Glas Hrvatske

10:09 / 31.03.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 15.03.2022.

Članovi ansambla LADO u Hrvatskom paviljonu u Dubaiju

Članovi ansambla LADO u Hrvatskom paviljonu u Dubaiju

Foto: Ansambl LADO / Facebook

10. ožujka u švedskom gradu Helsingborgu premijerno je izveden Glasovirski koncert u g-molu naše skladateljice Dore Pejačević. Djelo su izveli Helsingborški simfonijski orkestar te mlada pijanistica, diplomantica Matilda Lindholm, a to je još jedan od plodova rada Muzičkog informativnog centra koji je u promociji opusa hrvatskih skladatelja a poglavito Dore Pejačević prošle i ove godine ostvario suradnju s brojnim orkestrima poput onih u Španjolskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Teksasu te čuvenog BBC orkestra. U najavi su i nove izvedbe djela naše skladateljice diljem Europe i svijeta ove godine koje ćemo također pratiti u programu Glasa Hrvatske.

U razgovoru s umjetničkim ravnateljem Ansambla hrvatskih plesova i pjesama LADO, Krunoslavom Šokcem donosimo osvrt na sudjelovanje ansambla na svjetskoj izložbi EXPO Dubai 2020 početkom ovog ožujka. Uz predstavljanje u Hrvatskom paviljonu, ansambl je održao nekoliko koncerata na lokacijama diljem grada oduševivši pjesmom, plesom i narodnim nošnjama posjetitelje iz cijelog svijeta.

17. ožujka u Hrvatskom domu u Splitu otvorena je nova dvorana, Glazbeni salon Jakova Gotovca, gostovanjem međunarodnog komornog trija u kojem su se za ovu prigodu okupili pijanistica Martina Filjak, saksofonist Gordan Tudor te njemački violončelist Eckart Runge. Nakon razgovora s glazbenicima u novootvorenom salonu uslijedio je njihov koncert u glavnoj koncertnoj dvorani Doma, naslovljen Tango³.


Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 15.03.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!