Glas Hrvatske

08:37 / 08.04.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 05.04.2022.

Udruga Balatura na pozornici u New Orleansu

Udruga Balatura na pozornici u New Orleansu

Foto: Balatura Opuzen / Facebook

Donosimo dvije priče koje su ovog proljeća ponovno povezale Hrvatsku i Sjedinjene Američke Države.

Početkom travnja s novim divnim uspomenama iz SAD-a su se vratili članovi udruge Balatura iz Opuzena, koji već godinama njeguju prijateljstvo s Hrvatsko-američkim društvom. Svoje drugo putovanje preko oceana Balatura je ostvarila zahvaljujući pozivnici na 2. Festival hrvatske kulture i gastronomije koji se održavao od 22. do 29. ožujka u New Orleansu, gdje su oduševili američke Hrvate dalmatinskom pismom, kuhinjom te pisanom riječi kroz promociju svojih dviju knjiga. Suradnju i prijateljstvom s hrvatskim društvima u Europi i SAD-u udruga Balatura započela je 2018. godine organiziranjem hrvatske fešte u Berlinu a nastavila je kroz 1. Dane Neretve, Pelješca i Dubrovačko-neretvanske Županije te Hrvatski advent u SAD-u. Po povratku iz Louisiane razgovarali smo s članom udruge, Antom Kiridžijom koji nam je otkrio i nove planove udruge za vruće ljeto pred nama. 

Gost emisije je i naš mladi, mnogostruko nadareni i već svjetski poznati skladatelj Davor Branimir Vincze koji već nekoliko godina živi u gradiću Palo Alto u Californiji, a prošlog tjedna osvojio je 2. nagradu na 67. Skladateljskom natjecanju grada Stuttgarta zahvaljujući svojoj prvoj operi naslovljenoj XinSheng, skladanoj na libreto našeg književnika Aleksandra Huta Kona koji živi u Londonu. Glazbeni put Davora Branimira Vinczea intenzivirao se nakon završenog studija medicine, pa iako je prvotno planirao postati liječnikom, ljubav prema glazbi, koja ga je nadahnjivala čitav život, prevagnula je i odvela ga na studij kompozicije u Graz, Stuttgart a naposljetku i na sveučilište Stanford gdje je doktorirao upravo ovom, nagrađenom operom. Danas se njegova djela vrlo često izvode na koncertnim i kazališnim pozornicama diljem svijeta a aktualna nagrada dala mu je krila u novom skladateljskom poletu koji će ove godine iznjedriti nova komorna i orkestralna djela. 

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 05.04.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!