Glas Hrvatske

21:40 / 09.09.2021.

Autor:

Hrvatima izvan domovine -1 sat

Grlić Radman: izuzeće viza ojačat će odnose Hrvatske i SAD-a

Grlić Radman: izuzeće viza ojačat će odnose Hrvatske i SAD-a

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Najveći izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji su isključenost iz donošenja odluka te još uvijek snažna politika prešućivanja i nijekanja zločina nad njima 90-tih godina, rečeno je u subotu na okruglom stolu "Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije - suradnjom do očuvanja identiteta".

Čut ćemo i što Hrvatska čini za poboljšanje njihova položaja u intervjuu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je dao za emisiju Globalna Hrvatska.

Nakon što je sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Beču i susreo se s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom, predsjednik Sabora Gordan Jandroković službeni posjet Beču završio je druženjem s Hrvatima koji žive i rade u Austriji. Prije samog druženja kratko se susreo i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. S hrvatskim poduzetnicima i predstavnicima kulturnog i javnog života Jandroković je razgovarao o jačanju daljnje suradnje između dviju zemalja. Na pitanje novinara o učenju u austrijskim školama tzv. bosansko-hrvatsko-srpskog jezika, a ne zasebnog hrvatskog jezika, Jandroković je odgovorio da Hrvatska radi na rješavanju tog problema.

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (09.09.2021.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!