Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Baština

Emisija o hrvatskoj duhovnoj i materijalnoj baštini.

Promiče vrijednosti očuvanja nacionalnog naslijeđa i obrađuje teme iz etnologije, arheologije, povijesti, povijesti i umjetnosti, antropologije te tradicijske i klasične glazbe iz pera naših skladatelja iz starine. Prati baštinske znanstvene skupove, festivale, smotre i sajmove u zemlji i iseljeništvu, predstavlja osobe koje se profesionalno ili amaterski bave čuvanjem, obnavljanjem i promocijom hrvatskog naslijeđa.

Posljednje emisije

 • Razglednica 7. Hrvatskog sabora kulture 2018.
  49:46

  22. svibnja 2018.

  Razglednica 7. Hrvatskog sabora kulture 2018.

  U KD Vatroslav Lisinski održana je "Razglednica" sedmog kulturno-umjetničkog amaterizma RH. Radi se o središnjoj manifestaciji posvećenoj umjetničkom stvaralaštvu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja u svojem okrilju okuplja više od 980 kulturnih udruga i 80 tisuća članova. Bogati trosatni program objedinio je više od 350 izvođača amatera koji su predstavili bogatstvo instrumentalnog i vokalnog stvaralaštva, bisere folklorne baštine, dramska, književna i likovna ostvarenja, kao i atraktivnu koreografiju suvremenog plesa.

 • Braća Seljan kroz prašume i pustinju
  48:56

  15. svibnja 2018.

  Braća Seljan kroz prašume i pustinju

  Izložba u zagrebačkom Etnografskom muzeju posvećena je hrvatskim putnicima i istraživačima Mirku i Stevi Seljanu koji su prikupljenu građu s putovanja darovali tom zagrebačkom muzeju

 • Tradicija u Krapinsko-zagorskoj županiji
  49:59

  8. svibnja 2018.

  Tradicija u Krapinsko-zagorskoj županiji

  Stubička baština, Tradicija Zagorja, samo su neke od udruga koje promiču stare obrte i tradicije Hrvatskog Zagorja. Njihovi članovi su vrijedni čuvari zavičajnih vrednota, poput kovača, licitara, uzgajivača pataka, proizvođača rogožara, izrađivačica ružica od krep papira koje se nastoji zaštiti na nacionalnoj listi nematerijalne baštine ili proizvođača zagorskih mlinaca koji su dobili nacionalnu oznaku geografskog podrijetla i upravo očekuju europsku markicu.

 • Maslinarstvo na otoku Krku
  48:11

  30. travnja 2018.

  Maslinarstvo na otoku Krku

  Na otoku Krku maslinari imaju potporu županije, lokalne sredine i turističke zajednice i zajednički promiču vrijednost autohtonih sorti poput rosulje, drobnice, oblice ili plominke kojima se zasađuju nove površine. Ulja se nude na manifestacijama i 250 otočnih maslinara okupljenih u udruzi zadovoljno je edukacijom i načinima koji pomažu da kvaliteta njihova ulja bude prepoznata i na drugim hrvatskim ocjenjivanjima maslinova ulja s kojih se nerijetko vraćaju sa zlatnim odličjima, a dobili su i nagrade za promicanje autohtonih sorti masline. U suradnji s turističkim agencijama i hotelskim kućama turisti mogu obilaziti tematske otočne staze i šetnju ili vožnju biciklom završiti kušanjem ulja ili drugih otočnih proizvode poput meda, sira, pršuta ili vina.

 • 4. Branding Hrvatske
  49:07

  24. travnja 2018.

  4. Branding Hrvatske

  U Ozlju je održan 4. Branding Hrvatske, konferencija na kojoj su izlagali neki od najuspješnijih hrvatskih povratnika, useljenika, a možda i budućih povratnika. Branding je sagledan iz mnogobrojnih područja: tehnologije, međunarodnih odnosa, turizma, financija, ulaganja, franšize, humanosti, kulture i medija i predstavljeni su Hrvati s impresivnim europskim karijerama, te stranci koji su našu zemlju prepoznali za vlastito poslovanje.

