Glas Hrvatske

22:44 / 10.11.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -3. sat

Filiae Croatie

Filiae Croatie

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Timea Bockovac, predsjednica Hrvatske narodne samouprave Siklosa primila je priznanje Županije Baranje za njegovanje hrvatske kulture i materinskog jezika, kao i za sudjelovanjem u životu tamošnje hrvatske zajednice.


Subota koja je pred nama bit će slavljenička za dvije klape koje promiču klapsku pjesmu - izvan Hrvatske. U povijesnom ambijentu drevnog dvorca u centru Stuttgarta ove će se subote održati Klapska noć u organizaciji hrvatske ženske klape Filiae Croatiae koja će ovom prigodom proslaviti deset fodina uspješnog djelovanja u Stuttgartu. Iste večeri u Centru za kulturu Tivat s početkom u 20 sati slavljenički koncert povodom 50. obljetnice djelovanja održat će klapa Jadran, uz posebne goste i bogat i raznolik repertoar. 


U petak je u Zagrebu otvoren Muzej novog vala - osnivači su istaknuli: Željeli smo ovjekovječiti strast, ljubav i polet iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je Zagreb bio europska prijestolnica glazbe, kada su Melody Maker, New Musical Express i drugi listovi pisali o onome što se događalo u Zagrebu - 'Zašto Muzej novog vala? Pa zato jer 10 godina umjetničkog booma u Zagrebu to zaslužuje, rekao je na otvorenju jedan od osnivača Aleksandar Črček. Tamo se nalaze fotografije novovalnih bendova, plakati koji pozivaju na koncerte na popularna odredišta kao što su Lapidarij, Kulušić, Jabuka, SC, rukopisi pjesama, primjerci lista Polet iz druge polovice 1970-ih i brojnih stripova. Pred mikrofonom Mirjane Žugec Pavičić našlo se nekoliko sugovornika: Jurica Pađen, Jurica Popović, Matija Vujica i jedan obožavatelj glazbe novog vala. 

HID3101122

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!