Glas Hrvatske

09:55 / 07.12.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 29.11.2022.

Vizual Festivala adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

Vizual Festivala adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

Foto: Musica Nota / musicanota.hr

U prvom adventskom izdanju Hrvatskog glazbenog stvaralaštva vodimo vas u Beč, Zagreb i Varaždin, poprišta vrijednih i zanimljivih manifestacija koje slave i promiču hrvatsku glazbenu baštinu. 

Prošlog četvrtka u Beču održan je svečani koncert mladih hrvatskih i austrijskih glazbenika pod ravnanjem zagrebačkog dirigenta Andreja Vesela povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH te čvrstih i uspješnih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije. U razgovoru s mladim maestrom Veselom donosimo dojmove s koncerta ali i pratimo njegov glazbeni put od studija u Zagrebu do života u Beču. 

Ovog tjedna u Zagrebu počinju dva adventska programa u organizaciji udruge Musica Nota koji će zagrepčanima i posjetiteljima Gornjeg grada donijeti najljepše adventske i božićne pjesme iz cijele Hrvatske, među ostalim u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda te ispod jedinstvenih zagrebačkih plinskih lanterna. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu te Advent pod lanternom ugostit će ovog prosinca brojne vrsne hrvatske zborove, vokalne ansamble i klape, poput Gospodnetić singersa, klape Cesarice i Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu "Concordia Discors".

U Varaždinu je prošlog vikenda praizvedeno novo djelo Davora Bobića, "Mati hrvatska" na prvom samostalnom koncertu vokalnog ansambla Sv. Blaž koji okuplja deset vrhunskih hrvatskih opernih pjevača.

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 29.11.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!