Glas Hrvatske

16:17 / 03.11.2021.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 02.11.2021.

Plakat Zagreb piano duo festivala

Plakat Zagreb piano duo festivala

Foto: Zagreb piano duo festival / Udruga Moj svijet

U utorak, 2. studenog u Splitu počeli su 9. Dani klasične gitare, koncertom proslavljenog španjolskog gitarista Rafaela Aguirrea. Program festivala koji će trajati do 06. studenog donosi koncerte i našeg glasovitog gitarista Petrita Cekua i gostiju iz Španjolske i Italije, te majstorske radionice za mlade gitariste iz Splita i okolice, u organizaciji Udruge GitarsSt pod umjetničkim vodstvom splitskog gitarista Josipa Dragnića koji živi i radi u Luksemburgu. 


U nedjelju, 7. studenog počinje program jubilarnog, 5. Zagreb piano duo festivala u organizaciji zagrebačkih pijanistica Ive Ljubičić i Kosjenke Turkulin, čiji je rad u pijanističkom duu i poslužio kao inspiracija za pokretanjem ovakvog festivala. Osim njihova dua, u programu festivala do 14. studenog nastupit će još nekoliko vrsnih hrvatskih pijanističkih dua a osim koncerata tu je i jedna promocija novih notnih izdanja, iz pera hrvatskih skladatelja Frane Paraća i Ivana Končića.


Ove godine naš renomirani ansambl za suvremenu glazbu, Cantus ansambl obilježava 20 godina djelovanja, koncertnim ciklusom "20 za 20" u kojem članovi ansambla kao solisti izvode osobno odabrana djela hrvatskih skladatelja na Youtube kanalu Hrvatskog društva skladatelja. Prošlog tjedna u ovom projektu predstavile su se dvije mlade talentirane dame, violinistica Eva Mach te skladateljica Helena Skljarov čiju je skladbu "Facons de parler, facons de voir" Eva Mach odabrala i snimila. Ovu, kao i ostale skladbe iz slavljeničkog ciklusa Cantus ansambla možete pogledati na ovoj poveznici.


Osim obljetničkog koncertnog ciklusa "20 za 20", Cantus ansambl ostvario je ove jeseni i već tradicionalnu suradnju s Glazbenom tribinom, po prvi puta održanom u Osijeku od 18. do 20. listopada. Na koncertu 19. listopada ansambl je ugostio i nekoliko solista u čak dvije praizvedbe, među ostalim i djela "Metamorphose" Marka Bertića. Zahvaljujući ovoj praizvedbi, uz Cantus ansambl po prvi puta je zasvirala tambura odnosno brač, pod prstima našeg vrsnog jazz tamburaša Filipa Novosela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!