Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Globalna Hrvatska (R)

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.

Trosatni program uživo Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati. Na dnevnoj bazi pratimo aktualne teme iz života Hrvata izvan RH te uspostavljamo brže i izravnije veze s iseljeništvom, a posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama.

Posljednje emisije

 • GLOBALNA HRVATSKA 18. 03. 2020.
  =1:56:00

  18. ožujka 2020.

  GLOBALNA HRVATSKA 18. 03. 2020.

  O aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini razgovarali članovi Predsjedništva BiH i članovi Hrvatskoga narodnog vijeća. Govori predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović- Od početka migrantske krize kroz BiH prošlo je više od sedamdeset tisuća migranata, a oko sedam tisuća smješteno je u prihvatnim centrima diljem zemlje. Saznajte kako se ta zemlja "nosi" s migrantskom krizom. O važnosti održavanja Tjedna solidarnosti sa Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini te o djelovanju Hrvatskoga Caritasa govori ravnatelj te ustanove mons. Fabijan Svalina.

 • Globalna Hrvatska (16.03.2020.)
  60:00

  16. ožujka 2020.

  Globalna Hrvatska (16.03.2020.)

  Jedina stranka hrvatske manjine u Srbiji najavila je izlazak na travanjske opće izbore, i to u koaliciji "Ujedinjena demokratska Srbija" s prodemokratskim i proeuropskim partijama, organizacijama i pojedincima. Održani Dani hrvatskoga jezika u Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i učeničkom domu Miroslava Krleže u Pečuhu. Park prirode Velebit predstavio je nove šetnice na Baškim Oštarijama te najavio sezonu. Život Hrvata u Kini u vrijeme epidemije COVID-a 19.

 • Globalna Hrvatska (12.3.2020.)
  2:07:00

  12. ožujka 2020.

  Globalna Hrvatska (12.3.2020.)

  Tijekom plenarne rasprave Parlamenta o migrantskoj situaciji na grčko-turskoj granici zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je sastanak turskog predsjednika T. Erdogana s predsjednikom Vijeća Michelom i predsjednicom Komisije U. von der Leyen u Bruxellesu. Tim povodom gospođa Zovko i naša je gošća. Predsjednik BK BiH Vinko kardinal Puljić govori o političkoj i društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovinu. Sjećamo se i u domovini i iseljeništvu omiljenog hrvatskog kardinala Franje Kuharića. Uključili smo se izravno u Prvi program Hrvatskoga radija i prenosili konferenciju za novinare Stožera za civilnu zaštitu.

 • Globalna Hrvatska (5.3.2020.)
  1.24:53

  5. ožujka 2020.

  Globalna Hrvatska (5.3.2020.)

  Gost emisije je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji govori o novoj migrantskoj krizi i stavu Europske unije. O migrantskoj krizi govori i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu p. Tvrtko Barun.. U povodu otvaranja arhiva pape Pija XII. koji je bio na čelu Svete Stolice uoči, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata naši gosti su povjesničari prof. dr. sc. Mario Kevo s Hrvatskog katoličkoga sveučilišta i prof. dr. sc. Ivo Goldstein s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Obojica su "pozdravili" dostupnost arhiva. "Kao član akademske radne skupine Međunarodne asocijacije za Holokaust. (IHRA-e)... od 2009. smo pregovarali sa Svetom Stolicom da se arhivi otvore. Postojala je dobra volja s obje strane.. To je važno, ne samo zbog rata, već i zbog razdoblja poslije rata koje obiluje važnim događajima...", istaknuo je, između ostaloga dr. sc. Ivo Goldstein.

 • Globalna Hrvatska 27. 02. 2020.
  01:26:58:66

  27. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska 27. 02. 2020.

  Na sastanku čelnika država i vlada zemalja članica Europske unije u Bruxellesu nije postignut dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu. U talijanskom Bariju održan susret "MEDITERRANEO" pod geslom "Sredozemlje - granica mira". Okupilo se pedeset i devet izaslanika iz dvadeset zemalja s područja Sredozemlja. Donosimo i priču o životu kanadskih Hrvata. U Karlovačkoj županiji okupilo se dvadesetak novinara koji prate turizam iz Slovačke, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

 • Globalna Hrvatska (24.02.2020.)
  1:22

  24. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska (24.02.2020.)

