Glas Hrvatske

18:19 / 04.05.2022.

Autor: Damir Ljubičić

Globalna Hrvatska (R) (27.04.2022.)

Hrvatski iseljenički zbornik 2022.

Hrvatski iseljenički zbornik 2022.

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Krajem prošloga tjedna u multimedijskoj dvorani Hrvatske matice iseljenika svečano je predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik 2022., serijska publikacija koja izlazi od 1955. godine. Novi ljetopis kroz osam tematskih cjelina upoznaje nas s raznovrsnom građom i trideset jednim samostalnim autorskim prilogom koji povezuju Hrvate na čak pet kontinenata. 67. ljetopis na više od 400 stranica analitički prati društvenu i kulturnu zbilju Hrvata izvan domovine u različitim područjima ljudske djelatanosti, od umjetnosti, znanosti, gospodarstva pa do najobičnijih profesionalnih karijera naših radnika ili intelektualaca koji djeluju u multikulturalnim metropolama svijeta.

U četvrtak, 21. travnja, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu održana je promocija zbirke Haiku pjesama "Stara duša u ruhu avangarde", naše sopranistice Helene Mamić. Zahvaljujući svom vrsnom sopranu proputovala je čitav svijet, a studij pjevanja završila je u rodnom gradu - Canberri. Njena druga ljubav je liječnički poziv, pa je stekla diplomu i na medicinskom fakultetu u Splitu, a trenutačno se usavršava na području psihijatrije u Karlsruheu.

Na prigodnoj svečanosti u Pečuhu potpisan je Sporazum o trajnoj suradnji između Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže u Pečuhu. Sporazum je u ime hrvatskoga odgojno-obrazovnoga centra u Pečuhu potpisala ravnateljica Janja Živković Mandić, a u ime Fakulteta hrvatskih studija, po posebnoj punomoći dekana profesora Ive Džinića, profesorica Sanja Vulić. 

Globalna Hrvatska (R) (27.04.2022.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!