Glas Hrvatske

22:39 / 11.05.2023.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -2. sat

Dijaskorak

Dijaskorak

Foto: Snježana Jurišić / HRT

U sklopu serije predstavljanja poznatih i za gradišćanske i ostale Hrvate važnih osoba pod naslovom “Razgovor u Centru” svake prve srijede u mjesecu, svibanjski gost Hrvatskog centra u Beču je bio Stjepan Šulek (90), hrvatski novinar, diplomat u mirovini, prevoditelj, politički djelatnik i pjesnik Glavni urednik hrvatskog gradišćanskog tjednika Petar Tyran predstavio i Šulekovu autobiografsku knjigu “Put koji sam tražio”, u kojoj autor opisuje svoj životni put od Zagorja do Beča i Gradišća, pa onda do Kölna i Njemačke, a  tema razgovora bio je i časopis “Glas”, koji je pokrenut 1957. godine, u čijim su aktivnostima odnosno izlaženju svoj važan doprinos dali Stjepan Šulek  i akademik Nikola Benčić.


Hrvati iz Gradišća posjetili su sva tri sela u pokrajini Molise u kojima žive moliški Hrvati i pokrenuli suradnju.


U Domu Kulture u Mariji Bistrici 13. svibnja održat će se zajednički koncert hrvatskog kulturnog društva "DIJASKORAK" i KUD-a "Lovro Ježek" uz folklorne sekcije "Žveglice" i "Srčeka" te tamburaški orkestar. Ovim nastupom počinje turneja "Dijaskoraka", hrvatskog kulturnog društva iz Offenbacha u Njemačkoj pod nazivom  "Obilazak prijatelja".


HID110520232

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!