  Zaoštrena politička situacija u BiH; Hrvatska zajednica u Montrealu proslavila Stepinčevo; u gostima u Globalnoj Hrvatskoj je blogerica naše web stranice iz Njemačke, novinarka Dana Jungbluth.

 • Globalna Hrvatska 20. 02. 2020.
  01:05:48

  20. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska 20. 02. 2020.

  Književnica iz Mostara Anita Martinac autorica je niza uspješnih romana i bavi se hrvatskim temama: "Medaljon", "Od Franje do Franje", mnogobrojnih zbirki poezije te zbirke novela "Život nema naslova" i bajke "Kako je Pjev naučio raditi". Novi roman, upravo predstavljen u zagrebačkoj Hrvatskoj matici iseljenika "Grad bez ptica" radnju smješta u Mostar, njezin rodni grad, u najteže godine prijelaza iz komunizma u demokratsko društvo. Roman je objavila mostarska Udruga Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje totalitarizama. Anita Martinac bila je gošća emisije. Donedavna predsjednica RH Kolinda Grabar - Kitarović odlikovala je posmrtno zagrebačkog nadbiskupa Franju kardinala Kuharića. Hrvatska katolička misija Koblenz proslavila je 50. obljetnicu postojanja i djelovanja. Govori ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH dr. Tomislav Markić. Kotor i Kotorska biskupija svečano su proslavili svetkovinu svetog Tripuna..

 • Globalna Hrvatska (13.2.2020.)
  01:46:00

  13. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska (13.2.2020.)

  Gosti u studiju bili su scenaristica i redateljica dokumentarnoga filma "Stepinac: kardinal i njegova savjest" Višnja Starešina i glasnogovornik novoosnovane "Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu" Anto Pranjkić. Saznajte i koje događaje sprema Rijeka - ovogodišnja Europska prijestolnica kulture. U prostorijama Hrvatske matice iseljenika predstavljen "Hrvatski iseljenički zbornik" Diljem Hrvatske i svijeta svečano proslavljen spomen-dan hrvatskoga blaženika Alojzija kardinala Stepinca.

 • Globalna Hrvatska (06.02.2020.)
  01:13:00

  6. veljače 2020.

  Globalna Hrvatska (06.02.2020.)

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Svetoj Stolici. S papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom razgovarao je o programu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, odnosima Hrvatske i Svete Stolice, situaciji u jugoistočnoj Europi te ostalim, temama poput međureligijskog dijaloga, demografskih izazova, borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti te klimatskih promjena. U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u Zagrebu je održana konferencija međureligijskog i multietničkog dijaloga "Ljudsko bratstvo - temelj mira i stabilnosti u svijetu". Donosimo govore predsjednika Vlade A. Plenkovića, Hrvatskoga sabora G. Jandrokovića te aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović kojoj je uručeno posebno priznanje za doprinos na polju promicanja zajedništva, različitosti te razvoju međureligijskog dijaloga. HKD "Napredak" u Zagrebu je organiziralo druženje s novinarima tijekom kojeg su predstavili 67. broj Godišnjaka te kalendar za 2020. godinu.

 • Globalna Hrvatska (29.01.2020.)
  01:22:27

  29. siječnja 2020.

  Globalna Hrvatska (29.01.2020.)

  Nedavno je u Orašju održan Okrugli stol na kojem se raspravljalo o problemima s kojima se susreću Hrvati u Bosni i Hercegovini, posebice u Bosanskoj Posavini. Govorili su, između ostalih predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, povjesničari te zastupnici u Hrvatskome saboru Miroslav Tuđman i Ivica Mišić - član saborskog Odbora za Hrvate izvan RH koji je bio naš gost. Govorio je o povratku Hrvata u BiH, nedavno pokrenutoj inicijativi pod nazivom "Društveno - kulturna platforma za Bosansku Posavinu", odnsu bosanskohercegovačkih i hrvatskih vlasti te međunarodne zajednice prema Hrvatima u BiH... Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govori o manifestaciji "Rijeka - prijestolnica kulture 2020.".

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh