Glas Hrvatske

16:50 / 21.08.2021.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatski stil: Ninska šokolijada

Šokol

Šokol

Foto: Slavica Štefić / HRT/GH

U Ninu se i ove godine sredinom srpnja slavila delicija neponovljivog okusa - Ninski šokol. Najdugovječnija je to manifestacija grada Nina kojom se svake godine produžuje priča o tajanstvenom receptu i očuvanoj vještini pripreme gastronomskog proizvoda.

Šokol, gotovo nepoznati gastronomski proizvod zahvaljujući ovoj manifestaciji postao je zaštitni znak (brand) Nina i Zadarske regije te ima osobitu važnost za promociju gastronomske i ukupne turističke ponude Zadarske županije kojeg vjerno i ponosno čuva Udruga Šokolara, Grad Nin i Turistička zajednica.

U nekim obiteljima se priprema ovog gastronomskog proizvoda kratko se ugasila, ali je pod utjecajem manifestacije tradicija opet oživjela.

Ovo ukusno sušeno svinjsko meso čija receptura nije zapisana u povijesti, pa ni porijeklu imena sa sigurnošću se ne može proniknuti, prenosi se s koljena na koljeno u obiteljima unatrag nekoliko stoljeća. Iako će najstariji Ninjani reći da se šokol u tom kraju proizvodi oduvijek, neke su naznake da je proizvodnja počela u 17. stoljeću. Sreća ili ne, svoju jedinstvenost mogu zahvaliti i tome što šokol nisu uspjeli komercijalizirati kao što je to doživio pršut ili kulen, ali šokol je istinski zaštitni znak ninskoga kraja.

Ninska Šokolijada uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske. Za jedinstveni proizvod i očuvanje baštine uz manifestaciju su dobivene 3 nacionalne nagrade. 

Hrvatski stil Ninska šokolijada

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!