 • Vina od davnina, prva revija autohtonih sorti vina Hrvatske
  48:36

  17. travnja 2018.

  Vina od davnina, prva revija autohtonih sorti vina Hrvatske

  U Zagrebu je održana manifestacija Vina od davnina, projekt koji je predstavio neke od rezultata očuvanja, razvoja i promocije hrvatskih vina od autohtonih sorata vinove loze. Održane su panel-rasprave, predavanja, radionice, kušanja vina i razgovori s vinoljupcima te nekim od vlasnika restorana i hotela koji su došli vidjeti što nudimo s baštinskih hrvatskih vinograda

 • 18. Vodički festival žudija u Mariji Bistrici 2018.
  49:29

  9. travnja 2018.

  18. Vodički festival žudija u Mariji Bistrici 2018.

  Na Uskrsni ponedjeljak u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke održao se 18. Vodički festival žudija koji je okupio 850 čuvara Božjega groba. Cilj je da se na javnim nastupima pokaže različitost i bogatstvo te vjerničke baštine: od čuvanja groba i padanja vojnika u času Isusova uskrsnuća, načina izvođena glagoljaških korizmenih napjeva do odijevanja - od mornarskih odora do odjeće rimskih vojnika. Sudjelovali su i gosti iz Škofje Loke u Sloveniji koji njeguju tristoljetno pasionsko nasljeđe, te Hrvati iz Vareša iz BiH koji jedini čuvaju taj oblik pučke pobožnosti u svojoj zemlji.

 • Hrvatski tradicijski Uskrs
  43:28

  3. travnja 2018.

  Hrvatski tradicijski Uskrs

  U košari koja se na Uskrs nosi na blagoslov moraju se naći pisanice, šunka, sol, boca vina, kruh i nešto slatkoga. O svetkovini i na Uskrsni ponedjeljak posjećuju se roditelji, kumovi, najbliži rođaci i daruju pisanice ili uskrsni kruhovi i kolači. U duhu stare hrvatske vjerničke tradicije, poželi se zdravlje ukućana i blaga, u kući s mladim snahama „drobne“ ili male dječice, te rodne vinograde, voćnjake i polja.

 • Izložba hrvatskih molitvenika iz Mađarske i Gradišća "Novi vinaceoski" na Pasionskoj baštini u HAZU
  48:58

  27. ožujka 2018.

  Izložba hrvatskih molitvenika iz Mađarske i Gradišća "Novi vinaceoski" na Pasionskoj baštini u HAZU

  Na 27. Pasionskoj baštini u Knjižnici HAZU-a u Zagrebu otvorena izložba "Novi vinac anđeoski". Spojile su se dvije molitveničke građe: stari i vrlo rijetki molitvenici iz Gradišća Zbirke gradišćanskohrvatske književne baštine iz Knjižnice HAZU i dar dopisnog člana HAZU-a doktora Nikole Benčića, jednog od najboljih poznavatelja gradišćanskohrvatske književnosti i zbirke Hrvatice Milice Klaics Tarađije iz Pečuha koju je za tu prigodu obogatila primjercima iz drugih kolekcija i posudila od vjernika iz pet lokalnih samouprava u njezinom susjedstvu

 • Baština 20. 03. 2018.
  48,07

  20. ožujka 2018.

  Baština 20. 03. 2018.

  17. Sajam proizvoda hrvatskog sela u Zagrebu okupio je 65 proizvođača tradicijskih delicija. Ponuđeno je pravo bogatstvo domaćih proizvoda s predznakom baštine i tradicijskog načina proizvodnje: od kalničkog dimljenog sira i tradicionalne prgice, ogulinskog kupusa koji se uzgaja iz vlastitog starog sjemena, nagrađivanog bućinog ulja i octa napravljenog od jabuka iz eko uzgoja do poljičkog soparnika koji je prvi ponio oznaku geografskog porijekla u Hrvatskoj.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh