Glas Hrvatske

22:23 / 03.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -1. sat

Priča o prisvajanju nije nova

Priča o prisvajanju nije nova

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon tri dana, u nedjelju su završeni pregovori u Neumu, hrvatski i bošnjački predstavnici nisu se dogovorili o izmjenama izbornog zakona. Donosimo detalje, te predviđanja kako će se dalje dogovori odvijati.

Skupština Republike Srbije izglasala je 23. prosinca prošle godine ″Zakon o kulturnom nasljeđu″. Njime se najvažnije hrvatske pisce 16. i 17. stoljeća, koji su djelovali u Dubrovniku, kao što su Ivan Gundulić i Marin Držić, svrstava i u korpus srpske književnosti. Na to su u Hrvatskoj reagirale brojne ustanove i pojedinci. Smatraju da taj čin treba oštro osuditi.

Osim poraznih demografskih podataka, popis stanovništva otkrio je i neke druge probleme. Porezna uprava kreće u kontrolu prijave inozemnih primanja jer je primijećeno da građani s tom obvezom, kojih je, prema procjeni Porezne uprave, oko 200 tisuća, izbjegavaju to učiniti, a mnogi i ne znaju. U temeljitije uređivanje sustava kreće i HZZO jer besplatno zdravstveno osiguranje koristi više od 200 tisuća građana koji, najvjerojatnije, više ne žive u Hrvatskoj.

Hrvatima izvan domovine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!