Glas Hrvatske

08:10 / 08.04.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 05.04.2022

Vizual 69. dodjele nagrada Porin

Vizual 69. dodjele nagrada Porin

Foto: logo / Porin 2022.

Iza nas je 69. dodjela diskografskih nagrada Porin, a u kategorijama klasične glazbe laureati su redom vrsni hrvatski glazbenici i ansambli koje već godinama pratimo u ovoj emisiji. 

U kategoriji br. 24 za najbolji album klasične glazbe najboljim je proglašen nosač zvuka „Koncerti za saksofon i gudače“ koji su prošle godine snimili ansambl Acoustic project strings te saksofonist Goran Fabijanić. Ovom našem vrsnom saksofonistu to je već treći Porin, nakon prvog osvojenog 2014. s Papandopulo kvartetom i drugog osvojenog 2018. Koji je osvojio u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a.

Među djelima koja su nominirana u kategoriji br. 25 za najbolju skladbu klasične glazbe, nagrađena je skladba "Mora" naše mlade skladateljice Sare Glojnarić koja živi i radi u Stuttgartu. Skladba je nastala 2014. po narudžbi za manifestaciju Matošijana, na stihove pjesnika Antuna Gustava Matoša, a praizvela ju je naša vrsna violončelistica Kajana Pačko. U aktualnoj, nagrađenoj verziji skladbu je izveo i snimio violončelist Vid Veljak na nosaču zvuka "Resonances".

U čak dvije kategorije, br. 27 i br.28, odnosno za najbolju snimku te produkciju klasične glazbe nagrađen je nosač zvuka "Sanjarenje" koji su prošle godine snimile pijanistica Katarina Krpan i violinistica Katarina Kutnar, s djelima Borisa Papandopula, Dore Pejačević, Berislava Šipuša, Frane Đurovića te inozemnih skladatelja, a nagrade nisu veliko iznenađenje s obzirom da je nosač zvuka ove godine bio nominiran u čak pet kategorija. 

Porina je ove godine osvojio i Simfonijski orkestar HRT-a u kategoriji najbolje izvedbe klasične glazbe, zahvaljujući interpretaciji Simfonijskog scherza Svetislava Stančića 2016. godine pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. 

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 29.03.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!