Glas Hrvatske

14:57 / 05.03.2021.

Autor:

Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni

Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni

Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni

Foto: - / -

Koliko je u Slavoniji cijenjena i bez koje nema društvenoga života od krštenja do ispraćaja, govori stih bećarca: Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu! Povijest pripremanja tog čuvenog alkoholnog pića izuzetno je bogata. U Šokadiji nije bilo kuće ili zadruge koja nije imala šljivik. Ako bi šljiva urodila, pekao bi se džem, plod se sušio za kompot i kolače, ali, najveselije društveno okupljanje bilo bi pečenje rakije, uz kulen, sir i pjesmu. Šljiva je popularna, ali ne zaostaju dobra stara pića poput viljamovke, rakije od drenka, oskoruše, travarice, orahovca ili višnjevca. I danas se ta pića nastoji napraviti s daškom tradicije, tako to čini Marko Jukić iz Cerne koji u svojem vinkovačkom zavičaju ima šljivik s više od dvije tisuće stabala, drži do starine, pa i nagrada nije manjkalo za kvalitetu Markove šljivovice, Markova orahovca ili Markova višnjevca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!