Glas Hrvatske

21:21 / 23.12.2021.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -2. sat

Drvena igračka Vinka Zovka

Drvena igračka Vinka Zovka

Foto: ustupljena fotografija / -

Razdoblje uoči Božića i u vrijeme blagdana najbogatije je narodnim običajima među bunjevačkim Hrvatima u Bačkoj. Jedan od najpoznatijih, mjesnih simbola radosnoga kršćanskog blagdana su bunjevački božićni kolači – božićnjaci, koje ih pripremaju vrijedne žene uoči badnje večeri.

U našoj predblagdanskoj emisiji i jedna priča o igračkama koje izrađuje Vinko Zovko iz Širokog Brijega. Vinko je inače magistar strojarstva i predaje stručne predmete na Srednjoj strukovnoj školi u ovome gradu. No, ljubav prema izrađivanju drvenih igračaka rađala se od malih nogu, od prvog drvenog konjića kojeg mu je izradio otac, a kojeg još danas čuva. Uz to, njegovao je Vinko i ljubav prema fotografiji. Ovaj svestrani mladi profesor, kojemu je izrađivanje drvenih igračaka tek hobi, obasut je narudžbama sa svih strana. Uz redovni posao, ne uspijeva stići ispuniti sve želje naručitelja, i uvelike ga raduje da je današnjoj djeci, koja na raspolaganju imaju sva čuda svijeta u malome, toliko drago i zanimljivo jedno malo, obično drvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!