Glas Hrvatske

10:23 / 16.02.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: BRODSKI HARMONIKAŠKI ORKESTAR BELA pl. PANTHY

Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy

Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy

Foto: BHO / Arhiva BHO

Emisija je posvećena Brodskom harmonikaškom orkestru Bela pl. Panthy, koji iza sebe ima više od pola stoljeća uspješnog djelovanja tijekom kojega je ostvario koncertna gostovanja diljem Europe, osvojio 4 grand prixa i 14 prvih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, a od 2010. godine organizira i vlastiti međunarodni festival Bela pl. Panthy. Orkestar je, povodom 50. obljetnice djelovanja, objavio i prigodnu monografiju, a u novu 2022. godinu ušao je kao laureat uglednog svjetskog natjecanja Svjetski trofej harmonike, u organizaciji Svjetske harmonikaške organizacije


Brodski harmonikaški orkestar osvojio je zlato u kategoriji Orchestra showband svojom interpretacijom izbora iz čuvenih svjetskih mjuzikala te najpoznatijih tema pop i rock glazbe, a u tom su se glazbenom žanru brodski harmonikaši usavršili zahvaljujući večerima otvorenja vlastita međunarodnog festivala na kojima redovito od 2011. godine izvode glazbene brojeve iz mjuzikala i filmova kao što su Mamma mia, Briljantin, Flashdance, Prljavi ples i mnogi drugi. U ovom zahtjevnom projektu od početaka ih prati Institut za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva s čijim plesačima i pjevačima uspješno surađuju, a nakon pregleda snimke koju su poslali na spomenuto natjecanje, predsjednik Svjetske harmonikaške organizacije, Frederic Dechamps oduševljeno je ustanovio kako još nikad nije čuo ovakav izazovan i vrhunski izveden program od strane harmonikaškog orkestra. Ako pridodamo i činjenicu da je riječ o amaterskim glazbenicima koje je prije nešto više od 50 godina u Slavonskom Brodu počeo okupljati profesor i glazbeni entuzijast Bela pl. Panthy, posve je jasno da je ovom orkestru samo nebo granica. Gošća emisije je voditeljica orkestra, maestra Sanja Nuhanović.

HGS Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!