Glas Hrvatske

22:20 / 12.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (22.05.2022.)

Časna sestra Tatjana Batista, Svetište sv. Leopolda Mandića u Maglaju

Časna sestra Tatjana Batista, Svetište sv. Leopolda Mandića u Maglaju

Foto: Tatjana Rau / Glas Hrvatske

Katolička Crkva danas slavi blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca kojega nazivaju ''apostolom ispovjedaonice''. Sveti Leopold rođen je na današnji dan 1866. godine u Herceg Novom, u Boki Kotorskoj, a umro je 30. srpnja 1942. godine u Padovi. Njegovo tijelo izloženo je u kapucinskoj samostanskoj crkvi sv. Križa. Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao Drugi 16. listopada 1983. Hrvatski narod osobito štuje svetog Leopolda, kako u domovini tako i u svijetu. Uz Hrvate u Padovi, Boki Kotorskoj, iseljeničkim zajednicama, posebno je svečano na današnji dan i u Maglaju, u susjednoj BiH, u Svetištu i crkvi svetog Leopolda, patrona maglajske župe vjernika-katolika. 

Hrvatski glumac Marin Bikić , podrijetlom iz Viteza, prije preseljenja na novu – njemačku adresu, radio je u Gradskom kazalištu mladih Vitez. S ogrankom Matice hrvatske München osnovao je dramsku skupinu i organizirao prikazivanje vrlo popularne predstave „Đe ti je pita?”. Htio je povezati publiku s njimapoznatim temama te ih nasmijati i podsjetiti na njihov rodni kraj.

Hrvatima izvan domovine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!