Glas Hrvatske

13:13 / 17.11.2021.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 16.11.2021.

violinistica Noami Konforta

violinistica Noami Konforta

Foto: Noami Konforta / Facebook

Krajem listopada i početkom studenog, mlada zagrebačka violinistica Noami Konforta boravila je u Rusiji, povodom sudjelovanja na Međunarodnom natjecanju Consonance u gradu Vladimiru, te osvojila Grand Prix u svojoj kategoriji. No, tu njena ruska avantura ne završava, jer je po završetku natjecanja otputovala u Jaroslavlj, gdje je održala još nekoliko koncerata u okviru glasovitog Kogan festivala, uz orkestar Moskovska camerata te Državnim orkestrom ruske armije. Na putovanju je Noami Konforta pratio njen mentor, glasoviti hrvatski violinist i violinistički pedagog Goran Končar, koji je u Jaroslavlju i sam nastupio, premijerno izvevši djelo Davora Bobića "Koraci kroz Yad Vashem"

Noami Konforta, koja je violinu počela učiti s dvije godine a s četiri već nastupala u Suzuki orkestru na pozornici dvorane Lisinski, trenutno se usavršava u klasi profesora Gorana Končara, nakon diplome stečene u klasi profesora Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji koju je upisala kao veliki talent sa samo petnaest godina.


Novu u nizu međunarodnih glazbenih nagrada početkom ovog mjeseca osvojio je i zagrebački gitarist Lovro Peretić koji ternutno živi u Ženevi, gdje se usavršava na Visokoj školi za glazbu. Ovog ljeta i jeseni sudjelovao je u Međunarodnom gitarističkom natjecanju Američkog udruženja gitarista, čije je finale održano u posljednjim danima listopada, u online obliku na dva kontinenta, SAD-u i Europi. Među pet finalista koji su se u finale natjecanja uključili iz Bruxellesa bio je i naš Lovro Peretić, osvojivši drugu nagradu, a sve izvedbe finalista snimljene su i emitirane na internetskoj stranici udruženja američkih gitarista. 

Lovro Peretić je dvogodišnji program usavršavanja na ženevskoj Visokoj školi za glazbu upisao nakon završenog studija gitare na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Darka Petrinjaka, a ove i iduće godine očekuju ga koncerti diljem Europe te u SAD-u i Aziji, zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjem izdanju jednog od najuglednijih europskih gitarističkih natjecanja "Eurostrings".

finalisti natjecanja Američkog udruženja gitarista

finalisti natjecanja Američkog udruženja gitarista

Foto: Lovro Peretić / Fadebook

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 16.11.2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!