Glas Hrvatske

10:11 / 01.12.2021.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 23.11.2021.

Dorotea Racz u MGM Areni, Las Vegas

Dorotea Racz u MGM Areni, Las Vegas

Foto: Dorotea Racz / Facebook

18. Studenog u MGM areni u Las Vegasu održano je jedno od najvažnijih glazbenih događanja za izvođače latino glazbe – 22. dodjela nagrada LatinGrammy, na kojem su nastupile zvijezde poput Christine Augilere i Johna Secade, a događaju je prisustvovala i hrvatska glazbenica Dorotea Racz koja živi i radi u Washingtonu, kao vodeća violončelistica Pan American Symphony orchestra čiji je album Tango of the Americas nominiran u kategoriji najboljeg tango albuma. 

Dorotea Racz u Sjedinjene američke države otputovala je 2006. kako bi upisala studij na John Hopkins sveučilištu u Baltimoreu, a ubrzo zatim skrasila se u Washingtonu gdje posljednih godina živi sa suprugom, američkim pijanistom uzbekistanskog porijekla, Dimitrijem Samograyem, Osim u Pan American simfonijskom orkestru, Dorotea Racz redovito svira s uglednim američkim orkestrima i ansamblima, te predaje na George Mason sveučilištu u Virginiji, a svoje utiske s glamurozne dodjele nagrada Latin Grammy podijelila je u razgovoru za Glas Hrvatske koji već godinama prati njen umjetnički život u SAD-u.


Druga gošća emisije je pijanistica Martina Filjak, trenutno jedna od a možda i najaktivnija svjetska putnica na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pred njom su dva iznimno popularna glasovirska koncerta, iz pera Ludwiga van Beethovena i Camija Sen Sansa, u njemačkom gradu Rostocku na obali baltičkog mora, te u španjolskom gradu Bilbau. Prije nego li se posvetila ovom repertoaru, Martina Filjak boravila je u Hrvatskoj, gdje je otvorila Splitski ciklus u Hrvatskom domu u Splitu, te održala koncert "Martina Filjak & Friends" u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, s podijeljenim osjećajima kao i mnogi hrvatski glazbenici koji su se ovojesenskim koncertima oprostili sa Zavodom na duže vrijeme zbog njegove renovacije. 

pijanistica Martina Filjak

pijanistica Martina Filjak

Foto: Kike Barona / Facebook

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 23.11.2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!