Glas Hrvatske

14:33 / 09.12.2021.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 07.12.2021.

Pijanist Lovre Marušić, dobitnik nagrade Ivo Vuljević za 2021.

Pijanist Lovre Marušić, dobitnik nagrade Ivo Vuljević za 2021.

Foto: Marin Frka / lovremarusic.com

U ovotjednom izdanju emisije donosimo lijepe vijesti iz hrvatskog pijanističkog svijeta.

Riječki pijanist Goran Filipec koji od 2019. živi u Valenciji, ove je jeseni koncertirao u Osijeku i rodnoj Rijeci povodom rođendana velikog opernog majstora Giuseppea Verdija, a koncerte je obilježilo još jedno veliko ime kojem je Filipec posvetio značajan dio svojega pijanističkog života, ono Franza Liszta. Osim brojnih vrsnih izvedbi zabilježenih na nosačima zvuka, opus glasovitog mađarskog pijanista i skladatelja Goran Filipec promiče i kroz rad glazbenog društva "Franz Liszt" koje je osnovao u Genevi. Danas Goran Filipec predaje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te drži seminare i koncertira u glazbenim institucijama i pozornicama diljem Europe. Krajem studenog doputovao je u talijanski gradić Sacile, gdje je s dvjema našim glazbenicama, violončelisticom Monikom Leskovar i violinisticom Alinom Gubajdulinom, u dvorani tvornice glasovira Fazioli snimio Romantični trio hrvatskog skladatelja Ive Mačeka. 


Mladi omiški pijanist Lovre Marušić, koji je svoje pijanističko umijeće usavršavao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Moskovskom konzervatoriju, te ove godine osvojio 2. nagradu na jednom od najuglednijih svjetskih pijanističkih natjecanja - Cleveland international piano competition, laureat je nagrade "Ivo Vuljević" za 2021. godinu. Ovo ugledno priznanje Hrvatska glazbena mladež već više od tri desetljeća dodjeljuje mladim, talentiranim glazbenicima kao dodatni podstreh u razvoju uspješne domaće i inozemne glazbene karijere, u kojoj se Lovre Marušić dosad može pohvaliti 1. nagradama na Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu i IMF u u Parizu 2108., te Dekanove i Rektorove nagrade za vrijeme zagrebačkog studija, a kao solist i komorni glazbenik koncertirao je diljem Europe i SAD-u. Trenutno radi kao asistent na klavirskom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu a posljednje četiri godine uspješno održava i Festival komorne glazbe Ostinato u čijem programu u rodni Omiš dovodi vrsne domaće i inozemne glazbenike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!