Glas Hrvatske

21:35 / 09.12.2021.

Autor:

Hrvatima izvan domovine -1. sat

Susret s kotorskim biskupom

Susret s kotorskim biskupom

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH / ustupljena fotografija

U Zagrebu održan XXVI. forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“.

Predsjednik Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom u kojem je bio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, nakon sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Budvi, održao je sastanak s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem na kojem se razgovaralo i o položaju hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji. Potom je uslijedio susret s kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom te obilazak katedrale svetog Tripuna nakon čega je delegacija posjetila Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru. Službeni boravak hrvatskog izaslanstva završio je susretom s Hrvatima u Domu kulture 'Josip Marković' u Donjoj Lastvi.

U Hrvatskom saboru održana je u utorak tematska sjednica "Položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori", Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je knjiga "Bokeljski zagovori - tragom hrvatske baštine Boke kotorske" Vande Babić Galić. Ona je zadarska profesorica i književnica koja već desetljećima oživljava zaboravljene bokeljske teme i priče o ljudskim sudbinama.

Hrvatima izvan domovine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!