Glas Hrvatske

19:58 / 03.02.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 25.01.2022.

Vizual zajedničkog singla ansambala LADO i Jazziana Croatica

Vizual zajedničkog singla ansambala LADO i Jazziana Croatica

Foto: Ansambl LADO / lado.hr

Predstavljamo projekt Simfonijskog orkestra HRT-a, "Hrvatska filmska glazba" kojim je naš orkestar još jednom podsjetio na svu ljepotu ovog opusa, te otvorio njegova vrata mnogim drugim orkestrima, sakupljanjem i ispisivanjem partitura najljepših hrvatskim filmskih glazbenih tema te njihovom interpretacijom na koncertu u prosincu 2021. Na projektu, čija se ideja rodila nakon koncerta Simfonijskog orkestra s programom inozemne filmske glazbe 2020. godine, radili su brojni vrsni stručnjaci i ljubitelji filmske glazbe, poput novinara Deana Šoše i muzikologinje Irene Paulus, a rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a, Ivana Kocelj u razgovoru o ovom vrijednom projektu najavila je i njegovo izdanje na nosaču zvuka. 

Donosimo i dašak atmosfere s novog albuma ansambala LADO i Jazziana Croatica, prvim službenim singlom, "Rose of Zagorje" inspiriranim legendi o Veroniki Desinićkoj. Pjesma je početkom ove godine dobila i prateći videospot, a uvid u ostatak albuma koji ljubitelji etno i jazz glazbe zasigurno nestrpljivo iščekuju donosi nam umjetnički ravnatelj Ansambla LADO, Krunoslav Šokac.

Gost emisije je i osječki skladatelj Matko Brekalo, dobitnik ovogodišnje nagrade "Stjepan Šulek" za skladbu "Gaul" koju je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a na prošlogodišnjem izdanju Muzičkog bienala Zagreb. To je prvo djelo u opusu ovog mladog skladatelja za simfonijski orkestar, no već je po praizvedbi na spomenutom festivalu oduševilo i publiku i kritiku. Osim kroz skladateljski  i pedagoški rad, Matko Brekalo posvećen je kulturnom životu rodnog grada i kroz organizaciju festivala i koncerata, poput Osječke glazbene srijede i Novalis festivala

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 25.01.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!