Glas Hrvatske

16:57 / 17.11.2022.

Autor:

Pogled preko granice (16.11.2022.)

Pogled preko granice

Pogled preko granice

Foto: snimka zaslona / HRT

U jubilarnoj, 300. epizodi emisije "Pogled preko granice - Hrvati u BiH donosimo:

Nakon općih izbora 2. listopada i službene potvrde rezultata, političke stranke u Bosni i Hercegovini vode pregovore o formiranju vlasti na svim razinama. Najveći interes javnosti vlada za pregovore između HDZ-a BiH i osam bošnjačkih stranaka o mogućoj suradnji na federalnoj i državnoj razini. Postigne li se dogovor, vodeća bošnjačka stranka SDA ide u oporbu.


U tjednu smo kad se diljem Hrvatske na dostojanstven način prisjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje. Zajedno s drugim braniteljima iz cijele Hrvatske i Hrvati iz BiH dali su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, pa tako i u herojskoj obrani Vukovara. Slijedi razgovor s ravnateljem Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Antom Nazorom.


Žrtvu grada heroja - Vukovara već tradicionalno obilježavaju i Hrvati tuzlanske županije, koji pješice kreću iz Gornje Obodnice na put dugačak 130 kilometara do Vukovara. Njima će se pridružiti i branitelji Posavske županije.


Žrtve Vukovara ovog su se tjedna prisjetili i članovi Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu. Organizirali su Svečanu akademiju "Posavina Vukovaru".


Široki Brijeg bio je domaćin 4. Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini". Organizirali su ga Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega i Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, a uz pomoć Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Udruge Hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BIH.


U slijedećih mjesec dana, zbog Svjetskog prvenstva u nogometu, "Pogled preko granice " gledajte isto srijedom, ali u 15.20 na Četvrtom programu. Repriza je na istom programu u 20.30, a propušteno možete vidjeti i na multimedijskoj platformi HRTi te na portalu Glas Hrvatske.


Urednik emisije: Anto Pranjkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!