Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Globalna Hrvatska (R)

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati. Na dnevnoj bazi pratimo aktualne teme iz života Hrvata izvan RH te uspostavljamo brže i izravnije veze s iseljeništvom, a posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama.
 • Globalna Hrvatska 10.02.2021.
  01:21:34

  10. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska 10.02.2021.

  U emisiji Globalna Hrvatska na Stepinčevu poslušajte sve o dokumentarnom filmu o životu Alojzija Stepinca "Stepinac kardinal i njegova savjest". Poslušajte i o muzeju grada Đurđevca u kojem možete pogledati vrijednu zbirku naivnog slikarstva Ivana Lackovića Croate, te doznajte sve o bogatim donacijama Hrvatskoj naših pisaca, slikara i glazbenika koji su živjeli i radili u inozemstvu. O njima nam govori voditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika Vesna Kukavica. Na kraju poslušajte izjavu dekana vukovarskog Veleučilišta Željka Sudarića na kojem studiraju i hrvatski studenti iz R. Srbije.

 • Globalna Hrvatska (5.3.2021.)
  1:21:00

  5. ožujka 2021.

  Globalna Hrvatska (5.3.2021.)

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, u pratnji savjetnika s posebnim položajem za pitanje hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milana Bošnjaka, boravio je u radnom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji i Kosovu gdje se susreo s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama. Opširnije danas u emisiji: poruke Banjolučkoga biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice poslije susreta s hrvatskim državnim vrhom u Zagrebu. Pred Europskim je sudom podignuta tužba protiv Austrije jer stranci i državljani Unije zaposleni u toj zemlji primaju umanjeni dječji doplatak ako im djeca ne žive u Austriji. Hrvatska je takvu tužbu podržala zahtjevom za intervenciju. Jutarnji list jučer je objavio šokantnu vijest o mogućem rušenju Meštrovićeva spomenika u Chicagu. Meštrovićev rad, kako doznaje Jutarnji, predmet je kritike zbog ‘romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca. Na stranicama Chicago Monuments Project objavili su da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu mišljenju - neprikladan.

 • Globalna Hrvatska (R) 01.03.2021.
  60:00
 • Globalna Hrvatska (26.2.2021.)
  1:02:29

  26. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska (26.2.2021.)

  Jučer je u Orašju održan sastanak državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa s Draganom Čovićem, dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te gradonačelnicima i načelnicima na temu zajedničkih projekata i potpore područjima stradalim od potresa. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman s banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom razgovarao o nastojanjima da se na području Banjalučke biskupije, najteže stradale katoličke biskupije u BiH, osigura ostanak i povratak Hrvata i katoličkih vjernika. Zaštita prava i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini – središnja tema razgovora predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i državnog tajnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom.

 • Globalna Hrvatska (R) 25.02.2021.
  60:00
 • Globalna Hrvatska (R) 22.02.2021.
  60:00

  22. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska (R) 22.02.2021.

  U sklopu dvodnevnog službenog posjeta Mađarskoj hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs  sastao se s mađarskim kolegom ministrom ljudskih resursa Miklosem Kaslerom te se sa svojim suradnicima  susreo i s predstavnicima Hrvatske zajednice radi unapređenja manjinskog školstva u dvije države. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svečano je danas obilježila svoj Dan, a tom prilikom premijer Andrej Plenković poručio je da su jezik i pismo odrednice identiteta, a NSK ustanova koja pomičući granice igra važnu ulogu u promicanju i jednoga i drugoga."Lastovo - otok zvijezda" je naziv projekta  koji ima velike šanse da zaživi na otoku Lastovu.

 • Globalna Hrvatska (19.2.2021.)
  1:23:00

  19. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska (19.2.2021.)

  Micaela Liwko Mileta, mlada Argentinka hrvatskih korijena u Hrvatskoj je trebala ostati nekoliko dana, no zbog pandemija to se produžilo na nekoliko mjeseci. Vrijeme je iskoristila za upoznavanje sa svojim korijenima. Premda je za neke Švicarska obećana zemlja velikih mogućnosti i uređenog društva, za mladu glazbenicu iz naše priče, hrvatski način života i topliji međuljudski odnosi, samo su neke od prednosti života u Lijepo našoj. Zašto se u vrijeme kada mnogi iseljavaju, ona odlučila na obrnuti smjer? Kulturne ustanove u Dubrovniku ne odmaraju unatoč pandemiji, a mnogima omiljeno kazalište ZKM pokrenulo je kanal s kultnim predstavama iz vlastite arhive. Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe 'Strip i moda' koju će javnost moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka.

 • Globalna Hrvatska (R) 18.02.2021.
  1:20:00
 • Globalna Hrvatska (R) 15.02.2021.
  1:20:00

  15. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska (R) 15.02.2021.

  U jednomjesečnoj akciji hrvatske zajednice u Vojvodini prikupljeno je oko 13 i pol tisuća eura za pomoć stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. U drugi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar). Prošla sjednica prekinuta je nakon što je iznesen prijedlog o uvođenju svojevrsnog instituta rotirajućeg gradonačelnika.S 34 glasa “za“ sjednica je prekinuta u petak, te je potvrđeno da je treći nastavak zakazan za danas kada bi se trebalo raspravljati i o odluci o privremenom financiranju Grada Mostara. Prvo ovogodišnje izdanje mjesečnika „Matica“ obilježeno je velikom obljetnicom: 70 godina neprekinutog djelovanja Hrvatske matice iseljenika. U Gospiću otvorena izložba „Masku nosim, time se ponosim“.

 • Globalna Hrvatska (11.02.2021.)
  01:26:14

  11. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska (11.02.2021.)

  U emisiji Globalna Hrvatska poslušajte o virtualnom muzeju Hrvatske matice iseljenika, literarno likovnom natječaju "Ruke" i ulasku animiranog filma Dalibora Borića u uži izbor za nominaciju za Oskara.

 • Globalna Hrvatska (R) (08.02.2021.)
  1:20:00

  8. veljače 2021.

  Globalna Hrvatska (R) (08.02.2021.)

  Hrvatska matica iseljenika objavila je svoj godišnjak Hrvatski iseljenički zbornik 2021. koji ove godine, među ostalim, donosi priloge u znaku proslave 70 godina Hrvatske matice iseljenika.Najstarija Medulinka ima 115 godina a možda i više, i to je stablo drago stanovnicima Medulina koji su se natjecali i izbori da se upravo njihovo stablo ovoe godine natječe za prestižnu europsku titulu Stablo godine. Predstavljamo i knjigu Hrvatsko-makedonskog društva Makedoniji s ljubavlju u kojoj doznajemo o mnogo dodirnih točaka koje imaju Hrvatska i republika Sjeverna makedonija.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh