Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Baština

Emisija o hrvatskoj duhovnoj i materijalnoj baštini.

Promiče vrijednosti očuvanja nacionalnog naslijeđa i obrađuje teme iz etnologije, arheologije, povijesti, povijesti i umjetnosti, antropologije te tradicijske i klasične glazbe iz pera naših skladatelja iz starine. Prati baštinske znanstvene skupove, festivale, smotre i sajmove u zemlji i iseljeništvu, predstavlja osobe koje se profesionalno ili amaterski bave čuvanjem, obnavljanjem i promocijom hrvatskog naslijeđa.

Posljednje emisije

 • Baština: Festival tradicionalne istarske tjestenine
  49:18

  11. srpnja 2018.

  Baština: Festival tradicionalne istarske tjestenine

  U srcu Istre održan je 5. Festival istarske pašte na kojem se okupilo više od 8 tisuća domaćih i stranih posjetitelja. Održan je prvi Žminj Craft Beer i predstavljeni su mali proizvođači piva koje se pilo i koristilo u spravljanju jela. Ponuđeni su tradicionalni umaci uz domaću tjesteninu: fuže, labinske krafe i pljukance.

 • Baština: Kajkavski zagorske podsljemenske zone
  50'19''

  3. srpnja 2018.

  Baština: Kajkavski zagorske podsljemenske zone

  Kajkavski jezik danas je priznati povijesni književni jezik kojim govori 31 posto Hrvata. Uglavnom obuhvaća sjeverozapadni i srednji dio hrvatskoga jezičnog prostora. Enciklopedije navode kako izvan granica Hrvatske kajkavskih govora najviše ima u Mađarskoj te manje u Rumunjskoj, Vojvodini i Slovačkoj. Kajkavski još dijelom govore i hrvatski iseljenici u Americi i Australiji. U emisiji govorimo o kajkavskom koji se govori u zagorskoj podsljemenskoj zoni.

 • Baština: Imaginarni svijet zagorske naive
  47:00

  26. lipnja 2018.

  Baština: Imaginarni svijet zagorske naive

  Naivna umjetnost je naziv za likovna djela samoukih umjetnika. Kao poseban pravac unutar umjetnosti 20. stoljeća javlja u mnogim europskim državama. U Hrvatskoj, uz Hlebinsku slikarsku školu, značajan doprinos nacionalnom naivnom slikarstvu imali su i zagorski naivci poput Rabuzina, Klopotana ili Stolnika.

 • Baština: Speleologija žminjskog kraja
  48:00

  19. lipnja 2018.

  Baština: Speleologija žminjskog kraja

  U Hrvatskoj je evidentirano oko 8 tisuća speleoloških objekata, od toga na području Istre više od tisuću tristo. Najveći broj objekata nalazi se u sedimentima kredne starosti, a voda kao stalna hidrološka pojava u speleološkim objektima registrirana je u stotinjak jama, pećina i ponora. Često obrušavanje tanjega nadsloja iznad postojećih podzemnih šupljina u nekim dijelovima istarskog krša potvrđuje činjenicu da je taj krški prostor još uvijek u fazi morfološkog razvoja pa se postupno okršavanje tretira kao dio prirodnoga geološkog procesa, tako je i u okolici Žminja.

 • Baština: Istarska autohtona vina i rakije
  49:22

  12. lipnja 2018.

  Baština: Istarska autohtona vina i rakije

  Istra se ponosi označavanjem vina visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte malvazija istarska i teran i najbolji proizvođači dobivaju znak Istarske kvalitete (IQ). Ta županija potiče proizvodnju autohtonih vina, podizanje razine kvalitete, osuvremenjavanje proizvodnje i sve to treba pratiti promocija i prodaja na domaćem i svjetskom tržištu u kojima se ističe tradicija i autohtonost.

 • Baština (5.6.2018.)
  48:35

  4. lipnja 2018.

  Baština (5.6.2018.)

  U Pazinu se proizvodi najbolji hrvatski pršut koji je šampionskom nagradom ovjenčao Klaster hrvatskog pršuta. Prema starinskim receptima obitelj Hreljak u "Pisiniumu" proizvodi autohtone istarske mesne specijalitete jer žele očuvati okuse i mirise proizvoda iz vremena dok su se sušili u istarskim konobama, dajući svim kušačima doživljaj tradicije i prošlosti.

 • Baština (28.05.2018.)
  49:50

  28. svibnja 2018.

  Baština (28.05.2018.)

  Do kraja rujna u Muzeju za umjetnost i obrt izložba „Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost“ prikazuje presjek turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti i daje jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine. Izložba u širem kontekstu analizira situaciju u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe i filma. Muzej planira popratna događanja: tu će biti edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja autora pojedinih tematskih cjelina, koncerti s glazbom iz tog razdoblja, te filmovi i predstave šezdesetih.

 • Baština: Razglednica 7. Hrvatskog sabora kulture 2018.
  49:46

  22. svibnja 2018.

  Baština: Razglednica 7. Hrvatskog sabora kulture 2018.

  U KD Vatroslav Lisinski održana je "Razglednica" sedmog kulturno-umjetničkog amaterizma RH. Radi se o središnjoj manifestaciji posvećenoj umjetničkom stvaralaštvu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja u svojem okrilju okuplja više od 980 kulturnih udruga i 80 tisuća članova. Bogati trosatni program objedinio je više od 350 izvođača amatera koji su predstavili bogatstvo instrumentalnog i vokalnog stvaralaštva, bisere folklorne baštine, dramska, književna i likovna ostvarenja, kao i atraktivnu koreografiju suvremenog plesa.

 • Baština: Braća Seljan kroz prašume i pustinju
  48:56

  15. svibnja 2018.

  Baština: Braća Seljan kroz prašume i pustinju

  Izložba u zagrebačkom Etnografskom muzeju posvećena je hrvatskim putnicima i istraživačima Mirku i Stevi Seljanu koji su prikupljenu građu s putovanja darovali tom zagrebačkom muzeju

 • Tradicija u Krapinsko-zagorskoj županiji
  49:59

  8. svibnja 2018.

  Tradicija u Krapinsko-zagorskoj županiji

  Stubička baština, Tradicija Zagorja, samo su neke od udruga koje promiču stare obrte i tradicije Hrvatskog Zagorja. Njihovi članovi su vrijedni čuvari zavičajnih vrednota, poput kovača, licitara, uzgajivača pataka, proizvođača rogožara, izrađivačica ružica od krep papira koje se nastoji zaštiti na nacionalnoj listi nematerijalne baštine ili proizvođača zagorskih mlinaca koji su dobili nacionalnu oznaku geografskog podrijetla i upravo očekuju europsku markicu.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh