Glas Hrvatske

09:23 / 31.03.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 01.03.2022.

Nosač zvuka s djelima fra Bernardina Sokola

Nosač zvuka s djelima fra Bernardina Sokola

Foto: Hrvatsko društvo dr. fra Bernardin Sokol / Facebook

Jedan od naših najnagrađivanijih i najizvođenijih suvremenih skladatelja, Dario Cebić, održao je 24. veljače hrvatsku praizvedbu Simfonije br. 12, podnaslovljene Space, u rodnom Dugom Selu. Riječ je o djelu kojim je Cebić osvojio dvije prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Barceloni i Lisabonu, a hrvatska praizvedba pripala je orguljašu Božidaru Ljubenku, Robertu Mihoviliću kao solistu na bas gitari te Nebojši Salopeku na električnoj gitari. Poput međunarodnog žirija u Portugalu i Španjolskoj, skladbom su oduševljeni bili i Dugoseljani koji se izrazito ponose svakim novim uspjehom svojeg sugrađanina, tamburaša, skladatelja i ravnatelja iznimno uspješne Glazbene škole Dugo Selo, Darijem Cebićem.

Novi život djelima iz opusa fra Bernardina Sokola ove godine udahnuli su Hrvatsko društvo dr. fra Bernardin Sokol i naš dirigent, obrađivač i skladatelj te predsjednik društva, Josip degl'Ivellio. Opus hrvatskog franjevca koji je, zbog političkog progona u Jugoslaviji, bio skriven od oka i uha javnosti do uspostave samostalne Hrvatske, iznimno je vrijedan za hrvatsku sakralnu glazbu a nastajao je za njegova života u Beču, Rimu a naposljetku i otočiću Badiji kod Korčule, gdje je i ubijen 1944. Na nosaču zvuka "Angelusi" objavljeno je jedanaest Angelusa te dvije Zdravo Marije, u izvedbi sopranistice Lidije Horvat Dunjko, tenora Emanuela Tomljanovića, violinistice Teodore Sucala Matei i violončelistice Ive Ilakovac u pratnji Marija Čopora na glasoviru. 

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 01.03.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!