stakleničkih plinova za čak 55 posto do 2030 godine. I Hrvatska je obuhvaćena ovim sporazumom, a prvi korak u njegovoj realizaciji je pošumljavanje kojim se do kraja ove godine planira posaditi na desetke tisuća novih stabala; Vrijedna donacija iseljeništva okupljenih u udrugu One Croatia stigla je jučer u Sisak. Medicinska oprema za bolnicu, hitnu medicinsku službu i zaštitne jakne za protupotresne inženjere; U našoj današnjoj emisiji poslušajte i razgovor s umjetnikom Ivanom Rendulićem koji živi u Francuskoj, a ovih je dana izdao novu pjesmu inspiriranu potresom na sisačkom području, pjesma se zove „Bože pomozi“; Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i državni tajnik središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas sutra putuju u radni posjet Subotici, bit će to još jedna prilika za razgovor o položaju hrvatske manjine u Republici Srbiji

 • Globalna Hrvatska (R) 26.04.2021.
  60:00

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh