Glas Hrvatske

23:02 / 14.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine - 4. sat

Natjecanje risara

Natjecanje risara

Foto: snimka zaslona / facebook

U selu Đurđinu kod Subotice u subotu je održano natjecanje risara – kosaca u ručnom košenju žita koje se desetljećima održava u sklopu žetvenih svečanosti bunjevačkih Hrvata – Dužijance. U umješnosti ručne žetve natjecalo 20-tak risarskih parova iz Subotice i okolnih mjesta, Mađarske, Bih i Hrvatske, među kojima nekoliko mladih parova. Uz završnicu Dužijance u kolovozu ovo je najatraktivnija manifestacija subotičkih žetvenih svečanosti.


Pjesnikinja Marina Katinić Pleić poezijom se bavi od djetinjstva, a nedavno je objavila svoju četvrtu zbirku pjesama Opismenjavanje kiše. Kaže da joj je dom Hrvatska, ali njezino podneblje Sredozemlje. Počela je učiti španjolski jezik zbog ljubavi koja je ostavila traga u njezinom životu i poeziji. Ima rodbinu u Čileu, koji nazivaju zemlja pjesnika, pa se i ona nada jednom otputiti putem svojih predaka.

Hrvatima izvan domovine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!