Glas Hrvatske

12:27 / 17.11.2021.

Autor: Iva Matić

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 09.11.2021.

Program operne predstave Čarobna frula u Bad Lauchstadtu

Program operne predstave Čarobna frula u Bad Lauchstadtu

Foto: Viktorija Đurđek / Facebook

09. Studenog u KD Vatroslav Lisinski svoj 72. godišnji plesni koncert održao je Ansambl hrvatskih plesova i pjesama LADO. Program sastavljen od tradicijskih plesova iz čitave Hrvatske za ovu prigodu pripremio je umjetnički voditelj ansambla, Krunoslav Šokac. Kruna je to vrlo bogate i uspješne godine u kojoj je ansambl objavio nosač zvuka s hrvatskim uskrsnim pučkim popjevkama naslovljen "Veliko je sad veselje", tijekom ljeta izveo i snimio video-spot za novu pjesmu posvećenu starijim generacijama vjernih pratitelja, "U zagrljaju vrimena", te gostovao u Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Nekoliko dana nakon koncerta u Lisinskom, LADO će otputovati s istim programom i u Trst, a krajem studenog ansambl očekuje suradnja s poljskim nacionalnim folklornim ansamblom SLASK u Slavonskom Brodu.


Novo značajno priznanje ove jeseni dobila je i naša mezzosopranistica Nikolina Pinko-Behrends koja živi i radi u Bernu. Tijekom rujna sudjelovala je na Međunarodnom natjecanju opernih solista Gabriela Benackova u Češkoj, na kojem je početkom listopada nagrađena trećom nagradom u vrlo jakoj konkurenciji, te specijalnom nagradom Slovačke državne opere. Ovih dana Nikolina Pinko-Behrends priprema se za nastup uz Filmski zbor i orkestar iz Freiburga. Nastavak je to prošle godine započete uspješne suradnje na opusu američke filmske glazbe, pa će krajem studenog u Freiburgu na koncertu "Hollywood in concert" biti izvedeni brojevi iz nekih od najvećih filmskih hitova američke kinematografije.  


Nove uspjehe na međunarodnoj opernoj sceni ostvaruje i svetonedeljska sopranistica Viktorija Đurđek, koja je prije nekoliko godina oduševila tadašnjeg ravnatelja zagrebačke opere, Marcella Motadellija, došavši na audiciju za sporednu a izborivši glavnu ulogu Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli. Njena vrsna interpretacija ove uloge otvara joj nova vrata, pa ju je krajem listopada odigrala u tri predstave u  njemačkom gradu Bad Lauchstadtu uz orkestar iz Leipziga i soliste iz Njemačke, Srbije i Irske, u okviru Festivala njemačkog jezika. Po povratku iz Njemačke Viktorija Đurđek priprema se za istu ulogu, ovog puta u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, gdje vlada veliko uzbuđenje s obzirom da je riječ o premijeri Mozartove Čarobne frule u ovom gradu. Osim ovog angažmana, pred našom nadarenom mladom sopranisticom ove jeseni i zime još je inozemnih audicija i gostovanja, jer dobar glas daleko se čuje.


Svoj novi međunarodni angažman ostvario je i naš dirigent Giuseppe Terza koji već godinama živi i radi u Beču. U austrijsku metropolu odveo ga je studij, a danas u njemu, među ostalim, vodi orkestar The New Symphony Vienna i zbor Otvorena srca, a početkom studenog imao je priliku ravnati Makedonskom filharmonijom. Dio je to međunarodnog seminara dirigenata po vodstvom maestra Uroša Lajovica koji je za svoje karijere ravnao i uglednim hrvatskim orkestrima, a s mladim Giuseppeom Terzom upoznao se još u Beču gdje je svojedobno predavao na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti.

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 09.11.2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!