Glas Hrvatske

20:47 / 24.03.2022.

Autor: Damir Ljubičić

Globalna Hrvatska (R) (23.03.2022.)

Ramski samostan

Ramski samostan

Foto: snimka zaslona / facebook

Zagrebačko predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog 2. listopada prošle godine u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit, pod naslovom "RAMA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I PORAĆU", održat će se u četvrtak, 31. ožujka na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Ovim povodom razgovarali smo s fra Andrijom Jozićem, župnikom i gvardijanom Franjevačkog samostana Rama-Šćit, koji je uz Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, uključio i 10 predavača kako bi izvan okova svih ideoloških obrazaca istini približio interpretacije zbivanja u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Hrvatsko-argentinski kulturni centar osnovan prije četiri godine, pokrenuo je prvi susret u online verziji, na kojem se predstavilo niz aktivnosti među kojima je projekt “Kultura kao most: povezivanje s Hrvatima u južnoameričkim zemljama i povratnicima u Hrvatskoj. U razgovoru s Paulom Gadže, tajnicom kulturnog centra, saznali smo koji su planovi ove organizacije sa sjedištem u Zagrebu i kako se povezuje s Hrvatima španjolskog govornog područja.

Rad zadarskog pjesnika Nikole Šimića Tonina izabran je na Međunarodnom festivalu suvremenog stvaralaštva za djecu i mlade u Skoplju, 21. ožujka 2022., i bit će objavljen u Antologiji suvremenoga stvaralaštva za djecu i mlade. U razgovoru s Nikolom Šimićem, dobitnikom mnogih književnih nagrada koji živi i stvara u mjestu Plavno kod Knina te primorskom mjestu Drage u blizini Pakoštana, doznali smo što ga potiče i inspirira u njegovom neumornom radu.

Globalna Hrvatska (R) (23.03.2022.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!