Glas Hrvatske

22:22 / 17.06.2021.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -2 sat

Sara Večeralo u Čileu

Sara Večeralo u Čileu

Foto: ustupljena fotografija/privatni album / HRT

Hrvatska državna samouprava iz Mađarske obnavlja župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama potporom od 15, 5 milijuna forinti.

Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" održao je manifestacija "Djeca u Dužijanci" na kojoj su predstavljani ovogodišnji bandaši - Kristina Matković i Daniel Kujundžić koji su tom prigodom predvodili žetvenu zahvalnicu djece.

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini ” Stećak ” i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, u okviru održavanja Osme revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Republike Hrvatske u Tomislavgradu su u utorak otvorili multimedijsku izložbe Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi iz etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru "Karmel sv. Ilije".

Sara Večeralo svoje iskustvo u Čileu podijelila je na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji pod nazivom "Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država 2" koja se u svibnju održala u  Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Tema njezina rada "Preporod hrvatskih zajednica u Čileu“ proizašla je iz šireg terenskog istraživanja provedenog za vrijeme trajanja studentske razmjene u Čileu 2019. i 2020. godine. Rad se bavi aktualnim hrvatskim zajednicama u Čileu, te njihovim kulturnim djelovanjem u glavnom gradu Santiagu u kojem djeluje desetak udruženja čiji su članovi potomci hrvatskih iseljenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!