Glas Hrvatske

21:40 / 06.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -1. sat

Cvjetna šahovnica

Cvjetna šahovnica

Foto: snimka zaslona / -

Bosna i Hercegovina ispratila je 2021. godinu duboko podijeljena i suočena s najvećom političkom krizom od potpisivanja Daytonskoga sporazuma. Prošlu godinu su obilježili blokada rada svih institucija BiH od strane političkih predstavnika iz Republike Srpske te neusvajanje izmjena Izbornoga zakona. Od 14 prioriteta koje je Europska komisija 2019. postavila kao preduvjete za stjecanje kandidatskoga statusa, BiH u 2021. nije ostvarila ni jedan, pa je ispratila i šestu godinu u čekaonici za taj status.

I teška i uspješna. Tako bi se najkraće mogla opisati tek završena 2021. za Hrvate u Srbiji. Oduzet im je dijalekt – bunjevačka ikavica, hrvatski je proglašen nepostojećim jezikom, a njihovom se čelnicima prijetilo. No negativan niz prekidao se epizodama sretnoga ishoda kao što su – početak gradnje Hrvatske kuće u Subotici i obnove rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, izrada registra gospodarstvenika… Ali u godini pred nama Hrvati u Srbiji susrest će se s još većim izazovima. Čekaju ih – opći izbori, izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće i popisivanje stanovnika, o kojemu, kažu, sve ovisi…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!